Utredning: framgång inom data- och plattformsekonomin kräver långsiktiga satsningar
Utvecklingen i Finlands jämförelseländer, som är digitalt avancerade, baserar sig på långsiktiga riktlinjer som dragits upp ända sedan 1990-talet. Det verkar inte finnas någon tydlig framgångsfaktor eller politisk åtgärd, vilket framgår av en internationell jämförelse av politiska åtgärder som främjar data- och plattformsekonomin och som arbets- och näringsministeriet publicerade den 2 maj 2023
I alla jämförelseländer (Danmark, Sverige och Estland) har tidiga satsningar på utveckling av överföringsförbindelserna och kompetensen haft en nyckelroll. Tyngdpunkten har legat på att främja digitaliseringen och skapa en grund för dataekonomin. Särskilt i Estland och Danmark har grunden för dataekonomin skapats genom en gemensam elektronisk identitet. Utvecklingen av elektroniska offentliga tjänster har fungerat som drivkraft för utvecklingen av dataekonomin.
Reglering stöder i bästa fall utvecklingen av data- och plattformsekonomin och lockar företag inom branschen, såsom till exempel i Estland. I jämförelseländerna har företagssamarbetet utvecklats på olika nivåer och utvecklingen av ekosystemen stötts. På samma sätt är EU:s återhämtnings- och resiliensplaner i alla jämförelseländer centrala verktyg för att främja digitaliseringen under de närmaste åren.
Utredningen ger åtta rekommendationer. Dessa gäller reglering, beskattning, företagsstöd, val av prioriteringar, kompetens och kompetenskluster, hård och mjuk infrastruktur samt kvalitet, tillgång och rörlighet i fråga om data.
Utmaningen för Finland är att vända sina starka sidor till tillväxt
I en jämförelse klarar sig Finland bra. Vår utmaning är att vi inte har lyckats vända våra förmågor till värdeskapande och tillväxt i tillräcklig omfattning. FoU-satsningarna i företag som är verksamma i Finland har med tanke på utnyttjandet av digitaliseringen inte riktats lika framgångsrikt som i de ledande länderna inom digitaliseringen. IKT-kapitalets inverkan på den ekonomiska tillväxten i Finland förblir svag i en internationell jämförelse. Även värdet på den finländska datamarknaden kommer att klart bli under genomsnittet i EU.
Digitalisering är ett av de viktigaste sätten att skapa ny ekonomisk tillväxt. Värdet av dataekonomin, som växer snabbt, uppskattas uppgå till 829 miljarder euro, nästan sex procent av EU:s BNP 2025.
Utredningen ”We are eager to try new things” - Kansainvälinen vertailu data- ja alustataloutta edistävistä politiikkatoimista” har gjorts av Heli Paavola (WitMill Oy) och Henri Lahtinen (KPMG Oy). Jämförelsen utnyttjas för att utveckla de politiska åtgärderna inom data- och plattformsekonomin och den hänför sig till annan politisk beredning som främjar digitaliseringen.
Ytterligare information:
Lasse Laitinen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7162
Satu Vasamo-Koskinen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7073
Rapport Artificiell intelligens 4.0: Finland har möjlighet att vara en föregångare i den etiska digitala och gröna omställningen
Redogörelse om den digitala kompassen visar riktningen för utvecklingen av digitaliseringen i Finland
Sitra: Suomen datatalouden kansallinen tiekartta (på finska)