Sähkön kulutusjoustot laajalti käytössä yrityksissä, lisäjoustoihin valmiutta
Energiavirasto on työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta selvittänyt suurten energiankäyttäjien mahdollisuuksista sähkön kulutusjoustoihin. Syyskuussa toteutetun kyselyn tavoitteena oli kerätä nopealla aikataululla tietoa, millaisia suunnitelmia merkittävästi energiaa käyttävillä yrityksillä ja kunnilla on sähkön kulutusjouston toteuttamiseksi tulevan talven aikana mahdollisissa sähköpulatilanteissa.
Vastausten perusteella yritykset ja kunnat ovat valmiita tekemään paljon toimia sen eteen, että sähkökatkoilta vältyttäisiin. Kysely lähetettiin 80 energiatehokkuussopimuksiin liittyville yrityksille, jotka käyttävät merkittävästi energiaa. Vastaukset saatiin 69 yrityksestä ja viidestä kunnasta.
Selvitys näyttää, että energiansäästöä ja kysyntäjoustoa tapahtuu jo paljon yrityslähtöisesti. Myös Fingridin säätösähköjärjestelmä on osoittanut toimivuutensa. Syksyn mittaan suunnitelmat sähköpulan varalta etenevät yrityksissä ja kunnissa edelleen. Nuo kaikki vähentävät sähköpulan todennäköisyyttä, mitä vielä meidän kaikkien sähkönkäyttäjien säästötoimet vahvistavat, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.
Vastausten perusteella viidesosalla yrityksistä on jo suunnitelma kulutusjouston lisäämiseksi tulevan talven sähköpulatilanteita varten. 40 prosentilla suunnitelman teko meneillään tai alkamassa lähiaikoina. Sähkön kulutusjoustolla tarkoitettiin tässä kyselyssä sähkön käytön hetkellistä vähentämistä talven huippukulutusjaksojen aikana eli tilanteissa, kun sähköstä on niukkuutta.
Sähkön hintaa seurailevat kulutusjoustot kuuluvat jo monen yrityksen normaalitoimintaan
Kyselyyn vastanneista yrityksistä noin neljäsosa kertoi tekevänsä jo tällä hetkellä kulutusjoustoa eri markkinapaikoilla (day ahead-markkinoilla, reservimarkkinoilla, säätösähkömarkkinoilla, spot-markkinoilla). Lisäksi monet yritykset ovat selvittämässä voisivatko ne aloittaa kulutusjouston tekemisen kantaverkkoyhtiö Fingridin markkinapaikoilla.
Sähkön kulutusta vastanneet yritykset ja kunnat voisivat arvioidensa mukaan vähentää lisää sähköpulatilanteessa yhteensä noin 391 MW. Todellinen kulutusjouston määrä vaihtelisi kuitenkin paljon tilanteesta riippuen. Vain 36 vastaajaa antoi arvion mahdollisesta tehon pudotuksesta, mutta asia on monilla yrityksillä ja kunnilla selvityksen alla. Kulutusjoustoja tehdään jo paljon ennen sähköpulatilannetta sähkön hinnan noustessa, joten lisäjoustomahdollisuus on osalla vastaajista sen takia pienehkö. Joustojen suuruus riippuu myös tilanteen vakavuudesta. Kaikkein järeimpiin toimiin on mahdollista ryhtyä vain tilanteessa, jossa sähkökatkojen uhka on ilmeinen.
”Mitä aiemmin tiedon saa, sen enemmän ja pidempään yritykset pystyvät joustamaan”
Sähköpulatilanteen välttämiseksi ollaan valmiita tekemään monia toimia, sillä sähkökatkoja ei haluta. Lyhytkestoiset ja pienemmän kulutuksen joustot ovat monille yrityksille ja kunnille mahdollisia melkein milloin vain. Pidempikestoiset (yli 1h) ja isompitehoiset joustot riippuvat paljon vallitsevasta tilanteesta (mm. tuotantotilanne), mutta pääsääntöisesti nekin onnistuvat, kunhan tietoa saadaan tarpeeksi ajoissa. Yleisesti ottaen mitä aiemmin tiedon saa, sen enemmän ja pidempään yritykset pystyvät joustamaan.
Ennakkoilmoitus voi olla epätarkka ja tarkemman tiedon voi ilmoittaa vasta lähempänä ajankohtaa. Vastaajien mukaan osa toimista voidaan tehdä lyhyelläkin varoitusajalla, mutta suuremmat joustot tarvitsevat pidemmän valmistautumisajan. Yleisesti asia koetaan tärkeäksi ja sähkökatkojen välttämiseksi ollaan valmiita tekemään toimia.
Helpoimmat ajankohdat joustojen tekoon vaihtelevat paljonkin. Osalle paras aika on päiväaikaan ja osalle ilta- ja yöaikoihin. Monilla joustot riippuvat enemmän esimerkiksi tuotantotilanteesta, säätilasta tai henkilöstön määrästä kuin päivästä tai kellonajasta. Osa yrityksistä leikkaa kulutusta ja osa siirtää kulutusta vuorokauden muille tunneille. Monille tehonpudotus tarkoittaa, että ne eivät voi valmistaa normaalia tuotantoa kyseisellä ajanjaksolla, joten se pitää korvata jossain muussa tilanteessa.
Lisätiedot:
teollisuusneuvos Juhani Tirkkonen, TEM, p. 029 506 2140
ylitarkastaja Tatu Pahkala, TEM, p. 029 506 4217
johtava asiantuntija Juha Toivanen, Energiavirasto, p. 029 5050 083