Ändringar vid årsskiftet inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde
Vi har gjort en sammanställning av de ändringar som sker vid årsskiftet inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde.
Produktionsincitamentet för den audiovisuella branschen ska fortsätta
Produktionsincitamentet för den audiovisuella branschen fortsätter som Business Finlands stödprogram 2024–2026. Produktionsincitamentet är en kompensation på högst 25 procent för kostnaderna för produktion som genomförs i Finland. Syftet med incitamentet är att öka det internationella intresset för Finland som produktionsland och att främja finländska företags utveckling, tillväxt och internationalisering. Regeringen utfärdade en förordning om detta den 21 december 2023, och den träder i kraft den 1 januari 2024.
Stödprogrammet har haft en central betydelse för internationaliseringen av den audiovisuella branschen och det har bland annat underlättat finländska företags möjligheter att delta i internationella samproduktioner.
Produktionsincitament för den audiovisuella branschen | Business Finland
Maximibeloppen för plikt har justerats
Den 14 december 2023 utfärdade statsrådet en förordning genom vilken de maximibelopp för plikt som avses i lagen om kollektivavtal justeras så att de motsvarar förändringen i penningvärdet.
Beloppen för plikt ska enligt lagen om kollektivavtal justeras vart tredje år genom förordning av statsrådet. Justeringen hänför sig inte till de lagprojekt som ingår i regeringsprogrammet.
Förordningen avses träda i kraft den 1 januari 2024.
Statsrådets förordning om justering av de maximibelopp för plikt som avses i lagen om kollektivavtal
Närings-, trafik- och miljöcentralernas, arbets- och näringsbyråernas och utvecklings- och förvaltningscentrets avgifter 2024
Den 21 december utfärdade statsrådet en förordning om närings-, trafik - och miljöcentralernas, arbets- och näringsbyråernas och utvecklings- och förvaltningscentrets avgifter 2024. Innehållet i förordningen motsvarar i huvudsak den tidigare avgiftsförordningen. Ändringarna gäller avgiftstabellen och paragrafen om avgifter som tas ut till ett lägre belopp än självkostnadsvärdet. Förordningen ska vara i kraft hela året.
De EU-tröskelvärden som tillämpas vid offentlig upphandling höjs den 1 januari 2024
Europeiska kommissionen har sett över de EU-tröskelvärden som tillämpas vid offentlig upphandling. Ändringarna beror på Världshandelsorganisationens GPA-avtal (Government Procurement Agreement). Kommissionen justerar EU-tröskelvärdena vartannat år så att de motsvarar GPA-avtalet.
De nationella tröskelvärdena påverkas inte av kommissionens uppdateringar.
Distributionsskyldigheten för drivmedel hålls på 13,5 procent också nästa år*
Ändringen av lagen om främjande av användningen av förnybara drivmedel för transport sänker distributionsskyldigheten till 13,5 procent för 2024. Distributionsskyldigheten ligger således på samma sänkta nivå som 2023. Utan lagändringen skulle skyldigheten ha stigit till 28 procent i början av 2024.
Vidare sänks den ytterligare skyldigheten för 2024 till 2 procentenheter och för 2025 till 3 procentenheter. Genom ändringarna vill man dämpa prisstegringen på drivmedel.
På hösten ska regeringen lämna en proposition om distributionsskyldigheten för 2025-2027. I enlighet med regeringsprogrammet ska skyldigheten höjas stegvis: år 2025 uppgår den till 16,5 procent, år 2026 till 19,5 procent och år 2027 till 22,5 procent. Den ytterligare skyldigheten i fråga om de så kallade mest avancerade fraktionerna höjs från nuvarande 2 procent till 3 procent 2025 och till 4 procent 2026.
Energimyndigheten får mer tid för att behandla ansökningar om rättelse av elpriskompensation och elbolagen för att ansöka om ersättning hos Statskontoret*
De av riksdagen godkända ändringarna i lagen om temporär retroaktiv elpriskompensation och de lagar som har samband med den säkrar att Energimyndigheten har tillräckligt lång tid på sig att behandla alla ansökningar om rättelse av fel i utbetalningen av elpriskompensationer och att elbolagen i sin tur kan ansöka om ersättning hos Statskontoret för sina utbetalningar av elpriskompensation.
I lagen tas in en tidsfrist, det vill säga den 15 januari 2024, som är den sista dagen för slutförbrukaren att lämna in en ansökan om rättelse av fel i utbetalningen av elpriskompensationen till Energimyndigheten.
Elbolaget ska senast den 31 maj 2024 lämna en ansökan till Statskontoret om ersättning som betalas av statens medel för den elpriskompensation bolaget betalat ut med stöd av Energimyndighetens beslut. Statskontoret ska ha betalat ersättningarna till elbolagen senast den 30 juni 2024.
Tillämpningsområdet för lagen om utsläppshandel utvidgas till att omfatta sjötransporter*
Den nya lagen om utsläppshandel och ändringen av lagen om biodrivmedel, flytande biobränslen och biomassabränslen upphäver den gällande lagen om utsläppshandel och lagen om handel med utsläppsrätter för luftfart. Genom ändringarna genomförs revideringen av EU:s utsläppshandelsdirektiv nationellt. Ändringarna svarar på skärpningen av EU:s utsläppsminskningsmål.
Tillämpningsområdet för lagen om utsläppshandel utvidgas och preciseras i enlighet med ändringarna i direktivet. Antalet utsläppsrätter som tilldelas gratis minskas. Lagens tillämpningsområde utvidgas till att utöver anläggningar och luftfart även omfatta sjötransporter. EU:s allmänna utsläppshandel har hittills omfattat stora industri- och energiproduktionsanläggningar samt luftfarten inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
Utsläppshandeln är EU:s viktigaste politiska åtgärd på unionsnivå för att minska utsläpp. Den nya lagen stärker den ekonomiska styrning som bidrar till att åstadkomma utsläppsminskningar. Även inkomsterna från utsläppshandeln ökar i och med ändringarna av utsläppshandelsdirektivet.
Pressmeddelande 13.10.2023: Regeringens proposition med förslag till ny lag om utsläppshandel
Ändringar i hållbarhetslagen*
Ändringen av lagen om biodrivmedel, flytande biobränslen och biomassabränslen (hållbarhetslagen) åtgärdar inkonsekvensen mellan hållbarhetslagen och lagen om punktskatt på elström och vissa bränslen (elskattelagen). Genom lagen genomförs också flera sådana punkter i direktivet om förnybar energi som enligt Europeiska kommissionens motiverade yttrande till Finland har genomförts bristfälligt.
I lagen fastställs hållbarhetskriterier för förnybara drivmedel. Tillämpningen av hållbarhetslagen grundar sig på de skyldigheter som ingår någon annanstans i lagstiftningen, såsom distributionsskyldighet, utsläppshandel och beskattning.
Biogas som används för uppvärmning och i arbetsmaskiner blev en punktskattepliktig produkt vid ingången av 2023. En förutsättning för skatteförmån för biogas som används för uppvärmning och i arbetsmaskiner är att biogasens hållbarhet påvisas. Till hållbarhetslagen fogas en hänvisning till elskattelagen, vilket innebär att också de producenter som framställer biogas för att användas för uppvärmning och i arbetsmaskiner kan påvisa hållbarheten hos den biogas som de producerar med ett hållbarhetssystem som godkänts av Energimyndigheten.
I lagändringen ingår också lindrigare hållbarhetskrav för biogasanläggningar med en effekt under 2 MW. Verksamhetsutövarna behöver inte påvisa att kriterierna för minskade växthusgasutsläpp och ursprung för de råvaror som använts uppfylls om biogas används för uppvärmning i en anläggning med en sammanlagd installerad tillförd effekt på mindre än 2 MW. Verksamhetsutövaren behöver inte heller foga kontrollörens utlåtande till ansökan om godkännande av hållbarhetssystemet om en anläggning med en effekt under 2 MW endast använder biogas som framställs av avfall, restprodukter, material som innehåller både cellulosa och lignin samt cellulosa från icke-livsmedel.
Godkännandet av hållbarhetssystemet förutsätter att vissa kvalitativa kriterier uppfylls och att verksamhetsutövaren årligen lämnar en rapport om producerad och använd biogas.
*Fogat till pressmeddelandet den 29 december 2023 kl. 9.00