Den nationella mineralstrategin: Behovet av mineraler ökar ständigt
Finland är en global föregångare, partner och utvecklare när det gäller hållbar och ansvarsfull utvinning av mineraler. Mineralklustret producerar värdefulla råvaror på ett ansvarsfullt sätt och bidrar till deras förädlingsvärde genom att utvinna dem på ett resurseffektivt sätt och samtidigt trygga tillgången till strategiskt viktiga mineraler. Detta konstateras i Finlands nationella mineralstrategi, som publicerades den 19 december 2024. Strategin innehåller riktlinjer för utvinningen av mineraler och utvecklandet av värdekedjan.
I strategin granskas nuläget och utvecklingsmöjligheterna inom den finländska mineralsektorn, tryggandet av industrins råvaruförsörjning och det internationella samarbetet. Syftet med strategin är särskilt att skapa en gemensam syn på det finländska mineralklustrets nuläge, politiska mål, huvudlinjer och behövliga åtgärder.
”Mineraler, förädlade produkter av mineraler och produkter som tillverkats av mineraler är nödvändiga för vårt moderna samhälle, och behovet av dem ökar ständigt. Samtidigt är tillgången till dem delvis för begränsad i vissa länder, och brytningen sker inte alltid på ett ansvarsfullt sätt. Finländsk mark är rik på värdefulla mineraler. Gruvindustrin i Finland är av världsklass när det gäller resurseffektivitet och ansvarsfullhet. Vi har också förmåga att vidareförädla mineralerna till värdefulla produkter. Målet är att ytterligare öka det inhemska förädlingsvärdet av råvaror som brutits ur berggrunden i Finland”, konstaterar näringsminister Wille Rydman.
”Världen har förändrats. Vi har gått från global frihandel till att betona självförsörjning och försörjningstrygghet. Oron över såväl den finländska som den europeiska industrins råvaruförsörjning återspeglas i EU:s förordning om kritiska råvaror. Samtidigt tvingar klimatförändringarna, överkonsumtionen av naturresurser och förlusten av biologisk mångfald också mineralsektorn att agera mer ansvarsfullt runt om i världen”, kommenterar Kimmo Tiilikainen, ordförande för styrgruppen för mineralstrategin, och fortsätter:
”Det är från dessa utgångspunkter som arbetsgruppen bakom mineralstrategin har dryftat hur Finland borde agera i den förändrade situationen. Jag vill tacka styrgruppen och underarbetsgrupperna för ett lyckat beredningsarbete. Våra idéer finns sammanställda i den färska mineralstrategin.”
Mineralklustrets strategiska mål och åtgärder
Styrgruppen fastställde följande strategiska mål för mineralklustret:
- Mineralsektorn skapar tillväxt och förädlingsvärde.
- Verksamheten är ansvarsfull och hållbar i alla avseenden.
- Kompetens och forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheten föder framgång.
- Finland – en aktör och partner som är större än sin storlek.
- Förordningen om kritiska råmaterial verkställs effektivt.
- Industrin har en stark råvaruförsörjning.
Styrgruppen föreslår följande åtgärder för att målen ska uppnås: att skapa smidigare tillståndsprocesser, att ta fram en tillräckligt omfattande kartläggning av berggrundens mineralpotential, att planera incitament för att införa bästa teknik och lösningar inom cirkulär ekonomi, att kartlägga kompetensbehoven inom mineralsektorn, att främja export och finländska aktörers delaktighet i internationella projekt, att ta fram fler aktuella lägesbilder om företagens behov av mineralråvaror och att stärka beredskapen för störningar i leveranskedjorna.
Värdet av produktionen av metallförädlingens huvudprodukter uppgick till sammanlagt 6,2 miljarder euro 2023. Mineralklustrets sysselsättande verkan är betydande. År 2015 sysselsatte de sektorer som ingår i klustret direkt 24 600 personer, vilket motsvarade en procent av de sysselsatta i hela Finland och 4,4 procent av de sysselsatta inom industrin. Klustrets sysselsättande verkan inklusive multiplikatoreffekter är cirka 87 400 årsverken.
Finlands naturskyddsförbund, som var med i den arbetsgrupp som beredde mineralstrategin, har anmält avvikande mening till strategin.
Mer information:
Styrgruppens ordförande Kimmo Tiilikainen, generaldirektör, Geologiska forskningscentralen, tfn 0295 032 200
Styrgruppens vice ordförande Jyrki Alkio, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 103