Utredning om utländska bärplockares ställning och ekonomiska konsekvenser har inletts
Utländska bärplockares ställning är i sin nuvarande form förenad med betydande risker. En utredning som arbets- och näringsministeriet beställt bedömer de ekonomiska konsekvenserna av olika alternativa lösningar för både plockare och bärföretag. Regeringen drar senare upp riktlinjer för den fortsatta beredning som behövs.
Arbets- och näringsministeriet har beställt en extern utredning som bedömer de ekonomiska konsekvenserna av utbyte av lösningar för att förbättra ställningen för utlänningar som plockar vilda bär. Det finns två huvudalternativ: Genom ändringen av säsongsarbetslagen och förordningen om säsongsarbete ska det krävas att bärplockare som kommer till Finland som säsongsarbetare ska ingå ett arbetsavtal. Ett annat alternativ är att vidareutveckla den nuvarande bärlagen, vilket innebär att plockarna kommer till Finland som självständiga aktörer, i praktiken huvudsakligen som näringsidkare.
Utredningen bedömer hur alternativen påverkar branschen, bärföretagens ekonomiska verksamhetsförutsättningar samt plockarnas ställning och inkomster. Utredningen bedömer också konsekvenserna för den offentliga ekonomin.
Utredningen stöder det politiska beslutsfattandet om olika utvecklingsalternativ. Utredningen genomförs av Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT och den blir klar i april 2024.
Arbets- och näringsministeriet har också tillsatt en arbetsgrupp som ska styra det externa utredningsarbetet och producera kompletterande konsekvensbedömningar till stöd för det politiska beslutsfattandet och eventuella lagändringar. Arbetsgruppens mandattid är den 12 januari–30 juni 2024.
För beredningen av regeringspropositionen tillsätts senare en ny arbetsgrupp i enlighet med
vilka riktlinjer regeringen drar upp för den fortsatta beredningen.
Bakom finns problem med bärplockarnas arbetsförhållanden och inkomster
Plockandet av vilda bär i Finland har i hög grad grundat sig på utländska plockare, i synnerhet plockare som bjuds in och rekryterats från Thailand. Problemen med bärplockarnas arbetsförhållanden och inkomster har blivit mer kända under de senaste drygt tio åren.
Man har försökt ingripa i utmaningarna sedan 2014 genom ett avsiktsförklaringsförfarande och 2021 genom att stifta lagen om den rättsliga ställningen för utlänningar som plockar naturprodukter. Misstankarna om människohandel 2022 och 2023 understryker behovet av nya och hållbara lösningar.
Mer information:
Katri Niskanen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7373
Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7321 (frågor till arbetsministern)
Henna Busk, seniorekonom, Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT, tfn 040 164 8136