Remissbehandlingen om ändringar av påföljderna inom utkomstskyddet för arbetslösa inleds

Arbets- och näringsministeriet ordnar en remissbehandling om ändringar av påföljderna inom utkomstskyddet för arbetslösa den 9 maj–19 juni 2025. Målet är att skapa klarhet i och förenkla påföljderna samt att effektivisera arbetssökandenas jobbsökning och deltagande i tjänster som främjar och stöder jobbsökning och sysselsättning. Ett ytterligare mål är att förhindra långvarig arbetslöshet och förkorta arbetslöshetsperioderna.
I praktiken ändras bestämmelserna så att de är ungefär likadana som före de lagändringar som trädde i kraft i maj 2022. Bestämmelserna om tider utan ersättning och skyldighet att vara i arbete är dock fortfarande mycket lindrigare än de var då.
En övergång till ett system i två steg skapar klarhet i påföljderna inom utkomstskyddet för arbetslösa
För att arbetssökanden ska få arbetslöshetsförmån ska han eller hon aktivt söka arbete och delta i sysselsättningsfrämjande service. Med påföljder inom utkomstskyddet för arbetslösa avses tider utan ersättning som kan följas om arbetssökanden inte söker arbete eller deltar i arbetskraftsservice enligt överenskommelse. Rätten till arbetslöshetsförmåner kan gå förlorad för viss tid (s.k. karens) eller tills vidare (skyldighet att vara i arbete).
Påföljderna för försummelse att söka arbete eller delta i arbetskraftsservice föreläggs stegvis.
Enligt det lagutkast som är på remiss ska helheten ändras så att arbetssökanden förlorar sin rätt till arbetslöshetsförmåner redan vid den första försummelsen i anslutning till jobbsökning och arbetskraftsservice. Enligt förslaget är tiden utan ersättning i dessa fall sju kalenderdagar. Ändringen betonar arbetssökandens eget ansvar för att aktivt söka arbete och delta i de tjänster som erbjuds honom eller henne.
Enligt förslaget ska påföljdshelheten bestå av två steg i stället för nuvarande fyra steg. Om arbetssökanden fortsätter att försumma att söka arbete eller delta i arbetskraftsservice, leder den andra försummelsen till en skyldighet att vara i arbete i sex kalenderveckor. I praktiken innebär detta att arbetssökanden förlorar sin rätt till arbetslöshetsförmåner snabbare än för närvarande om han eller hon fortsätter med sitt arbetskraftspolitiskt klandervärda förfarande.
Samtidigt har en arbetssökande som förlorat sin rätt till förmåner dock möjlighet att återställa rätten till arbetslöshetsförmån lättare än för närvarande, eftersom tiden för skyldigheten att vara i arbete förkortas till hälften jämfört med nuläget (från 12 kalenderveckor till sex kalenderveckor).
Regeringen har som mål att lämna en proposition i september
I regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering betonas skyldigheterna för den som får arbetslöshetsförmån. Ministerarbetsgruppen för sysselsättning och företagande drog den 20 mars 2025 upp riktlinjer för inledandet av lagberedningen som gäller ändringar av påföljderna inom utkomstskyddet för arbetslösa. Därefter diskuterades helheten på trepartsbasis.
Remisstiden går ut den 19 juni 2025, varefter beredningen fortsätter som tjänsteuppdrag. Regeringen har för avsikt att överlämna propositionen till riksdagen i september 2025. Målet är att ändringarna ska träda i kraft i början av 2026.
Om de planerade ändringarna verkställs kommer de även att gälla de som får allmänt stöd.
Mer information:
Teresa Salminen, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047 318
Timo Meling, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 049 084 (inte anträffbar den 9 maj)
Kimmo Ruth, arbetsmarknadsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 048 073 (frågor den 9 maj)
Frågor och svar om påföljder inom utkomstskyddet för arbetslösa