Utredning: Utvecklingen av offentlig upphandling behöver en förutseende och övergripande granskning
Den färska utredningen presenterar de mest betydande flaskhalsarna i den offentliga upphandlingen och ger konkreta åtgärdsförslag för att undanröja dem. Målet är att främja ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar upphandling samt en fungerande marknad.
Ett mål med offentliga upphandlingar är att de upphandlande enheterna och deras kunder ska få ändamålsenliga och fungerande produkter och tjänster av hög kvalitet. Upphandlande enheter är till exempel statliga myndigheter, kommuner och välfärdsområden.
Det har också ställts större samhälleliga förväntningar på offentlig upphandling, såsom främjande av hållbar utveckling och förbättring av tjänsternas kostnadseffektivitet. Det har förekommit betydande utmaningar när det gäller att uppfylla förväntningarna. En utmaning vid lyckad upphandling har traditionellt ansetts vara motsättningar mellan upphandlande enheter och anbudsgivare.
Resultaten av den nya utredningen visar att det i utvecklingen av den offentliga upphandlingen är nödvändigt att granska hur dialogen mellan de upphandlande enheterna och marknaden har lyckats, men också en större helhet. Enligt utredningen hänför sig många av de flaskhalsar som upplevts vid offentlig upphandling till bakomliggande faktorer, såsom upplevda föreställningar och värderingar som gäller upphandlingen, resursfördelningen, kompetensen, tankemodellerna och verksamhetskulturen. Centrala flaskhalsar som identifierats i utredningen är bland annat belastande processer i anslutning till offentlig upphandling, brist på konkurrens och hinder för innovationer.
Lösningar på flaskhalsar
Utredningen innehåller konkreta åtgärdsförslag för att undanröja de viktigaste flaskhalsarna. De föreslagna åtgärderna gäller behandlingen av de bakomliggande orsakerna till flaskhalsarna.
I nyckelställning är bland annat
- resursfördelning och ledning i fråga om upphandlingar
- utnyttjande av digitalisering
- förbättrande av anbudsgivarnas erfarenhet av deltagande samt
- ökad attraktionskraft hos marknaden för offentlig upphandling.
Utredningen genomfördes som en åtgärd av temagruppen Fungerande upphandlingar inom programmet för verkningsfull offentlig upphandling. Utredningsarbetet syftar till att främja diskussionen och erbjuda nya perspektiv på utvecklingen av den offentliga upphandlingen. Utredningen kan utnyttjas till exempel vid planeringen av nationella åtgärder för utveckling av offentlig upphandling.
Under våren 2023 deltog sammanlagt över 200 experter i utredningsarbetet. De företrädde både anbudsgivare, upphandlande enheter och slutförbrukare, dvs. kunder.
Ytterligare information:
Riikka Hietanen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7078
Tarja Sinivuori-Boldt, finansråd, finansministeriet, tfn 029 553 0433
Programmet för verkningsfull offentlig upphandling