Kansallinen mineraalistrategia: mineraalien tarve kasvaa alati
Suomi on mineraalien kestävän ja vastuullisen hyödyntämisen globaali edelläkävijä, kumppani ja kehittäjä. Mineraaliklusteri tuottaa arvokkaita raaka-aineita vastuullisesti ja luo arvonlisää hyödyntämällä niitä resurssitehokkaasti samalla turvaten strategisesti tärkeiden mineraalien saatavuuden. Näin todetaan 19.12.2024 julkaistussa Suomen kansallisessa mineraalistrategiassa, joka tarjoaa suunnan mineraalien hyödyntämiselle ja arvoketjun kehittämiselle.
Strategia tarkastelee Suomen mineraalialan nykytilannetta ja kehitysmahdollisuuksia sekä teollisuuden raaka-ainehuollon turvaamista ja kansainvälistä yhteistyötä. Strategian tarkoituksena on erityisesti tuottaa yhteinen näkemys suomalaisen mineraaliklusterin nykytilanteesta, politiikan tavoitteista, päälinjoista sekä tarvittavista toimenpiteistä.
”Mineraalit, niiden jalosteet ja niistä tehtävät tuotteet ovat välttämättömiä modernille yhteiskunnallemme. Niiden tarve kasvaa alati, mutta samalla niiden saatavuus on osittain liian rajoittunutta tiettyihin maihin ja niiden louhinta ei aina tapahtuu vastuullisesti. Suomen maaperä on rikas arvokkaista mineraaleista. Suomen kaivosteollisuus on maailman huippuluokkaa resurssitehokkuudessa ja myös vastuullisuudessa. Täällä osataan myös jatkojalostaa mineraalit arvokkaiksi tuotteiksi. Kotimaista arvonlisää Suomen kallioperästä louhituista raaka-aineista pyritään kasvattamaan entisestään”, toteaa elinkeinoministeri Wille Rydman.
”Maailma on muuttunut. Globaalin vapaakaupan sijaan on siirrytty omavaraisuutta ja toimitusvarmuutta korostavaan ajatteluun. Huoli Suomen ja koko Euroopan teollisuuden raaka-ainehuollosta näkyy EU:n kriittisten raaka-aineiden asetuksessa. Samaan aikaan ilmastonmuutos, luonnonvarojen ylikulutus ja luontokato pakottavat myös mineraalialan toimimaan entistä vastuullisemmin koko maailmassa”, mineraalistrategian ohjausryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen kommentoi ja jatkaa:
”Näistä lähtökohdista mineraalistrategian valmistellut työryhmä pohti, miten Suomen kannattaa muuttuneessa tilanteessa toimia. Kiitän ohjausryhmää ja alatyöryhmäläisiä onnistuneesta valmistelutyöstä. Ajatuksemme on kiteytetty tuoreeseen mineraalistrategiaan.”
Mineraaliklusterin strategiset tavoitteet ja toimenpiteet
Ohjausryhmä määritteli mineraaliklusterin strategiset tavoitteet, jotka ovat:
- Mineraalisektorista kasvua ja arvonlisää
- Vastuullisesti kaikilla kestävyyden alueilla
- Osaaminen ja TKI-toiminta menestyksen lähteenä
- Suomi – kokoaan suurempi toimija ja kumppani
- Raaka-aineasetuksen tehokas toimeenpano
- Teollisuudelle vahva raaka-ainehuolto
Tavoitteiden saavuttamiseksi ohjausryhmä esittää seuraavia toimenpiteitä: edistetään lupamenettelyjen sujuvoittamista, varmistetaan kallioperän mineraalipotentiaalin riittävä kartoitus, suunnitellaan kannusteet parhaiden teknologioiden ja kiertotalousratkaisujen käyttöönottoon, tehdään mineraalisektorin osaamistarpeiden kartoitus, edistetään vientiä ja suomalaisten toimijoiden integroitumista kansainvälisiin hankkeisiin sekä lisätään ajantasaista tilannekuvaa yritysten mineraalisten raaka-aineiden tarpeista ja vahvistetaan varautumista toimitusketjujen häiriöihin.
Metallinjalostuksen päätuotteiden tuotannon arvo vuonna 2023 oli yhteensä 6,2 miljardia euroa. Mineraaliklusterin työllistävä vaikutus on merkittävä. Klusteriin kuuluvat toimialat työllistivät vuonna 2015 suoraan 24 600 henkilöä, mikä vastasi yhtä prosenttia koko Suomen työllisistä ja 4,4 prosenttia teollisuuden työllisistä. Klusterin työllistämisvaikutus kerrannaisvaikutuksineen on noin 87 400 henkilötyövuotta.
Strategiaa valmistelleeseen työryhmään kuulunut Suomen luonnonsuojeluliitto jätti mineraalistrategiasta eriävän mielipiteensä.
Lisätiedot:
ohjausryhmän puheenjohtaja, pääjohtaja Kimmo Tiilikainen, GTK, p. 029 503 2200
ohjausryhmän varapuheenjohtaja, teollisuusneuvos Jyrki Alkio, TEM, p. p. 029 504 7103