Kompetens, vägledning och prognostisering som hjälp för att förbättra sysselsättning och matchning

Arbets- och näringsministeriet har i syfte att förbättra sysselsättningen och matchningen samt för att förlänga arbetskarriärerna genomfört sådana utvecklingsprojekt för livslång vägledning, identifiering av kunnandet hos personer i arbetsför ålder och prognostisering av arbetskrafts- och kompetensbehoven på kort sikt som avses i Finlands plan för återhämtning och resiliens (RRP). Utvecklingsprojekten som pågått i tre år avslut i mars 2025.
Det kontinuerliga lärandet förnyas
I projektet för kunskapsbaserad ledning, kvalitet och samordning inom livslång vägledning genomfördes en utvärderingsundersökning av den nationella vägledningens tillstånd och skapades en modell för uppföljning av livslång vägledning. Projektet samlade information och verktyg för alla vägledande aktörer och för att uppnå de riksomfattande strategiska målen för livslång vägledning. En del av arbetet med att utveckla den livslånga vägledningen genomfördes vid utvecklings- och förvaltningscentret.
Inom projektet för identifiering av kunnande hos personer i arbetsför ålder tillsatte arbets- och näringsministeriet och undervisnings- och kulturministeriet en arbetsgrupp för identifiering av kunnande. Arbetsgruppen som arbetade fram till utgången av 2024 utarbetade rekommendationer och principer för identifiering av kunnandet hos personer i arbetsför ålder.
Syftet med prognostiseringen av arbetskrafts- och kompetensbehoven på kort sikt var att producera information av högre kvalitet än tidigare om arbetsmarknaden och arbetskrafts- och kompetensbehoven inom den närmaste framtiden. Den viktigaste uppgiften var att förnya Arbetskraftsba-rometern (tidigare Yrkesbarometern) och den offentliga webbplatsen Työvoimabarometri.fiLänk till en annan webbplats som produceras utifrån den. Den information och de verktyg som tillkommit i projekten utnyttjas som en del av tjänsten Kompetensstigen (Osaamispolku.fiLänk till en annan webbplats), som publiceras i slutet av 2025.
Livslång vägledning hjälper individen att lyckas i arbetslivet och arbetsgivaren att hitta rätt person för arbetet som är kompetent
Den livslånga vägledningen omfattar alla de åtgärder och tjänster med hjälp av vilka individer i alla åldrar i vilket livsskede som helst kan identifiera sina kunskaper, färdigheter, begränsningar, intressen och värderingar samt göra upp meningsfulla planer och fatta beslut om utbildning, karriär och utkomst. I den livslånga vägledningen betonas det multiprofessionella samarbetet där aktörerna inom olika sektorer, såsom utbildning, arbetskraftsservice och socialservice förenar sina krafter.
En av de viktigaste iakttagelserna i projekthelheten för identifiering av kunnandet hos personer i arbetsför ålder var betydelsen av att utveckla en inlärningsvänlig kultur när kunnandet ses över. I utvecklingen av en inlärningsvänlig kultur är det viktigt att lärandet ses som en del av organisationernas verksamhet. Det är bra att förstå att lärandet inte sker enbart individuellt utan det är en bestående förändring av verksamheten där växelverkan och samhällets roll är viktiga. I en positiv inlärningskultur stöder lärandet individernas välbefinnande. Lärandet kan stödjas aktivt i alla livsskeden och i olika miljöer, till exempel med hjälp av vägledning.
De tekniska förändringarna, utmaningarna i befolkningsstrukturen och fenomen av samma slag som klimatförändringen påverkar arbetslivet och förutsätter att alla har nytt kunnande och längre arbetskarriärer. Genom kompetensutveckling, positiv inställning till lärande, vägledning, stöd och tillräcklig framsynt information kan man dock påverka hur människor lär sig de nya färdigheter som behövs i framtiden och därigenom lyckas skapa tillväxt och innovationer.
Avslutande anföranden om utvecklingsprojekt för kontinuerligt lärande
Arbets- och näringsministeriet ordnade i februari avslutningsevenemanget ”Elinikäinen ohjaus ja oppiminen – vastaamassa tulevaisuuden haasteisiin” (Livslång vägledning och livslångt lärande – svarar på framtidens utmaningar) för arbets- och näringsministeriets utvecklingsprojekt för kontinuerligt lärande enligt Finlands program för hållbar tillväxt. Över 400 personer som var intresserade av livslång vägledning och lärande deltog i evenemanget. Evenemanget gav deltagarna information och diskussioner om betydelsen av en organisationskultur, lärande och livs-lång vägledning som stöder tillväxt och förnyelse för att lösa våra framtida utmaningar.
Paneldiskussionerna inleddes av Sanna Kulmala, programdirektör för programmet ARBETE2030 och Jaana Kettunen, forskningsprofessor vid forskningsinstitutet för utbildningen vid Jyväskylä universitet och ordförande för International Association for Educational and Vocational Guidance (IAEVG). Avslutningsvis dryftade Arto O. Salonen från Östra Finlands universitet mänskligheten och arbetslivet ur ett framtidsperspektiv.
Se en videoupptagningLänk till en annan webbplats av evenemanget.
Mer information:
Teija Felt, arbetsmarknadsråd, arbets- och näringsministeriet
(länk https://youtu.be/wrQ3PhY5-ns )
Guide för livslång vägledningLänk till en annan webbplats
Strategin för livslång vägledningLänk till en annan webbplats
Strategin för livslång vägledning och uppdaterade delmål 2023–2028Länk till en annan webbplats
Elontila: Nationell utvärdering av livslång vägledning 2023–2024Länk till en annan webbplats
Förslag till uppföljningsramverk för livslång vägledningLänk till en annan webbplats
Slutrapport från arbetsgruppen för identifiering av kunnande (2021–2024)Länk till en annan webbplats
ArbetskraftsbarometerLänk till en annan webbplats
Utbildningshelheten om vägledningskompetensen i eOppivaLänk till en annan webbplats