Välbefinnande i arbetet sätter fart på produktiviteten – svara på enkäten om arbetslivet!

Det är nödvändigt att utveckla arbetslivet, eftersom den tekniska utvecklingen och förändringarna i världen är snabba. Hörnstenen i Finlands ekonomiska framgång är den internationella konkurrenskraften, som uppnås genom ansvarsfull och hållbar teknik och satsningar på välbefinnande i arbetet.
Satsningar på personalens och chefernas välbefinnande i arbetet ökar arbetets produktivitet. Välbefinnande i arbetet omfattar inte enbart individens ork eller ergonomi. Det är en helhet som omfattar gott ledarskap, fungerande processer, meningsfull växelverkan och möjlighet att påverka det egna arbetet.
Jag är generalsekreterare för det arbetslivsstrategiprojekt som inleddes i våras och ser hur brett man vill utveckla arbetslivet med hjälp av strategin för utveckling av arbetslivet. Strategiarbetet för utveckling av arbetslivet skapar en gemensam ambitiös vision om det finländska arbetslivet fram till 2035.
Det utkast till vision som den arbetsgrupp som bereder utarbetandet av strategin för utveckling av arbetslivet har utarbetat baserar sig på en gemensamt fastställd tanke om att deltagandet i arbetslivet inspirerar och att allt arbete är värdefullt. Arbetet utvecklar kompetensen, och i ett förändrat arbetsliv vågar man modigt pröva nytt och ta risker.
Utkastet till vision för strategin för utveckling av arbetslivet 2035:
”Genom att utveckla arbetslivet skapar vi ökad kompetens, välfärd och produktivitet.”
Jag önskar alla välkomna att kommentera utkastet till vision för världens bästa arbetsliv via den öppna enkätenLänk till en annan webbplats!
Ett av de viktigaste temana om utvecklingen av arbetslivet är mångfald. Arbetsplatser som kan dra nytta av olika människors synpunkter och kompetens berikas inte bara internt – de klarar sig också bättre. Kreativitet, innovationer och bättre beslut uppstår ur olika erfarenheter och tankar.
De ungas röst hörs också i vårt strategiarbete. För unga är arbetslivet och tillträdet till det viktigt. De unga önskar i synnerhet stöd under yrkeskarriären för att komma igång. Smidiga rekryteringsprocesser, arbetslivsinformation och arbetslivsfärdigheter, god introduktion och gott mentorskap.
Vid nästa strategiworkshop den 7 maj dryftar vi dessa teman med tanke på en viktig framgångsfaktor, dvs. delaktighet. Arbetslivsexperter söker tillsammans alternativ till val som vi bör göra för att stärka delaktigheten i arbetet och på arbetsplatserna.
Välbefinnande i arbetet är inte en kostnad, utan en investering. Detta syns i arbetstagarens engagemang, minskad sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Ett hållbart arbetsliv uppstår inte av en slump – det byggs upp tillsammans.
Bekanta dig med beredningen av strategin för utveckling av arbetslivet och besvara samtidigt den öppna enkäten om visionen.
Generalsekreterare Elina Pylkkänen, projektet strategi för utveckling av arbetslivet
Understatssekreterare, arbets- och näringsministeriet