En 1 343 kilometer lång gräns mot Ryssland gör östra Finlands livskraft till en säkerhetsfråga för hela EU

Främjandet av östra Finlands livskraft har stått i centrum för regionutvecklingen i årtionden. I dag den 6 februari 2025 överlämnades till statsministern ett programförslag till åtgärder för att stärka livskraften i östra Finland. Varför är ett livskraftigt östra Finland så viktigt och vad innebär förslaget till program för östra Finland?
När Ryssland inledde invasionen av Ukraina i februari 2022, sträckte sig dess konsekvenser omedelbart även till Finland. Särskilt i östra Finland märktes krigets början och sanktionerna mot Ryssland på ett mycket konkret sätt: Skogsindustrins råvaruflöden upphörde, tillgången på förmånlig energi försämrades, gränsen stäng-des och de ryska turisterna uteblev. Turistsektorn, logistiken och detaljhandeln lider.
Det är dock inte fråga om enbart ekonomiska konsekvenser. Finland har 1 343 kilometer gräns mot Ryssland. Östra Finlands livskraft handlar i allra högsta grad om säkerheten i Finland och samtidigt säkerheten i hela Europa.
Riktlinjerna för programmet för östra Finland ingår i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering, och det är en fortsättning på det arbete som inleddes under den föregående regeringsperioden. Be-redningen av förslaget till program har pågått sedan våren 2024 i brett samarbete mellan aktörerna i regionen och statsförvaltningen. I beredningsgruppens arbete har deltagit Kymmenedalens, Södra Karelens, Södra Sa-volax, Norra Savolax, Norra Karelens och Kajanalands landskapsförbund samt flera ministerier. Beredningsarbetet har understötts av en delegation som består av företrädare för såväl städer, högskolor som näringslivet och andra intressentgrupper. Syftet med det grundliga beredningsarbetet och den omfattande remissbehandlingen har varit att säkerställa att programmet baserar sig på regionens starka sidor och svarar mot dess behov.
Viktigare än wow-effekten är genomförbarheten och de långsiktiga effekterna av programmets åtgärder
Under remissbehandlingen önskades det mer konkreta åtgärder och synlighet i utkastet till förslag. Beredningsgruppen har i sitt arbete varit tvungen att söka en balans där regionernas höga förväntningar samordnas med de strikta ramarna för statsfinanserna. Även om förslaget till program kanske inte skulle lyckas skapa en omedelbar wow-effekt, är de föreslagna åtgärderna genomförbara, effektiva och gynnar flera regioner.
Främjandet av östra Finlands livskraft har dock inte heller under beredningen av programmet varit enbart diskussioner vid möten, ord på papper och vackra förhoppningar i framtiden. Regeringen har fattat ett flertal betydande beslut som främjar östra Finlands livskraft i regeringsprogrammet och vid sina ramförhandlingar 2024. Besluten om kapitalisering av transportinfrastrukturen och Fingrid kan nämnas som de viktigaste. Till-gänglighet och energi är kanske de allra viktigaste frågorna för östra Finland, och de har också varit föremål för de största satsningarna.
Brådskan med understödet har identifierats: Både statsrådet och EU har redan separat finansierat utvecklandet av säkerheten och livskraften i östra Finland
I praktiken har även andra konkreta åtgärder och satsningar gjorts hela tiden. Enbart utifrån den beredning som gjorts vid arbets- och näringsministeriet har statsrådet åren 2023–2024 bland annat beviljat östra Finland sammanlagt cirka 308,5 miljoner euro i finansiering från EU:s regional- och strukturpolitik för att förnya näringsstrukturen i regionerna samt förbättra sysselsättningen och kompetensen. Statsrådet torde snart fatta be-slut om finansieringen för i år.
Europaparlamentet diskuterar de särskilda behoven i områden med gräns mot Ryssland den 12 februari
Finlands målmedvetna och omfattande påverkansarbete i EU har gett resultat, och östra Finlands särställning och de utmaningar som Europas längsta gräns mot Ryssland för med sig har identifierats också i EU. Europeiska kommissionen har under det senaste året gjort flera besök på hög nivå till östra Finland och kommissionen har bland annat beviljat 50 miljoner euro i tilläggsfinansiering för att stärka övervakningen av östgränsen och 16 miljoner euro i nödhjälpsfinansiering för att användas till extra kostnader för bekämpningen av in-strumentaliserad inresa vid östgränsen. Nästa vecka den 12 februari diskuterar Europaparlamentet vid sitt plenum behovet av särskilt stöd till regioner med en gemensam gräns med Ryssland. Både i Finland och på EU-nivå tar man utvecklingen av de östliga regionerna på allvar.
Framtidstro uppstår genom hållbar tillväxt som bygger på regionens starka sidor och gagnar hela Finland
Våren 2024 offentliggjorde Italiens tidigare premiärminister Enrico Letta en rapport om framtiden för den inre marknaden i Europa som medlemsländerna hade beställt. Den fria rörligheten är en av de grundläggande principerna för EU:s inre marknad, och vid sidan av den lyfte Letta fram friheten att stanna kvar. Friheten att stanna kvar är dock inte tillräckligt. Det behövs också en anledning för att komma och en anledning att stanna kvar. I samband med beredningen av programmet för östra Finland har det talats mycket om hur nödvändigt det är att stärka både människornas, företagens och investerarnas tro på framtiden i östra Finland. Östra Finland har många starka sidor och mycket att ge. I synnerhet genom en ren omställning, bioekonomi och cirkulär ekonomi samt teknisk utveckling kan man skapa hållbar tillväxt som gagnar hela Finland.
Att utveckla östra Finland är inte bara en uppgift för landets regering eller myndigheter, utan det kräver ett omfattande samarbete och engagemang av alla aktörer. Ett viktigt resultat av programarbetet hittills har enligt min mening varit att arbeta tillsammans och framför allt att skapa en gemensam förståelse över landskaps- och ministeriegränserna.
Efter att förslaget till program överlämnats inleds det egentliga arbetet med att genomföra det. Vi har ett fantastiskt imponerande östra Finland fullt av möjligheter och saker att vara stolta över. Låt oss tillsammans göra det ännu bättre och ännu starkare – för hela Finlands skull.
Bekanta dig med pressmeddelandet om förslaget till program för östra Finland.
Tiina Korhonen, överdirektör med ansvar för regionutvecklingen från arbets- och näringsministeriet samt ordförande för beredningsgruppen för programmet för östra Finland