Kommissionen föreslår att de europeiska företagsrådens roll stärks – statsrådet gav riksdagen sin ståndpunkt
Statsrådet stöder målet i kommissionens förslag att ingripa i missförhållanden som har upptäckts vid tillämpningen av direktivet om europeiska företagsråd. Företagens administrativa börda och ökade kostnader bör dock undvikas.
De europeiska företagsråden (EWC, European Works Council) företräder europeiska arbetstagare i multinationella företag. EU-direktivet fastställer minimikrav för hur europeiska företagsråd ska inrättas och hur de ska informeras och rådfrågas i gränsöverskridande frågor. Exempel på sådana frågor är frågor som påverkar anställda i hela företaget eller i minst två EU-/EES-länder. Direktivet tillämpas på företag med mer än 1 000 anställda.
Europeiska kommissionen antog den 24 januari 2024 ett förslag till ändring av direktivet. Syftet är att stärka de europeiska företagsrådens roll så att de kan inrättas lättare, informeras och rådfrågas på ett meningsfullt sätt och har den kapacitet som krävs för att de ska kunna utföra sitt arbete. Genom ändringarna strävar man också efter att förbättra könsfördelningen i de europeiska företagsråden och främja ett effektivare genomförande av direktivet.
Statsrådet vill undvika att öka företagens administrativa börda
Statsrådet stöder målet i kommissionens förslag att ingripa i sådana missförhållanden som har upptäckts vid tillämpningen av direktivet. I arbetslivet har oklarheter uppstått till exempel när det gäller definitionen av en gränsöverskridande fråga, dvs. i vilka frågor det europeiska företagsrådet ska informeras och rådfrågas. Avsikten är att skapa klarhet i denna fråga i direktivförslaget.
Statsrådet stöder också förslagets mål att förbättra könsfördelningen i de europeiska företagsråden. Det är dock viktigt att förslaget också lämnar handlingsutrymme för att exempelvis könsfördelningen inom olika branscher ska kunna beaktas.
Statsrådet anser det vara viktigt att företagens administrativa börda och kostnader inte ökas så att de blir större än vad som är nödvändigt för att ett effektivt och verkningsfullt informations- och samrådsförfarande ska kunna uppnås. Statsrådet förhåller sig till exempel mycket reserverat till de förslag som innebär att företagets centrala ledning åläggs skyldigheter att anvisa ekonomiska resurser för de rättsliga eller administrativa förfaranden som de europeiska företagsråden eller dess medlemmar lyfter fram.
Statsrådet önskar att medlemsländerna ges tillräckligt med nationellt handlingsutrymme för att genomföra de påföljder och skyldigheter som följer av brott mot de skyldigheter som föreskrivs i direktivet.
Riksdagen kommer att utforma Finlands ståndpunkt utifrån statsrådets skrivelse
Statsrådet lämnade den 4 april 2024 en U-skrivelse till riksdagen om kommissionens förslag till ändring av EWC-direktivet (2009/38/EG). Statsrådets U-skrivelse upprättas om de ärenden som det fattas beslut om i EU och som till sitt innehåll skulle höra till riksdagens behörighet om Finland inte var medlem i EU. Skrivelsen omfattar det huvudsakliga innehållet i förslaget och konsekvenser samt statsrådets ståndpunkt i ärendet. På grundval av detta utformar riksdagen Finlands ståndpunkt i fråga om kommissionens förslag.
Direktivförslaget behandlas för närvarande i Europeiska unionens råd och Europaparlamentet. När båda har utformat sin ståndpunkt kommer de att inleda trepartssamtal med kommissionen. Vid förhandlingarna kommer man preliminärt överens om den text till direktivet som dessa tre institutioner ännu kommer att anta.
Mer information:
Elli Nieminen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7056
Statsrådets skrivelse till riksdagen om kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2009/38/EG vad gäller inrättandet av europeiska företagsråd och deras funktionssätt och effektiv tillämpning av rättigheterna till gränsöverskridande information och samråd (EWC-ändringsdirektivet)