Beredningen av de arbetsmarknadsreformer som regeringen beslutade om vid halvtidsöversynen inleds på trepartsbasis

Arbets- och näringsministeriet tillsatte den 20 maj 2025 tre arbetsgrupper som bereder de åtgärder som regeringen kom överens om vid sin halvtidsöverläggning våren 2025. Arbetsgruppernas uppdrag gäller personalens förvaltningsrepresentation, lagen om integritetsskydd i arbetslivet och tidpunkten för sparad ledighet.
Tillämpningsgränsen för förvaltningsrepresentationen sänks
Bestämmelserna i samarbetslagen om personalens förvaltningsrepresentation tillämpas för närvarande på företag som har minst 150 anställda i Finland. Regeringen beslutade vid sin halvtidsöverläggning att sänka tillämpningsgränsen till företag med 100 anställda. Enligt skrivningen vid halvtidsöverläggningen ska förvaltningsrepresentationen genomföras i styrelsen eller ledningsgruppen.
Arbetsgruppen har till uppgift att genomföra de ändringar i personalens förvaltningsrepresentation som regeringen beslutade om vid sin halvtidsöverläggning. Dess mandattid är den 20 maj–31 december 2025. I arbetsgruppen ingår företrädare för Finlands näringsliv rf, Finlands näringsliv rf/Palta rf, Företagarna i Finland, Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC, STTK och Akava.
Arbetsgivaren beslutar om tidpunkten för sparad ledighet
För närvarande ska sparad ledighet ges arbetstagaren vid en tidpunkt som han eller hon bestämmer. Om man inte kan komma överens om en närmare tidpunkt för den sparade ledigheten, ska arbetstagaren senast fyra månader i förväg meddela när han eller hon tänker ta ut ledigheten.
Enligt skrivningen vid halvtidsöverläggningen ändras bestämmelserna så att i fortsättningen ska arbetsgivaren besluta om tidpunkten för sparad ledighet på samma sätt som i fråga om övrig semester, om inte något annat avtalas.
Arbetsgruppen har till uppgift att bereda de lagstiftningsändringar som skrivningen förutsätter. Dess mandattid är den 20 maj–30 november 2025. I arbetsgruppen ingår företrädare för Finlands näringsliv rf, Företagarna i Finland, kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT, FM/Statens arbetsmarknadsverk, Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC, Akava, STTK och en gemensam företrädare för PSKJ.
Bestämmelserna om integritetsskydd i arbetslivet förtydligas
I lagen om integritetsskydd i arbetslivet föreskrivs det om behandling av arbetstagares personuppgifter, test och kontroller som gäller arbetstagare samt om de krav som ställs på dessa, teknisk övervakning på arbetsplatsen samt om hämtning och öppnande av arbetstagares elektroniska meddelanden.
Regeringen kom vid sin halvtidsöverläggning överens om att skapa klarhet i bestämmelserna om integritetsskydd i arbetslivet. Enligt vad som fastställts utreds behov av ändringar i lagen om integritetsskydd i arbetslivet. Även möjligheterna att upphäva det så kallade Finlandstillägget, som medför administrativ börda, utreds.
Arbetsgruppens mandattid är den 20 maj–12 september 2025. Arbetsgruppen tar fram en utredning om eventuella behov att ändra lagen om integritetsskydd i arbetslivet. Utifrån utredningen beslutar arbets- och näringsministeriet om eventuella fortsatta åtgärder. Akava, Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC, STTK, en gemensam företrädare för PSKJ, Finlands näringsliv rf, Företagarna i Finland, Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT och FM/Statens arbetsmarknadsverk är representerade i arbetsgruppen.
Mer information:
Nico Steiner, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 9001 (ändringar i förvaltningsrepresentationen och tidpunkten för sparad ledighet)
Elli Nieminen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7056 (bedömning av ändringen av lagen om integritetsskydd i arbetslivet)