EU:s energiministrar diskuterar importförbud för rysk energi

EU:s energiministrar sammanträder den 16 juni 2025 i Luxemburg för att diskutera färdplanen för att för att fasa ut importen av rysk energi samt slutsatser om att stärka energiunionen genom höjd energisäkerhet. Miljö- och klimatminister Sari Multala företräder Finland i rådet.
Diskussion om färdplanen för utfasning av energiimport från Ryssland
Våren 2022 beslutade EU-kommissionen om planen REPowerEU som reaktion på Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Målet var att minska Europas beroende av rysk energi genom att effektivisera energieffektiviteten, öka produktionen av förnybar energi och diversifiera energileveranserna. Därefter har EU godkänt 17 sanktionspaket som bland annat förbjuder import av stenkol och olja från Ryssland liksom omlastning av rysk flytande naturgas (LNG) i EU-hamnar. EU har lyckats minska beroendet av rysk energi, men ännu inte helt satt stopp för importen.
Energiministrarna ska diskutera kommissionens meddelande om en färdplan för att göra EU helt oberoende av rysk energi. Avsikten är att stegvis avveckla importen av naturgas, oljeprodukter, kärnbränslen och deras råmaterial. Målet är att avlägsna all rysk energi från EU-marknaden.
Den 13 juni lämnade statsrådet en E-skrivelse om kommissionens meddelande till riksdagen. Finland ser färdplanen som ett välkommet steg mot fullständigt oberoende av rysk fossil energi. Det är nödvändigt att avveckla beroendet för att EU ska kunna trygga sin energiförsörjning, bekämpa användandet av energi i krigföring och hindra Ryssland från att finansiera sitt anfallskrig mot Ukraina.
Till Finland importeras inte längre några oljeprodukter eller naturgas från Ryssland. Finland förhåller sig också positivt till EU:s restriktioner i fråga om LNG. Finland håller på att utarbeta en nationell lag om importförbud för rysk gas inom de ramar som EU:s gasförordning sätter.
Kommissionen föreslår också åtgärder på kärnenergiområdet. Med tanke på utmaningarna inom detta område föreslår kommissionen att man framskrider stegvis. När det gäller tjänster kring kärnbränsle är beroendet av Ryssland fortfarande mycket stort på grund av flaskhalsar i produktionskapaciteten i väst.
Finland förhåller sig positivt till åtgärder i fråga om kärnbränsle. Det är viktigt att åtgärderna genomförs samordnat och stegvis. De europeiska aktörernas övergång till nya inköpskanaler måste möjliggöras på ett sådant sätt att vare sig kärnsäkerheten, försörjningsberedskapen eller leveranssäkerheten äventyras. Även marknadseffekterna måste beaktas.
Det är en lång process då nytt kärnbränsle ska tas i bruk på bred front, tillstånd ska utfärdas och idrifttagningsfasen ska övervakas. I Finland har detta arbete redan inletts i och med att Fortum har laddat upp kärnbränsle som tillverkats vid fabriken Westinghouse i Sverige till kärnkraftverket i Lovisa.
Slutsatser om stärkandet av energiunionen genom höjd energisäkerhet
Ministrarna väntas godkänna rådets slutsatser om att stärka energiunionen genom höjd energisäkerhet. Slutsatserna fokuserar på de strategiska riktlinjerna för unionens energipolitik i den förändrade geopolitiska miljön, i synnerhet efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig.
Starkare leveranssäkerhet och tryggad tillgången till ren energi till rimligt pris i hela unionen spelar en central roll.
Finland kan godkänna slutsatserna. Finland har vid förhandlingarna betonat att skyddet av den kritiska infrastrukturen under havet, resiliensen och reparationskapaciteten ska finansieras med EU-medel, vilket har beaktats i slutsatserna.
Mer information:
Riku Huttunen, överdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 431 6518
Elina Johansson, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 301 4607
Sanna Ek-Husson, specialsakkunnig, Finlands ständiga representation vid EU, Bryssel, tfn +32 470 206 178