Puoliväliriihestä hallitukselta vahva tuki Itäisen ja Pohjoisen Suomen ohjelmien toimeenpanon käynnistämiselle

Hallitus päätti Itäisen ja Pohjoisen Suomen ohjelmien strategisten toimenpiteiden käynnistämisestä. Ohjelmat sisältävät toimenpiteitä muun muassa kestävään kasvuun ja uudistaviin investointeihin, matkailuun, osaamiseen, turvallisuuteen, huoltovarmuuteen ja omavaraisuuteen sekä alueiden saavutettavuuden kehittämiseen.
Ohjelmien toimeenpano kestää koko hallituskauden, ja osa toimenpiteistä jatkuu myös sen jälkeen. Toteutuksessa korostuu elinkeinoelämän, alueiden, kaupunkien ja kuntien, korkeakoulujen ja valtion välinen yhteistyö ja sen tiivistäminen.
”Hallituksen kehysriihestä saatiin konkreettisia päätöksiä lukuisten toimenpiteiden edistämisestä. Molempien ohjelmien strategisista toimenpide-ehdotuksista saadaan nyt tärkeitä ensimmäisen vaiheen hankkeita pian toteutukseen”, toteaa osastopäällikkö Harri Martikainen.
Panostuksia liikenneyhteyksiin ja kestävän kasvun investointien edellytyksiin
Hallitus panostaa ensi vaiheessa liikenneyhteyksiin ja saavutettavuuteen molemmilla alueilla. Hallitus esitti kasvuriihessään pohjoiseen 20 miljoonaa euroa hankkeelle, jossa aloitetaan suunnittelu eurooppalaisen raideleveyden ulottamisesta Ruotsista Suomeen. Rail Nordica -hanke on pitkän aikavälin hanke, jolla edistetään sotilaallista liikkuvuutta ja huoltovarmuutta. Hanke vahvistaa myös elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa sekä vastaa Naton tarpeisiin. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa – joka käynnistyy tänä vuonna – suunnitellaan yhteys Haaparanta-Tornio-rajanylityspaikalta Kemiin.
Raideliikenteen osalta myös Savon radan nopeuttamiseen ja kapasiteetin kasvattamiseen osoitetaan 42 miljoonan euron valtuus sekä vastaavat määrärahat vuosille 2026–2029 osana hallituksen investointiohjelmaa.
Hallitus kehittää Suomen sisäistä lentoliikennettä ensisijaisesti markkinaehtoisesti samalla turvaten huoltovarmuuden, vientiteollisuuden ja matkailun kannalta tärkeät lentoyhteydet. Hallitus turvaa maakuntalentojen jatkumisen alkuvuoteen 2028 saakka Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemi-Tornioon, Kokkola-Pietarsaareen, Savonlinnaan sekä Poriin.
Puhtaan siirtymän investointien houkuttelemiseksi alueille hallitus päätti nostaa Fingridin investointikykyä 1 miljardilla eurolla, minkä jälkeen se on 5,2 miljardia euroa vuosien 2025–2034 kantaverkon investointiohjelmassa. Hallitus kiirehtii yhtiötä nopeuttamaan investointiohjelman toteuttamista välittömästi. Hallitus varautuu myöntämään Fingridille tarvittavan pääomituksen. Itä-Suomen energiaintensiivisten investointien toteuttamiseksi selvitetään mahdollisuuksia 400 kV siirtoyhteyksien nopeuttamiseen. Osana itäisen Suomen ohjelman toteuttamista hallitus tukee Fingridin YVA-suunnittelun aloittamista Huutokoski-Kontiolahti –hankeen osalta välittömästi.
Kestävän kasvun edellyttämien uudistavien investointien vauhdittamiseksi myös tuleviin elinvoimakeskuksiin perustetaan Itä-Suomen ja Pohjoisen Suomen alueelliset investointitiimit, joiden tavoitteena on luoda selkeä toimintamalli tunnistamaan ja edistämään alueen investointeja. Investointitiimit perustetaan kytkemään investointien edistäminen kansalliseen edistämistyöhön. Valmistelussa huomioidaan ja hyödynnetään alueilla ja paikallisesti jo käytössä olevat toimintatavat.
Hallitus kohdentaa ohjelmien toimeenpanoon 16 miljoonan euron alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahan. Isoilla, ylimaakunnallisilla hankekokonaisuuksilla haetaan laajaa vaikuttavuutta ja alueiden välisen yhteistyön vahvistamista.
Itäisen Suomen ohjelman toimet
Hallitus päätti nimittää kauppaneuvos Harri Bromanin erityisedustajaksi tukemaan erityisesti Itäisen Suomen ohjelman strategisten toimenpide-ehdotusten nopeaa toimeenpanoa. Erityisedustajan tehtävänä on koordinoida alueen toimijoiden yhteistyötä. Erityisedustajan tehtävänä on muun muassa laatia esitys erityistalousaluekonseptista kokeiltavaksi Itä-Suomessa jollakin konseptin laadinnan yhteydessä tarkkarajaisesti määritellyllä alueella.
Kuopioon perustetaan poikkihallinnollinen toksikologisen osaamisen keskus, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa ihmiseen haitallisesti vaikuttavien kemikaalien tutkiminen, toksikologisten riskiarviointien kehittäminen ja ylläpito sekä uusien toksikologien koulutukseen osallistuminen yhteistyössä yliopistojen kanssa.
Hallitus varautuu Metsähallituksen luontomatkailun toimenpidekokonaisuuden rahoittamiseen. Kokonaisuus sisältää laadun parannusta ja kehittämistoimia muun muassa esteettömyyden, saavutettavuuden, vesiretkeilyinfran ja maastoliikenneväylien osalta. Osana luontomatkailun toimenpidekokonaisuutta päivitetään Repoveden ja Tiilikkajärven kansallispuistojen hoito- ja käyttösuunnitelmat.
Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnille kohdennetaan Hämeen ELY-keskuksen kautta 10 miljoonan euron yritystukivaltuus myönnettäväksi alueiden elinvoimaa tukeviin investointeihin mm. itärajan sulkeutumisesta aiheutuneiden vaikutusten kompensoimiseksi.
Pohjoisen Suomen ohjelman toimista
Pohjoisen Suomen ohjelman toteutuksen ripeän liikkeellelähdön varmistamiseksi hallitus teki puoliväliriihessään ensimmäisiä linjauksia ja rahoituspäätöksiä strategisten toimenpiteiden osalta. Riihessä päätettiin, että kuluvan vuoden aikana laaditaan Suomen johdolla Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteinen Pohjoisten alueiden strateginen ohjelma. Tässä työssä määritellään Norjan, Ruotsin ja Suomen Pohjoisen ohjelmien ja strategioiden väliselle yhteistyölle kansalliset ja alueelliset tasot sisältävä kokonaisrakenne parantamaan ohjelmissa mainittujen asioiden koordinaatiota ja tukemaan alueiden välistä yhteistyötä.
Hallitus päätti myös edistää 6G-tutkimuksen edellytysten ohella osaamisen kaupallistamista ja kaksikäytöllistä hyödyntämistä pohjoisessa Suomessa vuoden 2025 lisätalousarvioissa. Käynnistetään valtion, Oulun yliopiston ja muiden keskeisten tahojen kanssa hankekonsortio, jolla varmistetaan 6G-osaamisen kehittyminen Suomessa ja Suomen asema langattomien teknologioiden huippumaana. Toimenpiteellä edistetään investointeja 6G-testiverkkoon DIANA 6G-testikeskuksen tarpeisiin sekä yritysten tarpeita vastaavia testauspalveluita. Tarkoituksena on kehittää häiriösietoisia ja haastavissa ympäristöissä toimintakykyisiä 6G-järjestelmiä, jotka parantavat valvontaa, tilannekuvan muodostamista ja infrastruktuurin suojaa.
Lapissa kestävän matkailun kasvunäkymät ovat erityisen hyvät. Kestävän matkailun edistämisessä matkailijoita, matkailuyrityksiä ja kuntia pyritään sitouttamaan vastuullisuuteen eri keinoin alueilla. Kestävyyden edistämisessä olennaista on parantaa matkailun paikallista hyväksyttävyyttä. Kestävän matkailun osalta hallitus päätti toteuttaa alueellisena kokeiluna lakiin perustuvan matkailuveron eli matkailijamaksun toteuttamisedellytysten selvittämisen jälkeen. Selvityksessä tulee huomioida oikeudelliset edellytykset ja sekä muut lainsäädännölliset sekä kuntataloudelliset kysymykset.
Lisätietoa:
osastopäällikkö Harri Martikainen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 856 (Pohjoisen Suomen ohjelmaan ja Itäisen Suomen ohjelman erityisedustajaan liittyvät kysymykset)
osastopäällikkö Tiina Korhonen, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 138 (Itäisen Suomen ohjelmaan liittyvät kysymykset)
Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Kuva: Petri Teppo, Lapin materiaalipankki
Huom. Hämeen ELY-keskuksen nimi korjattu 9.5. klo 13.30