Arbetsgrupp kartlägger metoder för att främja leveranssäkerheten och flexibiliteten på elmarknaden
Ökningen av den variabla produktionen av förnybar el har ökat variationen i utbudet på marknaden, vilket har inverkat på försörjningstryggheten och ökat elprisernas fluktuation. Produktionen kan variera avsevärt under samma dag, mellan olika dagar och under olika årstider, delvis på ett oförutsägbart sätt.
Den snabbt ökande variabla elproduktionen utmanar det nuvarande elsystemet på många sätt. För att bemöta utmaningarna behövs det i första hand en flexibel efterfrågan och ett flexibelt utbud på el som utvecklas på marknadsvillkor samt olika energilager. Samtidigt behöver det övervägas om utbudet av flexibel kapacitet behöver ökas och marknadstillträde påskyndas genom statliga åtgärder och inom de gränser som EU-lagstiftningen tillåter.
Arbets- och näringsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att utarbeta ett förslag till en stödmekanism för fossilfri flexibilitet i enlighet med EU:s elmarknadsförordning. Arbetet stöder också beredningen av regeringens energi- och klimatstrategi. Arbetsgruppen ska överlämna sitt förslag till ministeriet senast den 28 februari 2025.
"Growing production of clean electricity determined by the market will significantly increase Finland's self-sufficiency. However, investments in variable renewable production also require more flexible demand and production capacity to maintain security of supply and curb price fluctuations. This is important for both consumers and for attracting electricity-using industries to Finland," says Minister of Climate and the Environment Kai Mykkänen.
Stora variationer och oförutsägbarhet kräver nya resurser i elsystemet. Priserna på elmarknadens olika marknadsplatser ger en signal om att investera i behövlig kapacitet, men investeringarna sker långsamt på grund av osäkra intäkter.
Enligt regeringsprogrammet ska det säkerställas att det i Finland finns tillräckligt med el till ett överkomligt pris också under vindfria köldperioder. Regeringen vill främja möjligheterna att bygga el- och värmelager i syfte att skapa efterfrågeflexibilitet även på kort sikt. Enligt regeringsprogrammet ska dessutom flexibel produktion och konsumtion samordnas och systemintegrationen förbättras genom flexibilitets- och lagringslösningar.
I EU:s förordning om en ny elmarknadsmodell föreskrivs det en skyldighet för medlemsstaterna att sätta upp ett vägledande nationellt mål för icke-fossil flexibilitet. Målet ska fastställas utifrån en rapport om behovet av flexibilitet. Enligt förordningen kan medlemsstaterna för att uppnå målet införa ett stödsystem för icke-fossil flexibilitet.
Ordförande för arbetsgruppen är Tatu Pahkala, ledande sakkunnig vid arbets- och näringsministeriet. De övriga medlemmarna i gruppen representerar finansministeriet, Energimyndigheten och Konkurrens- och konsumentverket. Arbetsgruppens permanenta sakkunniga representerar Finsk Energiindustri rf, Energianvändare i Finland rf, Lokalkraft rf, Teknologiateollisuus ry och Fingrid Oyj. Arbetsgruppens sekreterare är Petri Hirvonen, specialsakkunnig vid arbets- och näringsministeriet, och Henri Hämäläinen, sakkunnig vid Energimyndigheten.
Mer information:
Lyydia Ylönen, miljö- och klimatministerns specialmedarbetare, tfn 050 476 1341
Tatu Pahkala, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 064 217 (ordförande)