Ministerarbetsgrupp godkände det reformerade programmet Talent Boost för arbets- och utbildningsrelaterad invandring 2023–2027
Programmet Talent Boost, som främjar arbets- och utbildningsbaserad invandring, fortsätter i reformerad form under denna regeringsperiod. Målet är att Finland ska få sådan kompetens som lämpar sig för behoven samt förstärkningar för den ekonomiska tillväxten, sysselsättningen och innovationsverksamheten. Ministerarbetsgruppen för sysselsättning och företagande godkände programmet den 21 november 2023.
Finlands framgång och internationella konkurrenskraft baserar sig på hög kompetens. Det råder dock brist på kompetent arbetskraft på arbetsmarknaden. I enlighet med regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpo behövs förutom sysselsättning av inhemska arbetslösa arbetssökande också arbetskraftsinvandring. Arbetskraften kompletteras i första hand från EU/EES-länder, och utöver det främjas internationell rekrytering också från tredjeländer.
Effektiva åtgärder behövs eftersom Finland konkurrerar om internationella experter med andra länder. Programmet Talent Boost 2023–2027 samlar ihop åtgärderna och målen för arbets- och utbildningsbaserad invandring. Programmet följer prioriteringarna i regeringsprogrammet och effektiviserar de åtgärder som redan tidigare tagits i bruk.
Talent Boost baserar sig på ett tätt nätverk. Programmet genomförs nationellt och regionalt av flera olika aktörer som utvecklar tjänster för arbetskraft och arbetsgivare. För att de gemensamma målen ska kunna nås krävs ett smidigt och långsiktigt samarbete och samordnade tjänster mellan staten, städerna, högskolorna, läroanstalterna, företagen och andra aktörer.
Tillgången till internationell kompetens ökas, smidigheten och tillförlitligheten i tillståndsprocesserna säkerställs
Programmet Talent Boost främjar internationell rekrytering av arbetskraft i enlighet med regeringsprogrammet från fyra målländer: Indien, Brasilien, Vietnam och Filippinerna. Som expertgrupper betonas högutbildade, arbetstagare inom social- och hälsovården och exportindustrin samt säsongsarbetare. På motsvarande sätt strävar man fortfarande efter att på ett kontrollerat öka antalet internationella högskolestuderande och förbättra förutsättningarna för sysselsättning i Finland.
Förkortningen av handläggningstiderna för uppehållstillstånd fortsätter bland annat genom ökad automatisering för att ankomsten till Finland ska vara smidigare och man ändå effektivt ingriper i missbruk. I enlighet med regeringsprogrammet är målet att specialsakkunniga framöver ska få tillstånd inom en vecka och andra uppehållstillstånd på grund av arbete ska beviljas inom 30 dagar. Samtidigt säkerställs en fungerande och smidig efterkontroll för att vistelsen ska fortsätta i enlighet med förutsättningarna för tillståndet.
Möjligheterna för experter att stanna kvar i Finland främjas
Utöver Finlands dragningskraft är det viktigt att experterna trivs och stannar kvar i Finland. I enlighet med regeringsprogrammet utreds och främjas faktorer som påverkar hållkraften, såsom fungerande grundläggande banktjänster samt småbarnspedagogik och utbildning på engelska. Att lära sig finska och svenska stöds både i studierna och i arbetslivet.
För att arbetskraftsinvandringen ska kunna utvecklas på ett hållbart sätt förutsätts att utnyttjandet av utländsk arbetskraft förebyggs och åtgärdas effektivt. Före utgången av 2023 bereds ett åtgärdsprogram i enlighet med regeringsprogrammet för att förebygga och bekämpa arbetsrelaterat utnyttjande. Programmet genomförs tillsammans med programmet Talent Boost.
Vad är Talent Boost?
Programmet Talent Boost är ett förvaltningsövergripande åtgärdsprogram för internationell rekrytering och arbets- och utbildningsrelaterad invandring som samordnas av arbets- och näringsministeriet och undervisnings- och kulturministeriet. Det föregående programmet Talent Boost godkändes sommaren 2020 och dessutom färdigställdes hösten 2021 färdplanen för utbildnings- och arbetsrelaterad invandring. Arbetet fortsätter med programmet Talent Boost för 2023–2027.
Arbets- och näringsministeriet fattar inte i fråga om enskilda personer beslut som gäller inresa eller internationella rekryteringar. Mer information om arbets- och studierelaterade uppehållstillstånd och ansökan om dessa finns på Migrationsverkets webbplats och om internationell rekrytering på webbplatsen Work in Finland.*
Mer information:
Katri Niskanen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7373
Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7321 (frågor till arbetsministern)
Jonna Korhonen, direktör, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 029 533 0008
Eeva Kärkkäinen, forsknings- och kulturministerns specialmedarbetare, tfn 050 453 2773 (frågor till forsknings- och kulturministern)
*Information om ansökning av uppehållstillstånd lades till den 12 februari 2024.