Remissförfarande om ändringar i arbetsavtal för viss tid, tiden för meddelande om permittering och skyldigheten att återanställa

Arbets- och näringsministeriet ordnar den 2 juni–28 juli 2025 ett remissförfarande om de ändringar i samarbetslagen som gäller grunden för att arbetsavtalet ingåtts för viss tid, längden för tiden för meddelande om permittering och arbetsgivarens skyldighet att återanställa. De föreslagna ändringarna har beretts i en arbetsgrupp på trepartsbasis som inte var enig i sitt arbete.
Regeringen har reformerat lagstiftningen om arbetslivet i syfte att undanröja hinder för sysselsättningen och i synnerhet förbättra verksamhetsförutsättningarna för små och medelstora företag.
Ett arbetsavtal för viss tid kan ingås utan grundad anledning när arbetstagaren för första gången är anställd hos arbetsgivaren
I arbetsgruppens betänkande föreslås möjligheten att ingå ett arbetsavtal för viss tid utan grundad anledning när det är fråga om det första arbetsavtalet mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Dessutom kan ett avtal för viss tid ingås utan grundad anledning, om arbetstagaren har arbetat hos samma arbetsgivare för över fem år sedan.
Ett avtal för viss tid får ingås utan grundad anledning för högst ett år. Arbetsavtalet kan förnyas högst två gånger inom ett år från det att det första arbetsavtalet för viss tid ingicks. Sammanlagt får högst tre arbetsavtal för viss tid ingås utan grundad anledning. Den sammanlagda avtalstiden får dock inte överskrida ett år.
Arbetsgivaren är skyldig att när ett arbetsavtal för viss tid upphör ge arbetstagaren en motiverad utredning om möjligheten att anställa arbetstagaren i ett anställningsförhållande som gäller tills vidare eller i ett anställningsförhållande för viss tid som ingås av grundad anledning. Syftet med skyldigheten att ge arbetstagaren en utredning är att förhindra eventuellt missbruk av avtal för viss tid som ingås utan grundad anledning särskilt i situationer som gäller graviditet eller familjeledighet.
Arbetstagaren och arbetsgivaren ska ha rätt att säga upp ett arbetsavtal för viss tid som har ingåtts utan grundad anledning och som har varat i minst sex månader.
Tiden för meddelande om permittering förkortas till sju dagar
För närvarande ska enligt lagen arbetsgivaren ge arbetstagaren meddelande om permittering personligen senast 14 dagar innan permitteringen börjar. Dessutom kan det i kollektivavtalen ha avtalats om tider för meddelande om permittering på 14 dagar eller längre enligt den gällande lagen.
Enligt arbetsgruppens betänkande förkortas den tid för meddelande som skrivits in i lagen till sju dagar. Till lagen fogas också en möjlighet till lokala avtal. Arbetsgivaren och representanten för personalen eller, om en sådan inte har valts, personalen eller en personalgrupp tillsammans, kan avtala om att en tid på sju dagar för meddelande om permittering ska iakttas i stället för den längre tid för meddelande om permittering som avtalats i kollektivavtalet.
Skyldigheten att återanställa gäller endast arbetsgivare som har minst 50 anställda
Med skyldighet att återanställa avses en situation där arbetsgivaren behöver arbetstagare för samma eller liknande uppgifter som arbetstagaren utförde och som arbetsgivaren fyra månader tidigare har sagt upp av produktionsorsaker och ekonomiska orsaker. Om den uppsagda arbetstagaren är arbetssökande, ska arbetsgivaren erbjuda honom eller henne samma arbete. I långa anställningsförhållanden, som varat i minst 12 år, är tiden för skyldigheten att återanställa sex månader.
Enligt arbetsgruppens betänkande ska skyldigheten att återanställa i fortsättningen gälla endast arbetsgivare som har minst 50 anställda.
Målet är att lämna en regeringsproposition i början av hösten 2025
De ändringsförslag som är på remiss baserar sig på föresatserna i regeringsprogrammet. Arbetsgruppen på trepartsbasis som berett lagändringarna var inte enig i sitt arbete. Finlands näringsliv rf och Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT, Företagarna i Finland samt löntagarnas centralorganisationer Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf, Akava ry och STTK rf anmälde avvikande mening.
Målet är att regeringen ska överlämna propositionen till riksdagen i början av hösten 2025. Enligt arbetsgruppens betänkande ska lagändringarna träda i kraft den 1 januari 2026.
Mer information:
Jaakko Aromaa, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7110
Elli Nieminen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7056 (från och med 13.6.2025)
Katariina Jämsén, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7143 (2.6−12.6.2025)
Frågor och svar om lagprojektet