Flexibilitet i elförbrukningen tillämpas i stor utsträckning i företag, kapacitet för ytterligare flexibilitet
Energimyndigheten har på uppdrag av arbets- och näringsministeriet utrett stora energianvändares möjligheter till flexibel elförbrukning. Syftet med den enkätundersökning som genomfördes i september var att med snabb tidtabell samla in information om vilka planer som företag och kommuner som i betydande grad förbrukar energi har för att tillämpa flexibilitet i elförbrukningen under den kommande vintern i situationer med eventuell elbrist.
På basis av svaren är företag och kommuner beredda att vidta många åtgärder för att undvika elavbrott. Enkäten skickades till 80 företag som anslutit sig till energieffektivitetsavtal och som förbrukar mycket energi. Svar lämnades av 69 företag och fem kommuner.
Utredningen visar att det redan förekommer en hel del företagsorienterad energibesparing och efterfrågeflexibilitet. Fingrids system för reglerkraft har också visat sig fungera. Under hösten framskrider planerna inför elbrist i företag och kommuner alltjämt. Allt detta minskar sannolikheten för elbrist, vilket ytterligare bekräftas av alla våra elanvändares besparingsåtgärder, säger näringsminister Mika Lintilä.
Enligt svaren har en femtedel av företagen redan en plan för att öka den flexibla förbrukningen med tanke på elbrist under den kommande vintern. Av företagen håller 40 procent på att utarbeta en plan eller ska inleda utarbetandet av en plan inom kort. Med flexibilitet i elförbrukningen avses i denna enkät en tillfällig minskning av elförbrukningen under perioder med toppförbrukning på vintern, dvs. i situationer där det råder brist på el.
Flexibilitet i förbrukningen som följer elpriset hör redan till många företags normala verksamhet
Omkring en fjärdedel av de företag som svarade på enkäten uppgav att de redan för närvarande tillämpar flexibel förbrukning på olika marknader (day ahead-marknaden, reservmarknaden, reglerkraftsmarknaden, spotmarknaden). Dessutom håller många företag på att utreda om de kan börja tillämpa flexibel förbrukning på stamnätsbolaget Fingrids marknadsplatser.
De företag och kommuner som svarade om elförbrukningen skulle enligt sina uppskattningar i händelse av elbrist kunna minska förbrukningen ytterligare med sammanlagt cirka 391 MW. Den faktiska förbrukningsflexibiliteten skulle dock variera mycket beroende på situationen. Endast 36 respondenter gav en uppskattning av en eventuell effektsänkning, men många företag och kommuner håller på att utreda detta. Det tillämpas mycket flexibilitet i förbrukningen redan före en situation med elbrist i och med att elpriset stiger, varmed möjligheten till ytterligare flexibilitet är för en del av respondenterna därför liten. Storleken på flexibiliteten beror också på hur allvarlig situationen är. De mest drastiska åtgärderna kan bara vidtas i en situation där risken för elavbrott är uppenbar.
”Ju tidigare man får information, desto mer och längre kan företagen vara flexibla”
För att undvika en situation med elbrist är man beredd att vidta många åtgärder, eftersom man inte vill ha elavbrott. Kortvarig och mindre flexibilitet i förbrukningen är möjlig för många företag och kommuner nästan när som helst. Långvarig flexibilitet (över 1h) och flexibilitet med större effekt beror i hög grad på det rådande läget (bl.a. produktionsläget), men i regel lyckas de också bara information fås i tillräckligt god tid. Allmänt taget ju tidigare man får information, desto mer och längre kan företagen vara flexibla.
Förhandsanmälan kan vara inexakt och närmare uppgifter kan meddelas först närmare tidpunkten. Enligt de tillfrågade kan en del av åtgärderna vidtas även med kort varsel, men större flexibilitet kräver längre förberedelsetid. I allmänhet upplevs saken som viktig och man är beredd att vidta åtgärder för att undvika elavbrott.
De lättaste tidpunkterna för flexibilitet varierar mycket. För vissa är den bästa tiden dagtid och för andra kvälls- och nattider. För många beror flexibiliteten mer på till exempel produktionsläget, väderleken eller antalet anställda än dagen eller klockslaget. Vissa företag skär ned förbrukningen och andra flyttar förbrukningen till dygnets övriga timmar. För många innebär effektsänkningen att de inte kan tillverka den normala produktionen under perioden i fråga, varför den måste ersättas i något annat läge.
Mer information:
Juhani Tirkkonen, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 2140
Tatu Pahkala, överinspektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4217Juha Toivanen, ledande sakkunnig, Energimyndigheten, tfn 029 505 0083