Työhyvinvointi on tuottavuuden kiihdytin - vastaa kyselyyn työelämästä!

Työelämän kehittäminen on välttämättömyys, sillä teknologisen kehityksen ja maailman muutoksen vauhti on nopea. Suomen talouden menestyksen kulmakivi on kansainvälinen kilpailukyky, joka saavutetaan vastuullisella ja kestävällä teknologialla ja työhyvinvointiin panostamalla.
Henkilöstön ja johtajien työhyvinvointiin panostaminen kasvattaa työn tuottavuutta. Työhyvinvointi ei ole pelkästään yksilön jaksamista tai ergonomiaa. Se on kokonaisuus, johon kuuluvat hyvä johtaminen, toimivat prosessit, mielekäs vuorovaikutus ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön.
Toimin tänä keväänä käynnistyneen työelämästrategia-hankkeen pääsihteerinä ja näen, miten laaja-alaisesti työelämää halutaan työelämän kehittämisstrategian avulla kehittää. Työelämän kehittämisen strategiatyö rakentaa yhteisen, kunnianhimoisen vision suomalaisesta työelämästä vuoteen 2035.
Työelämän kehittämisstrategian tekemistä valmistelevan työryhmän tuottama visioluonnos perustuu yhdessä määritettyyn ajatukseen, että työelämään osallistuminen innostaa ja kaikki työn tekeminen on arvokasta. Työ kehittää osaamista, ja uudistuvassa työelämässä uskaltaa rohkeasti kokeilla uutta ja ottaa riskejä.
Työelämän kehittämisstrategian visioluonnos 2035:
”Työelämää kehittämällä rakennamme osaamisen, hyvinvoinnin ja tuottavuuden kasvua.”
Toivotan kaikki tervetulleiksi kommentoimaan luonnosta maailman parhaan työelämän visiosta avoimen kyselynLinkki toiselle sivustolle kautta!
Yksi tärkeimmistä työelämän kehittämisen teemoista on monimuotoisuus. Työpaikat, jotka osaavat hyödyntää erilaisten ihmisten näkökulmia ja osaamista, eivät vain rikastu sisäisesti – ne myös menestyvät paremmin. Luovuus, innovaatiot ja paremmat päätökset syntyvät erilaisista kokemuksista ja ajatuksista.
Myös nuorten ääni kuuluu strategiatyössämme. Nuorille työelämä ja sinne pääsy ovat tärkeitä. Nuoret toivovat erityisesti tukea työuralla alkuun pääsemiseksi. Sujuvia rekrytointiprosesseja, työelämätietoa ja -taitoja, hyvää perehdytystä ja mentorointia.
Seuraavassa strategiatyöpajassa 7. toukokuuta pohdimme näitä teemoja yhden tärkeän menestystekijän, eli osallisuuden näkökulmasta. Työelämän asiantuntijat hakevat yhdessä vaihtoehtoja valinnoista, joita meidän tulisi tehdä osallisuuden vahvistamiseksi työssä ja työpaikoilla.
Työhyvinvointi ei ole kulu, vaan investointi. Se näkyy työntekijän sitoutumisessa, vähenevässä sairauspoissaolojen määrässä ja lisääntyvässä tuottavuudessa. Kestävä työelämä ei synny sattumalta – se rakennetaan yhdessä.
Tutustu työelämän kehittämisstrategian valmisteluun ja vastaa samalla avoinna olevaan kyselyyn visiosta.
Pääsihteeri Elina Pylkkänen, työelämän kehittämisstrategia-hanke
Alivaltiosihteeri, työ- ja elinkeinoministeriö