Sju finländska solcellsprojekt får 34 miljoner euro i stöd via EU:s finansieringsmekanism

Europeiska kommissionen har beviljat 34 miljoner euro i finansiellt stöd till sju finländska solcellsprojekt via EU:s finansieringsmekanism för förnybar energi (RENEWFM).
De projekt som beviljas stöd valdes ut genom en konkurrensutsättning som ordnades av EU:s genomförandeorgan för klimat-, infrastruktur- och miljöfrågor CINEA. De projekt som nu fått finansiering väntas bli färdiga åren 2027–2028.
I Finland har följande solcellsprojekt beviljats finansiellt stöd:
- Laivakangas solcellspark, Torneå: 4,2 miljoner euro för att omvandla ett tidigare grustagsområde på 78 hektar till ett solkraftverk.
- Lamminneva solcellspark, Lappajärvi: 3,5 miljoner euro för att utnyttja ett nedlagt område för torvproduktion för solenergiproduktion.
- Isoneva solcellspark, Suonenjoki: 5,6 miljoner euro för att omvandla ett nedlagt område för torvproduktion till ett solkraftverk.
- Lakiasuo solkraftverk i Kouvola: 7,7 miljoner euro för att bygga ett solkraftverk i industriell skala genom att utnyttja områden för torvproduktion på 150 hektar i Lakiasuo och Heposaari.
- JoSoleilTwo, Jorois: 5,7 miljoner euro för att bygga ett solkraftverk.
- Lålby solkraftspark, Kristinestad: 5,9 miljoner euro för att omvandla ett deponeringsområde för kommunalt avfall och aska till en solkraftspark.
- Solkraftverk i Peittoo i Björneborg: 1,1 miljoner euro för att bygga ett solkraftverk på ett område för materialhantering.
Syftet med RENEWFM-stödet är att stärka EU:s kapacitet för förnybar energi och främja det gränsöverskridande samarbetet mellan medlemsstaterna. Kommissionen inrättade finansieringsmekanismen 2020.
RENEWFM främjar samarbetet mellan så kallade ”finansierande medlemsstater” och ”värdstater”. I detta fall erbjuder Luxemburg finansiering för projekten, medan Finland i egenskap av värdstat gör det möjligt att genomföra projekt för förnybar energi inom sitt område.
Luxemburg får 80 procent av den förnybara energi som projekten producerar i form av statistiska överföringar under en period på 15 år. Finland tillåter i egenskap av värdland att projekten byggs på det egna territoriet och får den energi som producerats på detta sätt och nyttan av investeringarna i Finland. På de projekt som beviljas stöd tillämpas till alla delar den nationella lagstiftningen.
Redan 2023 finansierade Luxemburg sju solcellsparksprojekt i Finland med sammanlagt 27,5 miljoner euro via samma stödmekanism.
Mer information:
Salla Palander, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7049
Pekka Grönlund, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4815