Utredning: ukrainare som får tillfälligt skydd har fått ett gott mottagande, språkkunskaper är viktiga för sysselsättningen
Fram till början av september 2023 hade över 60 000 ukrainare sökt tillfälligt skydd i Finland. Utredningen ger information om sysselsättningen av ukrainare och deras sysselsättningstjänster, samhällets mottaglighet och framtidsplaner.
Utredningen baserar sig på enkäter till ukrainare som får tillfälligt skydd, arbetsgivare, sysselsättningstjänster och organisationer. För utredningen genomfördes också intervjuer och gruppdiskussioner.
De ukrainare som fått tillfälligt skydd och som besvarade enkäten var i regel nöjda med de tjänster de använt i Finland. Av de ukrainare som får tillfälligt skydd och som besvarade enkäten berättade 40 procent att de anmält sig som arbetslös arbetssökande hos den offentliga arbetskraftsservicen. Lite drygt hälften av respondenterna upplevde sig vara nöjda med den offentliga arbetskraftsservicen.
De ukrainska respondenterna bedömde att de största hindren för sysselsättning är brister i språkkunskaperna, bristfällig utbildning och att yrket eller utbildningen är inkompatibel i Finland. Respondenterna uppgav att de i framtiden är intresserade av att arbeta särskilt inom industri, handel eller förplägnadsverksamhet.
Över hälften av de arbetsgivare som besvarade enkäten har anställt ukrainska arbetstagare på grund av akut brist på arbetskraft. Även arbetsgivarna bedömer att brister i språkkunskaperna är det största hindret för att anställa ukrainare. De viktigaste faktorer som främjat sysselsättningen har varit beredskap att utföra vilket arbete som helst och även ringa språkkunskaper.
De personer som får tillfälligt skydd upplever att de har fått ett gott mottagande i Finland. Största delen av respondenterna har inte utsatts för diskriminering i Finland. Majoriteten av respondenterna bedömde att de kommer att bli permanent bosatta i Finland, en tiondel bedömde att de tänker bo i Finland tills vidare och cirka en tredjedel kunde inte säga. Ungefär en femtedel av respondenterna hade planer på att flytta till en annan ort i Finland och något under en tiondel hade planer på att återvända till Ukraina eller flytta till ett annat land.
Utredningen gjordes av Owal Group Oy på uppdrag av arbets- och näringsministeriets kompetenscentrum för integration av invandrare.
Ett sammandrag av utredningen har publicerats på både ukrainska och ryska som separata bilagor.
Mer information:
Juho Peltonen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7119
Risto Karinen, direktör, Owal Group, tfn 050 535 1820
Mer information om sysselsättningen av ukrainare som får tillfälligt skydd