Arbetsgrupp ska utarbeta ett handlingsprogram för sysselsättning av personer med en svår ställning på arbetsmarknaden
Arbets- och näringsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp med uppgift att stärka sysselsättningen, kompetensen och delaktigheten i arbetslivet för grupper med särskilda behov, såsom partiellt arbetsföra, personer med funktionsnedsättning, invandrare, äldre personer, personer som arbetar i uppgifter med låga utbildningskrav.
Arbetsgruppen ska utarbeta ett handlingsprogram för att öka deltagandet i arbetslivet för grupper med en svår ställning på arbetsmarknaden och följa genomförandet av programmet.
Arbetsgruppen bedömer dessutom eventuella behov att ändra lagstiftningen för att främja sysselsättningen av målgruppen. Arbetsgruppen har till uppgift att bereda utredningar om åtgärder som stärker mottagningskapaciteten inom arbetslivet och om modeller som används i olika europeiska länder för att stödja anställning av svårsysselsatta personer. I arbetet utnyttjas också resultaten av tidigare handlingsprogram och projekt som anknyter till samma tema samt resultaten av utvärderingarna av dem.
Målet med programmet är att i enlighet med regeringsprogrammets mål bättre än tidigare utnyttja den outnyttjade arbetskrafts- och kompetenspotentialen för att främja sysselsättningen och tillväxten i hela landet. Regeringsprogrammets föresats enligt vilken man genom sysselsättnings- och tillväxtåtgärder eftersträvar 100 000 nya arbetsplatser stakar ut riktlinjerna för arbetsgruppens arbete. Regeringens långsiktiga mål är att sysselsättningsgraden ska vara 80 procent före 2031. Detta förutsätter att också de personer som har det svårast på arbetsmarknaden har möjlighet att få lediga jobb.
För att uppnå målen måste arbetsgivarna erbjudas mer information för anställning av arbetstagare med en svår ställning på arbetsmarknaden och incitamenten för arbetsgivare utvecklas. Samtidigt måste diskrimineringen i arbetslivet minskas. Dessutom behöver personer som har en svår ställning på arbetsmarknaden mer skräddarsydda tjänster som stöder just deras sysselsättning och utvecklar deras kompetens.
Arbetsgruppens ordförande är arbetsmarknadsrådet Kimmo Ruth, och arbetsgruppens mandatperiod fortsätter till utgången av regeringsperioden. I arbetsgruppen ingår företrädare för arbetsmarknadsorganisationer samt centrala intresseorganisationer och stiftelser för svårsysselsatta personer, andra ministerier och arbetskraftsförvaltningen.
Mer information:
Kimmo Ruth, arbetsmarknadsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8073
Marianne Keyriläinen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7172