Statens kapitalplaceringsverksamhet effektiviseras redan 2024 när det praktiska genomförandet av företagsarrangemanget enligt regeringsprogrammet framskrider
I enlighet med regeringsprogrammet för Petteri Orpos regering effektiviseras statens kapitalplaceringsverksamhet genom att den koncentreras till Finlands Industriinvestering-koncernen. Arbets- och näringsministeriet har sedan hösten 2023 på ett täckande sätt bedömt de olika alternativen för genomförandet av företagsarrangemanget. Ministeriet har kommit fram till en modell där verksamheten vid Klimatfonden och Oppiva Invest upphör i sin helhet år 2024 och verksamheten vid Business Finland Venture Capital upphör i sin nuvarande form.
I och med näringsminister Wille Rydmans beslut och regeringens finanspolitiska ministerutskotts bifall avvecklas Klimatfondens och Oppiva Invests funktioner omedelbart, och bolagen fattar inga nya investeringsbeslut. Business Finland Venture Capitals verksamhet upphör i sin nuvarande form före utgången av 2024, men kommer att fortsätta i den nya Tesikoncernen. För att genomföra arrangemanget överförs ägarstyrningen av Oppiva Invest genom förordning av statsrådet från nuvarande Utbildningsstyrelsen till arbets- och näringsministeriet. Därefter ansvarar arbets- och näringsministeriet för nedläggningen av Oppiva Invests verksamhet som en del av statens kapitalinvesteringsbolagsprojekt.
Styrelserna för samtliga tre bolag byts ut för att förbereda och genomföra arrangemangen. Bolagens tillgångar och skyldigheter överförs till den nya Tesikoncernen vid tidpunkten för genomförandet av företagsarrangemanget uppskattningsvis den 31 januari 2025. Lagstiftningsprocessen i anslutning till sammanslagningen framskrider planenligt.
”Regeringens viktigaste mål är att åter styra in Finland på ett tillväxtspår. Centraliseringen av statens kapitalplaceringsverksamhet är en del av detta arbete. Genom centraliseringen eftersträvas största möjliga tillväxt och näringspolitiska genomslag för företagen, men också synergifördelar. Målet är att statens begränsade resurser används så effektivt som möjligt. Beslutet ligger också i linje med de anpassningsbeslut inom statsförvaltningen som fattades vid regeringens ramförhandlingar, säger näringsminister Wille Rydman.
”Det nya Industriinvestering har getts en allt större industripolitisk uppgift och vid regeringens ramförhandlingar ytterligare kapitalisering på 300 miljoner euro i anslutning till den. Dessa investeras i industriella investeringsprojekt genom direkta investeringar. Den offentliga finansieringens roll har aldrig varit att konkurrera med privat kapital, utan att främja inhemska företags lösningar och investeringar i industriella spetsprojekt”, fortsätter Rydman.
I enlighet med regeringsprogrammet har uppgifter, prioriteringar och instrument för samtliga statens kapitalplaceringsbolag bedömts grundligt bland annat med tanke på verkningsfullhet och kostnadseffektivitet och de har speglats mot målen i regeringsprogrammet i syfte att stärka de näringspolitiska och industripolitiska effekterna.
I och med den nu valda genomförandemodellen riktas de medel som allokerats till kapitalplaceringsverksamhet mer än tidigare till avkastningsinriktad investeringsverksamhet. Dess principer är marknadsmässighet, att de företag som fått finansiering ska vara berättigade till fortsatt finansiering och att privat kapital i så stor utsträckning som möjligt ska kanaliseras till marknaden. Effektiviseringsfördelarna beräknas uppgå till 5–6 miljoner euro per år och fördelarna uppnås nästan till fullt belopp före 2026.
Mer information:
Lassi Noponen, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 407 6033
Juhapekka Ristola, avdelningschef, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7399