Regeringens beslut vid halvtidsöversynen ger ett starkt stöd åt genomförandet av programmen för östra och norra Finland

Regeringen har fattat beslut om att inleda de strategiska åtgärder som ingår i programmen för östra och norra Finland. Åtgärderna gäller bland annat hållbar tillväxt och investeringar som främjar förnyelse, turism, kompetens, säkerhet, försörjningsberedskap och självförsörjning samt utveckling av regionernas tillgänglighet.
Genomförandet av programmen pågår under hela regeringsperioden, och en del av åtgärderna kommer att fortsätta också efter det. Samarbetet mellan näringslivet, regionerna, städerna, kommunerna, högskolorna och staten är centralt i genomförandet, och detta samarbete ska ytterligare fördjupas.
”Regeringens ramförhandlingar resulterade i konkreta beslut om att främja flera av åtgärderna. Kring de strategiska åtgärdsförslagen i båda programmen skapas nu viktiga inledande projekt”, konstaterar avdelningschef Harri Martikainen.
Satsningar på trafikförbindelser och på förutsättningar för investeringar i hållbar tillväxt
I den första fasen satsar regeringen på trafikförbindelserna och tillgängligheten i båda regionerna. När det gäller norra Finland föreslog regeringen vid ramförhandlingarna finansiering på 20 miljoner euro till ett projekt för att inleda planeringen av en utvidgning av den europeiska spårviddsstandarden från Sverige till Finland. Projektet Rail Nordica är ett långsiktigt projekt som ska främja den militära rörligheten och försörjningsberedskapen. Projektet stärker samtidigt näringslivets villkor i Finland och i de övriga nordiska länderna, och det tillgodoser Natos behov. I projektets första fas, som inleds i år, planeras en förbindelse från gränsövergångsstället Haparanda-Torneå till Kemi.
När det gäller spårtrafiken anvisas en fullmakt på 42 miljoner euro för att öka hastigheten och kapaciteten på Savolaxbanan, och för 2026–2029 anvisas motsvarande anslag som en del av regeringens investeringsprogram.
Regeringen utvecklar flygtrafiken inom Finland i första hand på marknadsvillkor samtidigt som flygförbindelser som är viktiga med tanke på försörjningsberedskapen, exportindustrin och turismen tryggas. Regeringen tryggar fortsatta regionala flygningar till Joensuu, Jyväskylä, Kajana, Kemi-Torneå, Karleby-Jakobstad, Nyslott och Björneborg fram till början av 2028.
För att locka investeringar i ren omställning i regionerna beslutade regeringen att öka Fingrids investeringsförmåga med en miljard euro till 5,2 miljarder euro i investeringsprogrammet för stamnätet 2025–2034. Regeringen uppmanar bolaget att påskynda genomförandet av investeringsprogrammet omedelbart. Regeringen förbereder sig på att bevilja Fingrid den kapitalisering som behövs. För att energiintensiva investeringar ska kunna genomföras i östra Finland utreds möjligheterna att påskynda överföringsförbindelser på 400 kV. Som ett led i genomförandet av programmet för östra Finland stöder regeringen att Fingrid utan dröjsmål inleder MKB-planeringen i fråga om projektet Huutokoski–Kontiolahti.
För att påskynda de investeringar som krävs för en hållbar tillväxt inrättas regionala investeringsteam för östra och norra Finland vid de nya livskraftscentralerna. De ska skapa en tydlig verksamhetsmodell för att identifiera och främja investeringar. Investeringsteamen ska koppla det regionala främjandet av investeringar till främjandet på riksnivå. Vid beredningen beaktas och utnyttjas de verksamhetssätt som redan används i regionerna och lokalt.
Inom ramen för programmen anvisar regeringen ett anslag på 16 miljoner euro för stödjande av hållbar tillväxt och livskraft i regionerna. Med omfattande projekt som sträcker sig över landskapsgränserna eftersträvas större genomslag och intensivare samarbete mellan regionerna.
Åtgärder i programmet för östra Finland
Regeringen beslutade att utnämna kommerserådet Harri Broman till särskild representant med uppgift att stödja ett snabbt genomförande av de strategiska åtgärdsförslagen i programmet för östra Finland. Den särskilda representanten ska samordna samarbetet mellan aktörerna i regionen. Den särskilda representanten har bland annat till uppgift att utarbeta ett förslag till ett koncept för en särskild ekonomisk zon som kan testas i östra Finland inom ett område som noggrant avgränsats i samband med utarbetandet av konceptet.
I Kuopio inrättas ett tväradministrativt kompetenscenter inom toxikologi som bland annat har till uppgift att bedriva forskning om kemikalier som har en skadlig inverkan på människans hälsa, utveckla och upprätthålla den toxikologiska riskbedömningen och medverka i utbildningen av nya toxikologer i samarbete med universiteten.
Regeringen reserverar anslag för att finansiera Forststyrelsens åtgärdspaket för naturturism. Paketet omfattar kvalitetsförbättrings- och utvecklingsåtgärder som gäller bland annat tillgänglighet, infrastruktur för sjöturism och terrängtrafikleder. Som en del av åtgärdspaketet för naturturism uppdateras skötsel- och nyttjandeplanerna för Repovesi och Tiilikkajärvi nationalparker.
Till landskapen Kymmenedalen och Södra Karelen anvisas via NTM-centralen i Tavastland en fullmakt för företagsstöd på 10 miljoner euro för investeringar som stöder regionernas livskraft, bland annat i syfte att kompensera konsekvenserna av stängningen av östgränsen.
Åtgärder i programmet för norra Finland
För att genomförandet av programmet för norra Finland ska få en snabb start lade regeringen fram de första riktlinjerna och finansieringsbesluten för de strategiska åtgärderna vid sin halvtidsöversyn. Regeringen beslutade att man i år under Finlands ledning utarbetar ett gemensamt strategiskt program för de nordliga regionerna i Finland, Sverige och Norge. Syftet är att fastställa en helhetsstruktur för samarbetet mellan programmen och strategierna för norra Norge, Sverige och Finland som innefattar nationella och regionala nivåer för att förbättra samordningen av de frågor som tas upp i programmen och stödja samarbetet mellan regionerna.
Regeringen beslutade också att i tilläggsbudgeten för 2025 främja förutsättningarna för 6G-forskning samt kommersiellt och dubbelt utnyttjande av kompetensen i norra Finland. Ett projektkonsortium bildas av staten, Uleåborgs universitet och andra centrala aktörer i syfte att säkerställa utvecklingen av 6G-kompetensen i Finland och Finlands ställning som föregångare inom trådlös teknik. Åtgärden främjar investeringar i 6G-testnätet för DIANA 6G-testcentets behov och testningstjänster som motsvarar företagens behov. Avsikten är att utveckla störningståliga 6G-system som fungerar i utmanande miljöer och som förbättrar övervakningen, lägesbilden och skyddet av infrastrukturen.
I Lappland är tillväxtutsikterna för hållbar turism särskilt goda. När det gäller att främja hållbar turism strävar man på olika sätt efter att engagera turister, turistföretag och kommuner i ansvarstagande i regionerna. För att hållbarheten ska kunna främjas är det väsentligt att öka den lokala acceptansen för turismen. När det gäller hållbar turism beslutade regeringen att i ett regionalt försök utreda förutsättningarna för en lagstadgad turistskatt, det vill säga en turistavgift. I utredningen ska de rättsliga förutsättningarna samt andra lagstiftningsmässiga och kommunekonomiska frågor beaktas.
Mer information:
Harri Martikainen, avdelningschef, statsrådets kansli, tfn 0295 160 856 (frågor om programmet för norra Finland och den särskilda representanten för programmet för östra Finland)
Tiina Korhonen, avdelningschef, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 138 (frågor om programmet för östra Finland)
Fotografi: Petri Teppo, Lapin materiaalipankki
Namnet på NTM-centralen i Tavastland har korrigerats 9.5. kl. 13.30.