Kim Mattsson utsedd att utreda läget inom och behoven av att utveckla försörjningsberedskapssamarbetet mellan den offentliga och den privata sektorn
Arbets- och näringsministeriet och Försörjningsberedskapscentralen har kallat generalmajor i reserven Kim Mattsson till utredare för försörjningsberedskapssamarbetet. Mattsson har till uppgift att bedöma dels vilken betydelse den samarbetsmodell som under ledning av Försörjningsberedskapscentralen bedrivs mellan den offentliga och den privata sektorn har i det finländska försörjningsberedskapssystemet, dels nuläget inom samarbetet i den förändrade omvärlden.
Utöver uppgiften att bedöma samarbetet mellan den offentliga och den privata sektorn ska utredaren även ta fasta på de centrala utmaningarna i samarbetsmodellen och lägga fram behövliga förslag till ändring av bestämmelser samt andra behövliga förslag för att utveckla samarbetet. I utredningen ska beaktas det arbete för utveckling av nätverkssamarbetet som Försörjningsberedskapscentralen inledde 2023 och som pågår för närvarande.
Utredare Kim Mattsson, som är säkerhetspolitisk rådgivare vid Finlands näringsliv, ska lämna sin utredning till arbets- och näringsministeriet och Försörjningsberedskapscentralen senast den 31 maj 2024.
En av de viktigaste styrkorna i det finländska försörjningsberedskapssystemet är det av Försörjningsberedskapscentralen samordnade nära och långsiktiga samarbetet mellan den offentliga, privata och tredje sektorn. Det ska kunna säkerställas att detta samarbete fungerar särskilt i den snabbt föränderliga omvärlden. I fortsättningen ska samarbetet kunna utvecklas till ett allt intensivare lägesbilds- och planeringssamarbete och till en effektiv samverkan även i allvarliga störningssituationer och undantagsförhållanden. Dessutom ska det kunna utvecklas gemensamma reserv- och reparationsförmågor.
Enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering kommer regeringen under den pågående valperioden att genomföra en helhetsöversyn av lagstiftningen om försörjningsberedskap för att säkerställa att lagstiftningen är uppdaterad. Detta föreslogs också i den första parlamentariskt beredda redogörelsen om försörjningsberedskapen, som riksdagen godkände utan ändringar i mars 2023.
Arbets- och näringsministeriet tillsatte i januari en förvaltningsövergripande arbetsgrupp för att bereda en reform av lagstiftningen om försörjningsberedskapen. Arbetsgruppen har till uppgift att bereda en översyn av lagen om tryggande av försörjningsberedskapen (1390/1992) och statsrådets förordning om Försörjningsberedskapscentralen (455/2008). Arbetsgruppens arbete delas in i de förberedande åtgärder som genomförs våren 2024 och det arbete som lagarbetsgruppen tar itu med efter det. Lagarbetsgruppens mandattid är den 15 januari 2024–31 december 2025.
Försörjningsberedskapscentralen inledde 2023 ett program för att utveckla nätverkssamarbete. Syftet med programmet är att förbättra beredskapen hos det nätverk som tryggar försörjningsberedskapen att snabbt svara på förändringar i säkerhetsläget. Programmet syftar till att förtydliga bland annat styrningen, tillvägagångssätten och ledarskapspraxis i fråga om försörjningsberedskapsorganisationens sektors-, pool- och kommittémodell samt bedöma försörjningsberedskapsorganisationens struktur och resurser så att de motsvarar framtida försörjningsberedskapsbehov.
Utredaren ska till stöd för det arbete som utförs inom ramen för beredningsfasen för det lagstiftningsprojekt som beskrivs ovan och Försörjningsberedskapscentralens utvecklingsprogram för nätverkssamarbete bedöma behoven av att ändra bestämmelser och andra utvecklingsbehov i Försörjningsberedskapscentralens samarbetsmodell för den offentliga och den privata sektorn.
För utredningen ska utarbetas en arbetsplan, och under arbetets gång ska centrala intressentgrupper höras. Utredningsarbetet leds av Jan Hjelt, avdelningschef vid arbets- och näringsministeriet, och Janne Känkänen, verkställande direktör för Försörjningsberedskapscentralen, samt Tero Kiviniemi, verkställande direktör för Destia Ab och vice ordförande för Försörjningsberedskapscentralens styrelse.
Ytterligare information:
Eeva Vahtera, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 559 9130
Henri Backman, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 063 581
Heli Tammivuori, direktör för nätverkssamarbetsenheten, Försörjningsberedskapscentralen, tfn 0295 051 110