Osaaminen, ohjaus ja ennakointi avuksi työllisyyden ja kohtaannon parantamiseen

Työ- ja elinkeinoministeriö on työllisyyden ja kohtaannon parantamiseksi sekä työurien pidentämiseksi toteuttanut Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman (RRP) mukaisia elinikäisen ohjauksen, työikäisten osaamisen tunnistamisen ja lyhyen aikavälin työvoima- ja osaamistarpeiden ennakoinnin kehittämishankkeita. Kolme vuotta kestäneet kehittämishankkeet päättyivät maaliskuussa 2025.
Jatkuvaa oppimista uudistamassa
Elinikäisen ohjauksen tiedolla johtamisen, laadun ja koordinoinnin hankkeessa toteutettiin kansallisen ohjauksen tilan arviointitutkimus ja luotiin malli elinikäisen ohjauksen seuraamiseen. Hanke kokosi tietoa ja työvälineitä kaikkien ohjaustoimijoiden käyttöön ja valtakunnallisten elinikäisen ohjauksen strategisten tavoitteiden toteutumiseksi. Osa elinikäisen ohjauksen kehittämistyöstä toteutettiin KEHA-keskuksessa.
Työikäisen osaamisen tunnistamisen hankkeessa TEM ja opetus- ja kulttuuriministeriö asettivat Osaamisen tunnistamisen työryhmän. Vuoden 2024 loppuun saakka työskennellyt työryhmä loi suosituksia ja periaatteita työikäisten osaamisen tunnistamiseen. Lyhyen aikavälin työvoima- ja osaamistarpeiden ennakointityössä tavoitteena oli tuottaa entistä laadukkaampaa tietoa työmarkkinoista ja lähitulevaisuuden työvoima- ja osaamistarpeista. Tärkein tehtävä oli Työvoimabarometrin (ent. Ammattibarometri) ja sen pohjalta tuotettavan Työvoimabarometri.fiLänk till en annan webbplats julkisen verkkosivun uudistaminen. Hankkeissa syntynyttä tietoa ja työkaluja hyödynnetään osana vuoden 2025 lopussa julkaistavaa Osaamispolku.fiLänk till en annan webbplats-palvelua.
Elinikäinen ohjaus auttaa yksilöä onnistumaan työelämässä ja työnantajaa löytämään oikean osaavan ihmisen työhön
Elinikäinen ohjaus kattaa kaikki ne toimet ja palvelut, joiden avulla kaikenikäiset yksilöt voivat missä tahansa elämänvaiheessa tunnistaa osaamisensa, taitonsa, rajoituksensa, kiinnostuksensa ja arvonsa, sekä tehdä mielekkäitä koulutus-, urapolku- ja toimeentulosuunnitelmia ja -päätöksiä. Elinikäisessä ohjauksessa korostuu moniammatillinen yhteistyö, jossa eri sektoreiden, kuten koulutuksen, työvoimapalveluiden ja sosiaalipalveluiden toimijat yhdistävät voimansa.
Työikäisten osaamisen tunnistamisen hankekokonaisuuden yksi tärkeimpiä havaintoja oli oppimismyönteisen kulttuurin kehittämisen merkitys osaamisen uudistamisessa. Tärkeää oppimismyönteisen kulttuurin kehittämisessä on, että oppiminen nähdään osana organisaatioiden toimintaa. On hyvä ymmärtää, että oppiminen ei tapahdu pelkästään yksilöllisesti vaan se on toiminnan pysyvää muutosta, jossa vuorovaikutus ja yhteisön rooli ovat tärkeitä. Myönteisessä oppimiskulttuurissa oppiminen tukee yksilöiden hyvinvointia. Oppimista voidaan tukea aktiivisesti kaikissa elämänvaiheissa ja eri ympäristöissä esimerkiksi ohjauksen avulla.
Teknologiset muutokset, väestörakenteen haasteet ja ilmastonmuutoksen kaltaiset ilmiöt vaikuttavat työelämään ja edellyttävät kaikilta uudenlaista osaamista ja pidempiä työuria. Osaamisen kehittämisellä, oppimismyönteisyydellä, ohjauksella, tuella ja riittävällä ennakointitiedolla voidaan kuitenkin vaikuttaa siihen, miten ihmiset oppivat tulevaisuudessa tarvittavia uusia taitoja ja onnistuvat siten luomaan kasvua ja innovaatioita.
Jatkuvan oppimisen kehityshankkeiden päätöspuheenvuorot
Työ- ja elinkeinoministeriö järjesti helmikuussa TEM:n toteuttamien Suomen kestävän kasvun ohjelman mukaisten jatkuvan oppimisen kehittämishankkeiden päätöstilaisuuden "Elinikäinen ohjaus ja oppiminen – vastaamassa tulevaisuuden haasteisiin".
Tilaisuuteen osallistui yli 400 elinikäisestä ohjauksesta ja oppimisesta kiinnostunutta. Tilaisuus tarjosi osallistujille tietoa ja keskusteluja kasvua ja uudistumista tukevan organisaatiokulttuurin, oppimisen ja elinikäisen ohjauksen merkityksestä tulevaisuuden haasteidemme ratkaisemisessa.
Tilaisuuden paneelikeskusteluja alustivat Sanna Kulmala, TYÖ2030-ohjelman ohjelmajohtaja ja Jaana Kettunen tutkimusprofessori, Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksessa ja International Association for Educational and Vocational Guidance (IAEVG) puheenjohtaja. Itä-Suomen Yliopiston professori Arto O. Salonen pohti tilaisuuden lopuksi ihmisyyttä ja työelämää tulevaisuuden näkökulmasta.
Katso tilaisuuden tallenneLänk till en annan webbplats.
Lisätietoja:
työmarkkinaneuvos Teija Felt, työ- ja elinkeinoministeriö, sposti: etunimi.sukunimi(at)gov.fi
Elinikäisen ohjauksen käsikirjaLänk till en annan webbplats
Elinikäisen ohjauksen strategiaLänk till en annan webbplats
Elinikäisen strategian alatavoitteet 2023 - 2028Länk till en annan webbplats
ELONTILA: Elinikäisen ohjauksen kansallinen arviointi 2023-2024Länk till en annan webbplats
Ehdotus elinikäisen ohjauksen seurantakehikoksiLänk till en annan webbplats
Osaamisen tunnistamisen työryhmän (2021-2024) loppuraporttiLänk till en annan webbplats
TyövoimabarometriLänk till en annan webbplats
Ohjausosaamisen koulutuskokonaisuus eOppivassaLänk till en annan webbplats