Världen förändras, Finland måste positionera sig på nytt också i det internationella FoUI-samarbetet
Statlig styrning har gjort en global återkomst inom teknik- och innovationspolitiken. Värdekedjorna bröts redan under coronatiden, och det nu pågående ryska anfallskriget i Ukraina samt den ökade ekonomiska och tekniska stormaktskonkurrensen mellan USA och Kina utmanar också Finland. Block inom teknik byggs i rask takt med stora satsningar.
Konkurrensen mellan stormakterna framhäver teknikens roll som en central strategisk resurs. I det internationella samarbetet inom teknik framhävs säkerhetens betydelse delvis också på bekostnad av öppenheten. I det internationella samarbetet söker många länder partnerstater som delar samma värdegrund. En central fråga med tanke på framtiden är med vem och vilket slags tekniskt samarbete man vill och kan bedriva. Man kan inte vända sig inåt. Det lönar sig för Finland att värna om att det omfattande internationella samarbetet och traditionen av god vetenskapsdiplomati fortsätter i innovationsverksamheten. Naturligtvis med förståelse för riskerna och noggrant utvalda samarbetsområden.
Traditionellt har Finland i sin internationella FoUI-verksamhet satsat på nordiskt samarbete och EU:s multilaterala forsknings- och utvecklingsverksamhet. Statsfördrag om vetenskapligt och tekniskt samarbete har med tiden ingåtts med USA, Japan, Sydkorea, Kina och Indien. Deras betydelse framhävs i den nuvarande omvärlden. Också i och med Natomedlemskapet förändras Finlands ställning något: arbetsfördelningen inom alliansen kommer att påverka utvecklingen och upphandlingen av teknik med dubbla användningsområden också hos oss.
Strategiska val är nödvändiga
Ett litet land har knappa resurser och därför måste man vara klok när det gäller att rikta dem. Det är nödvändigt att göra strategiska val inom FoUI-politiken och FoUI-finansieringen också med tanke på ett högklassigt och resultatrikt internationellt samarbete. Dessa måste också vara kopplade till strategiska val inom ramen för den industripolitik som gjort comeback, så att tillväxten verkligen blir möjlig.
Återkomsten av statlig styrning – vare sig vi gillar det eller inte – betonar god samordning och beslutsförmåga över hela samhället. När det ömsesidiga beroendet mellan dem som utvecklar och dem som utnyttjar teknik ökar utmanar det också förvaltningen att samordna vetenskaps-, teknik- och innovationspolitiken på ett smidigare sätt. Det behövs också allt mer ordentligt gammalt sektoröverskridande kitt mellan den offentliga och den privata sektorn. Grunden för ett lyckat internationellt samarbete och förutsättningen för tillväxt är ett tätare samarbete mellan forskare och företag också i hemlandet.
Finländsk teknisk kompetens, samarbetsinsatser och påverkan behövs när man navigerar i ett nytt partnerskapslandskap. I och med att de bilaterala teknikavtalens roll stärks blir resurserna en utmaning för Finland, eller snarare avsaknaden av sådana. Resurserna för internationellt konkurrenskraftigt teknik- och innovationssamarbete bör därför ökas. Vi och vår kompetens behövs på internationella arenor och vi behöver starka internationella partner.
***
Dessa frågor behandlas mer ingående i studien ”Towards a more strategic approach in international technology cooperation”, som arbets- och näringsministeriet beställt av VTT. (länk nedan)
överdirektör Ilona Lundström