delegationen för företagande vid projektet Kasvuriihi och Kommunförbundets tillväxtprogram
Delegationen besöktes den 27 mars 2025 av ledaren för regeringens projekt Kasvuriihi (Tillväxtförhandlingar), verkställande direktören för Varma, Risto Murto och av Kommunförbundets livskraftsdirektör Mikko Härkönen.
Slutrapporten från projektet Kasvuriihi, som leddes av Risto Murto, innehåller 41 förslag för att påskynda den ekonomiska tillväxten och förnya företagsverksamheten. Rapporten lyfter fram fyra teman för att påskynda tillväxt.
Temat människor och kompetens betonar behovet av att stärka tillgången på kompetent arbetskraft, eftersom Finland i fråga om dem som avlagt högskoleexamen ligger under OECD-genomsnittet och efter de övriga nordiska länderna. Temat tillväxtföretagens verksamhetsförutsättningar betonar tillväxtföretagens betydelse när det gäller att reformera de ekonomiska strukturerna och det lägger fram förslag för att främja finansiering, ägarskap, FoU-verksamhet och innovationer. Det tredje temat handlar om energimarknaden och den gröna omställningen. Förslagen gäller bland annat investeringsavdrag och utveckling av innovationsfinansiering. Det fjärde temat fokuserar på den finländska försvarsindustrins tillväxtpotential och exportfrämjande.
Murtos beredningsgrupp fick beröm för sitt arbete under den gemensamma diskussionen. Förslagen som gäller beskattning, start up -företagande och den inhemska kapitalplaceringsmarknaden ansågs vara bra. Det faktum att företagsbeståndet i Finland domineras av mikroföretag och små och medelstora företag lyftes fram i diskussionen, och man önskade också att denna företagsgrupp skulle ha prioriterats mera. Uppmärksamhet fästes också vid att Finland inte borde behandla inhemska ägare av inhemska företag sämre än utländska ägare av inhemska bolag.
Kommunförbundets livskraftsdirektör Mikko Härkönen presenterade programmet för hållbar tillväxt i kommuner och städer, som blev klart i februari. I programmet beskrivs kommunernas resurser och användningen av dem som stöd för den ekonomiska tillväxten. Ordnandet av offentlig arbetskraftsservice överfördes till kommunerna vid ingången av detta år.
Enligt Härkönen har kommunerna möjlighet att utveckla nya verksamhetssätt i samarbete. Av staten önskar man tillräckliga resurser och att lagstiftningen lättas upp. Kommunerna svarar för 80 procent av yrkesutbildningen, och samarbetet med arbetskraftsservicen ökar. I det försök med verksamhetsstyrning inom yrkesutbildningen som inleds ska man i enlighet med målen se till att den statliga styrningen de facto blir lättare och att genuin dialog mellan kommunerna, utbildningsanordnarna och staten ökar.
I den gemensamma diskussionen konstaterades det att kommunerna är en viktig samarbetspartner för företagen och att det är nyttigt att utarbeta ett tillväxtprogram. I diskussionen lyfte man särskilt fram offentlig upphandling, användningen av in house -bolag, företagstjänster samt påskyndandet av utbetalningen av lönesubvention.
Delegationen för företagande består av företrädare för företagande samt av företrädare för kommunsektorn, universitetet och statsförvaltningen. Delegationen har som uppgift att vara ett rådgivande organ i strategiska helheter som anknyter till företagande.
Mer information:
Natalia Härkin, delegationens generalsekreterare, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 71 68
Kuntaliiton Mikko Härkösen esitysLänk till en annan webbplats