En åtgärdsplan för att främja havsbaserad vindkraft har publicerats
Arbets- och näringsministeriet tillsatte i oktober 2023 en arbetsgrupp för att utreda metoder med hjälp av vilka Finland kan skapa en konkurrensfördel i fråga om havsbaserad vindkraft i förhållande till andra Östersjöländer samt främja andra mål i regeringsprogrammet som gäller havsbaserad vindkraft. Förslagen i arbetsgruppens rapport, som publicerades i dag den 20 augusti 2024, utgör en åtgärdsplan för att främja den havsbaserade vindkraften.
Möjligheterna att bygga ut havsbaserad vindkraft är betydande i Finland, och projektutvecklarnas intresse för Finlands territorialvatten och ekonomiska zon har ökat. Spelreglerna för den havsbaserade vindkraften har dock konstaterats vara bristfälliga särskilt inom den ekonomiska zonen. Därför kommer reglerna att ses över.
Vid arbets- och näringsministeriet inleddes hösten 2023 ett lagstiftningsprojekt om havsbaserad vindkraft i den ekonomiska zonen. Det lagförslag som bereddes i projektet sändes på remiss våren 2024. Vid finansministeriet bereds dessutom lagstiftningsändringar som ska säkerställa fastighets- och inkomstbeskattningen inom Finlands ekonomiska zon.
Den åtgärdsplan som arbetsgruppen för att främja havsbaserad vindkraft har tagit fram innehåller 17 utvecklingsförslag. Arbetsgruppen anser att det viktigaste när det gäller att främja havsbaserad vindkraft är att klarlägga målbilden på tillräckligt lång sikt, förbättra den nationella samordningen samt främja sammanjämkningen av annan havsrelaterad verksamhet så att olägenheterna för annan verksamhet kan minimeras. Utgångspunkten är att havsbaserade vindkraftverk byggs på marknadsvillkor.
Åtgärdsförslagen gäller i regel Finlands ekonomiska zon och territorialvatten, med undantag för det havsområde som landskapet Åland besitter. En del av förslagen kan emellertid främja havsbaserad vindkraft också på Åland.
Sammanfattning av förslagen i arbetsgruppens åtgärdsplan
Arbetsgruppen har listat 17 åtgärdsförslag som i huvudsak kommer att genomföras under 2024–2026. Det har utsetts tolv huvudansvariga organisationer, men avsikten är att många av åtgärderna ska genomföras i samarbete mellan flera statliga och andra aktörer. Åtgärdsförslagen i planen listas nedan.
- Långsiktiga mål för den havsbaserade vindkraften fastställs och konkurrensutsättningarnas förutsägbarhet förbättras. (Huvudansvarig: arbets- och näringsministeriet)
- En samordningsgrupp för havsbaserad vindkraft inrättas. (Arbets- och näringsministeriet)
- Arrangemangen för ställande av säkerhet för havsbaserade vindkraftsprojekts rättigheter inom den ekonomiska zonen utvecklas. (Arbets- och näringsministeriet)
- Fastighetsskatten på havsbaserade vindkraftverk i Finlands territorialvatten sänks. (Finansministeriet)
- Möjligheterna att utveckla vattentillståndsprocessen i fråga om havsbaserad vindkraft ses över för att processen ska blir mer flexibel. (Justitieministeriet)
- Nedmonterings- och efterbehandlingsplikt införs i fråga om havsbaserad vindkraft. (Arbets- och näringsministeriet/miljöministeriet)
- Förfarandena för anslutning till stamnätet utvecklas med tanke på de stora abonnenterna. (Fingrid)
- Möjligheterna att placera undervattenskablar främjas på ett hållbart sätt. (Miljöministeriet)
- Ett tillräckligt omfattande samarbete mellan hamnarna säkerställs för att utveckla den infrastruktur som havsbaserad vindkraft behöver och för att utnyttja möjligheterna till EU-finansiering. (Arbets- och näringsministeriet)
- Gemensamma principer för planering av havsbaserad vindkraft skapas tillsammans med Sverige. (Kommunikationsministeriet, miljöministeriet)
- Närmare information om sjöfarten produceras till stöd för havsplaneringen och planeringen av områdesanvändningen. (Kommunikationsministeriet)
- Fiskerinäringens verksamhetsförutsättningar tryggas. (Jord- och skogsbruksministeriet)
- Undersökningar om hur havsbaserad vindkraft inverkar på vandringsfisk, marina däggdjur, flyttfåglar och fladdermöss inleds. (Jord- och skogsbruksministeriet, miljöministeriet)
- Omfattningen av inventeringsprogrammet VELMU i djupare vatten förbättras. (Miljöministeriet)
- Den marina observationsverksamheten utvecklas. (Meteorologiska institutet, Finlands miljöcentral)
- Informationssystemen utvecklas så att utredningsprocesserna och de administrativa processerna löper smidigare över sektorsgränserna inom förvaltningen och företagen bättre kan förutse behov av projektplanering. (Miljöministeriet)
- Studerande informeras aktivt om sysselsättningsmöjligheterna hos aktörer som deltar i utvecklingen av havsbaserad vindkraft och läroanstalter uppmuntras att ta fram studiehelheter som gäller havsbaserad vindkraft. (Finsk Energiindustri, Förnybar Finland rf.)
Mer information:
Outi Vilén, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 016
Olli Salo, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 322