Branschrapport om gruvbranschen: Kritiska råvaror blir allt viktigare för EU
År 2022 utvanns sammanlagt 86,6 miljoner ton malm och gråberg i nio metallmalmgruvor i Finland. Andelen malm utgjorde 33,2 miljoner ton. Malmbrytningen ökade något jämfört med året innan. Sammanlagt utvanns 16,3 miljoner ton industrimineraler. I EU pågår beredningen av en förordning om kritiska råvaror. Syftet är att höja självförsörjningsgraden och industrins förädlingsgrad och att öka återvinningen.
Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets branschrapport om gruvbranschen, som publicerades den 24 november 2023 vid en sammankomst om kompetensbehovet inom gruvbranschen. Rapporten beskriver utvecklingen inom branschen och dess framtidsutsikter.
Den ökade digitaliseringen och det stora antalet åtgärder inom den gröna omställningen ökar efterfrågan på råvaror. Finland är ett betydande gruvland i EU. Globalt sett står Finlands andel för mindre än en procent av gruvproduktionen av de flesta metaller som produceras. Covid-19-pandemin och Rysslands anfallskrig mot Ukraina har visat att Europa är sårbart för störningar i leveranskedjorna.
Beredningen av EU:s initiativ om kritiska råvaror har framskridit snabbt. Avsikten är att förordningen ska träda i kraft inom kort. Genom förordningen uppdateras den nuvarande förteckningen över kritiska råvaror. I förordningen tas också in en kortare förteckning över sådana strategiska råvaror som anses ha störst strategisk betydelse och utgöra den största utmaningen när det gäller att öka produktionen. I Finland finns det flera gruvor med produktion av kritiska eller strategiska råvaror. Ett flertal nya gruvprojekt och malmletning i anslutning till mineralfyndigheter som innehåller dessa råvaror är också aktuella. Det har föreslagits att bland annat koppar och kobolt ska tas in i förteckningen över strategiska råvaror.
Finland är ett land för vidareförädling av metaller
Metallförädlarna i Finland producerar en hel del fler metaller än vad gruvorna i vårt land producerar råvaror till. Det är inte möjligt att förädla metaller i nuvarande omfattning utan import av slig. År 2022 producerade metallförädlarna i Finland exempelvis cirka fem gånger mer zink och koppar än de gruvor som är verksamma i Finland.
Utrikeshandeln med metallmalmer och slig kännetecknas av att importen i euro är mångfaldig jämfört med exporten. År 2022 importerade Finland anrikad metallmalm till ett värde av sammanlagt 3 063 miljoner euro. Exporten av anrikad metallmalm uppgick i sin tur till 841 miljoner euro. Sedan 2017 har sligimportens värde i euro varit cirka fyra gånger större än värdet av exporten.
Malmletning förekommer i hela Finland, men prospekteringen koncentreras allt mer till Lappland.
Ytterligare information:
Heino Vasara, branschchef, närings-, trafik- och miljöcentralen i Lappland, tfn 0295 039 689
Katri Lehtonen, utvecklingschef, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 064 926
Teo Kangaspunta, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 325
Våra e-postadresser har formen fornamn.efternamn(@)ely-keskus.fi och fornamn.efternamn(@)gov.fi.
Branschtjänst är ett expertnätverk som leds av arbets- och näringsministeriet. Nätverket sammanställer, analyserar och förmedlar information om affärsmiljön till grund för företagens och olika aktörers beslutsfattande.