Regeringen föreslår ändringar i samarbetslagen – målet är att minska små företags administrativa börda
Regeringen lämnade den 28 november 2024 till riksdagen en proposition med förslag till lag om ändring av samarbetslagen genom vilken tröskeln för tillämpning av lagen höjs och förändringsförhandlingarnas längd förkortas.
”I och med reformen kan företagen reagera snabbare på omställningssituationer och den administrativa bördan lättas för små företag. Vårt mål är att på detta sätt undanröja hinder för sysselsättningen och förbättra verksamhetsförutsättningarna för företag”, säger arbetsminister Arto Satonen.
Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2025.
Tröskeln för tillämpning av lagen höjs till företag som sysselsätter 50 arbetstagare
Lagen tillämpas för närvarande på företag, sammanslutningar och filialer som regelbundet har minst 20 anställda. Lagens allmänna tillämpningsområde ska utökas regelbundet till dem som sysselsätter minst 50 arbetstagare. I lagen föreslås dock bestämmelser om vissa skyldigheter för arbetsgivare som regelbundet har 20−49 anställda.
Praxis om kontinuerlig dialog ska bibehållas för företag eller sammanslutningar som regelbundet sysselsätter 20–49 anställda. Förfarandena för dialog underlättas dock avsevärt jämfört med nuläget.
Arbetsgivare som regelbundet har 20–49 arbetstagare i anställningsförhållande ska fortsättningsvis föra omställningsförhandlingar endast i sådana situationer där arbetsgivaren under en 90-dagarsperiod överväger att vidta åtgärder för att minska antalet arbetstagare med minst 20. Om permitteringar som arbetsgivaren överväger på grund av att arbetet eller arbetsgivarens förutsättningar att erbjuda arbete har minskat tillfälligt (permitteringar som varar högst 90 dagar) behöver det dock inte föras omställningsförhandlingar.
Bestämmelserna om överlåtelse, fusion och delning av rörelse ska fortfarande tillämpas på alla företag, sammanslutningar och filialer som regelbundet sysselsätter minst 20 arbetstagare.
Minimitiden för omställningsförhandlingar ska förkortas med hälften
I samarbetslagen föreskrivs det om längden på omställningsförhandlingar som gäller minskning av anlitandet av arbetskraft. För närvarande ska omställningsförhandlingar föras i minst sex veckor eller 14 dagar, beroende på föremålet för förhandlingarna.
Förhandlingstiderna för omställningsförhandlingarna ska förkortas med hälften. Ändringen gäller alla företag, sammanslutningar och filialer som omfattas av lagens tillämpningsområde. Minimitiden för omställningsförhandlingarna är enligt förslaget antingen tre veckor eller sju dagar beroende på vilka ärenden som behandlas vid förhandlingarna och antalet anställda i företaget eller sammanslutningen.
I lagen föreslås en ny bestämmelse om den tid som ska reserveras för utredning av arbetskraftsservice. Tiden ska tillämpas om arbetsgivaren lämnar en förhandlingsframställning om sin plan att säga upp minst tio anställda av produktionsorsaker och av ekonomiska orsaker. Arbetsavtalet för en arbetstagare som sagts upp får inte upphöra förrän 30 dagar har förflutit från det att förhandlingsframställningen lämnades till arbetskraftsmyndigheten.
Ändringarna i samarbetslagen genomförs i två faser
I den första fasen av lagprojektet genomförs regeringsprogrammets anteckningar om att tillämpningsområdet för samarbetslagen ska höjas och att minimitiden för omställningsförhandlingarna ska förkortas med hälften. Eventuella ändringsbehov i personalens förvaltningsrepresentation bedöms i den andra fasen av lagprojektet.
De frågor som gäller tillämpningströskeln och tiden för omställningsförhandlingarna behandlades under trepartsarbetsgruppens första mandatperiod mellan den 11 december 2023 och 20 juni 2024. Arbetsgruppen var inte enig i sitt arbete. Arbets- och näringsministeriet ordnade en remissbehandling om arbetsgruppens betänkande 28 juni−23 augusti 2024.
Mer information:
Jaakko Aromaa, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7110
Nico Steiner, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 9001
Frågor och svar om ändringen av samarbetslagen