Den administrativa bördan för små företag minskar – ändringarna i samarbetslagen träder i kraft den 1 juli 2025

Genom ändringarna av samarbetslagen höjs tröskeln för tillämpning av lagen och förkortas längden på omställningsförhandlingarna. Statsrådet föreslår att republikens president stadfäster lagändringarna vid presidentföredragningen den 23 maj 2025. Ändringarna förslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Översynen av samarbetslagen är en av regeringens arbetsmarknadsreformer. I den första fasen av reformen är målet att minska den administrativa börda som den gällande lagstiftningen orsakar i synnerhet företag med färre än 50 anställda. Målet är dessutom att alla företag ska ha bättre förmåga att snabbt reagera på förändringar i omvärlden.
Tröskeln för tillämpning av lagen höjs till företag som sysselsätter 50 arbetstagare
Samarbetslagen tillämpas för närvarande på företag, sammanslutningar och filialer som regelbundet har minst 20 anställda. Tröskeln för tillämpningen av lagen höjs till företag som regelbundet sysselsätter minst 50 arbetstagare.
Arbetsgivare som regelbundet har 20–49 anställda ska dock iaktta vissa skyldigheter som följer av lagen:
- Förfarandet för en kontinuerlig dialog kvarstår, men förfaringssätten förenklas betydligt jämfört med nuläget.
- Arbetsgivarna ska föra omställningsförhandlingar endast i sådana situationer där arbetsgivaren under en 90-dagarsperiod överväger att vidta åtgärder för att minska antalet arbetstagare med minst 20. Arbetsgivaren behöver inte föra omställningsförhandlingar om permitteringar som arbetsgivaren överväger på grund av att arbetet eller arbetsgivarens förutsättningar att erbjuda arbete har minskat tillfälligt och permitteringarna varar högst 90 dagar.
- Bestämmelserna om överlåtelse, fusion och delning av rörelse tillämpas fortfarande.
Minimitiden för omställningsförhandlingar halveras
Omställningsförhandlingar som gäller minskning av användningen av arbetskraft ska för närvarande föras i minst sex veckor eller 14 dagar. Efter att lagändringarna trätt i kraft är minimitiden för omställningsförhandlingarna antingen tre veckor eller sju dagar beroende på vilka ärenden som behandlas vid förhandlingarna och antalet anställda i företaget eller sammanslutningen.
I fortsättningen ska det reserveras tid för utredning av arbetskraftsservice, om arbetsgivaren lämnar en förhandlingsframställning om sin plan att säga upp minst tio anställda av produktionsorsaker och av ekonomiska orsaker. Arbetsavtalet för en arbetstagare som sagts upp får inte upphöra förrän 30 dagar har förflutit från det att förhandlingsframställningen lämnades till arbetskraftsmyndigheten.
Behovet av ändringar i personalens förvaltningsrepresentation bedöms i den andra fasen av reformen
Bestämmelserna i samarbetslagen om personalens förvaltningsrepresentation tillämpas för närvarande på företag som har minst 150 anställda i Finland. Regeringen beslutade vid sin halvtidsöverläggning våren 2025 att sänka tillämpningsgränsen till företag med 100 anställda. Dessutom konstaterades det att förvaltningsrepresentationen ska genomföras i styrelsen eller ledningsgruppen. En trepartsarbetsgrupp har tillsatts för att bereda ändringen.
Mer information:
Jaakko Aromaa, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047 110
Elli Nieminen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 056
Frågor och svar om ändring av samarbetslagen (den svenskspråkiga versionen uppdateras så snart som möjligt)
Arbets- och näringsministeriets pressmeddelande 21.5.2025: Beredningen av de arbetsmarknadsreformer som regeringen beslutade om vid halvtidsöversynen inleds på trepartsbasis