Utlåtanden begärs om ändringar i förordningen om energistöd
Arbets- och näringsministeriet har skickat ett utkast till ändring av förordningen om energistöd på remiss. I den nuvarande förordningen, som utfärdades i mars, föreslås ändringar för att den ska motsvara de ändringar som gjorts i EU:s regler om statligt stöd (den s.k. allmänna gruppundantagsförordningen). I förordningen görs även vissa tekniska och språkliga ändringar.
Ändringen i EU:s gruppundantagsförordning trädde i kraft den 1 juli 2023. Medlemsstaterna har sex månader på sig att anpassa sitt stödprogram till den nivå som ändringen av förordningen förutsätter.
Genom den föreslagna ändringen av förordningen förtydligas bestämmelserna om vätgasprojekt genom att produktionen av förnybar vätgas eller bränsle som framställts av den fogas till förordningen som en egen projektkategori.
Dessutom ska förutsättningarna för stöd till projekt som gäller el- och värmelager samt användningen av spillvärme utökas i enlighet med EU:s regler om statligt stöd. Det föreslås också att bestämmelserna om bestämmande av godtagbara kostnader ändras.
Förslaget till ändring av förordningen om energistöd är på remiss till och med den 28 september. Därefter finslipas förslaget utifrån responsen. Förordningen avses träda i kraft vid ingången av 2024.
Energistöd beviljas bland annat för förnybar energi och energisparande
Genom förordningen om energistöd föreskrivs det om beviljande, utbetalning och användning av energistöd. Målet med stödprogrammet är att främja bland annat investerings- och utredningsprojekt för förnybar energi och förnybar vätgas.
Energistöd kan beviljas för investerings- och utredningsprojekt som främjar produktion av förnybar energi, energisparande eller effektivisering av produktionen eller användningen av energi, användningen av spillvärme eller annan omvandling av energisystemet så att det blir koldioxidsnålt.
Syftet med stödet är att stödja projekt som inte skulle genomföras utan stöd och som bäst bedöms kunna främja framtida energilösningar för att EU:s mål för förnybar energi 2030 och de nationella målen för 2035 ska uppnås.
Enligt regeringsprogrammet för Petteri Orpo är bevillningsfullmakten för energistöd från och med 2024 cirka 14 miljoner euro på årsnivå. Således ska endast en mycket liten del av de stödberättigande projekten i fortsättningen beviljas stöd. Fullmakten för stödet har varit 110–250 miljoner euro under de senaste åren. Dessutom har energiprojekt under åren 2022–2023 fått stöd via EU:s facilitet för återhämtning och resiliens med hjälp av det s.k. stödprogrammet RRF, vars totala fullmakt har varit 480 miljoner euro.
Utlåtanden kan lämnas fram till den 2 oktober
Utlåtanden om utkastet kan lämnas på webbplatsen Utlåtande.fi. De behöver inte skickas till ministeriet separat per e-post eller post. Den som lämnar utlåtandet ska registrera sig och logga in på utlåtande.fi. Alla utlåtanden är offentliga och publiceras i tjänsten. Om det inte är möjligt att använda nättjänsten, kan utlåtanden även sändas per e-post till adressen kirjaamo.tem(at)gov.fi. Ange ärendenumret VN/22730/2023 i utlåtandet.
Mer information:
Tuuli Oikarinen, specialsakkunnig, tfn 029 504 7292
Pekka Grönlund, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4815
ANM:s pressmeddelande 2.3.2023: Ny förordning uppdaterar villkoren för beviljande av energistöd åren 2023–2027
Arbets- och näringsministeriets temasida för energistöd