Pilotprojekt för tillväxttjänster skapar beredskap inför framtiden
Det pågår just nu ett arbete för att förbereda pilotprojekt som gäller tillväxttjänsterna och där försök görs med nya sätt att ordna och producera tjänster.
I och med landskapsreformen ska ansvaret för huvudparten av NTM-centralernas samt arbets- och näringstjänsternas uppgifter överföras på de nya landskapen från ingången av 2020. Tillväxttjänstreformen samlar tjänsterna för arbetssökande, arbetsgivare och företag. Det pågår just nu ett arbete för att förbereda pilotprojekt som gäller tillväxttjänsterna och där försök görs med nya sätt att ordna och producera tjänster.
– Vid NTM-centralerna och arbets- och näringstjänsterna har det under våren gjorts upp planer på sammanlagt 21 olika pilotprojekt. Av dem koncentrerar sig 15 på tjänsterna för personkunder och majoriteten av dessa har personer med svag ställning på arbetsmarknaden som målgrupp, berättar utvecklingsdirektör Elisabet Heinonen.
Andra kundgrupper har inte heller glömts bort. Pilotprojekt har planerats också för kunder hos yrkes- och karriärvägledningen, kunder under 30 år och invandrarkunder som integrerar sig.
Eftersom ansvaret för ordnandet av tjänster i fråga om både social- och hälsovårdstjänsterna och tillväxttjänsterna överförs på landskapen, är det lättare att utnyttja social- och hälsovårdstjänster också vid betjäningen av de kunder som är arbetssökande. För att kunna få arbete behöver personer med svag ställning på arbetsmarknaden ofta också social- och hälsovårdstjänster.
– Vi behöver sektorsövergripande samservice för många kundgrupper, t.ex. partiellt arbetsföra och personer som integrerar sig. Det är fint att många pilotprojekt ska koncentrera sig på utvecklandet av tjänster för personer med svag ställning på arbetsmarknaden, sammanfattar Lari Anttonen.
Syftet med pilotprojekten är att utveckla tjänsternas effekt och kundorienteringen hos tjänsterna samt söka nya sätt att ordna och producera tjänster. Hälften av pilotprojekten är sådana att avsikten är att testa den s.k. alliansmodellen där man i större utsträckning än tidigare kan utnyttja också kunnandet hos andra än offentliga tjänsteproducenter.
Fyra av pilotprojekten i samband med tillväxttjänsterna koncentrerar sig på företagstjänster. Teman för dessa är bl.a. smidiga och jämlika servicestigar, tillgodoseende av företags rekryteringsbehov och företagstjänsternas avtalsmodeller. Dessutom koncentrerar sig ytterligare fyra pilotprojekt på tillgången på arbetskraft för företagen.
– Målet för de pilotprojekt som handlar om företagstjänster är bl.a. klarare servicestigar mellan kommunala, landskapliga och riksomfattande företagstjänster. Det ligger i allas intresse att företag får skräddarsydda tjänster. Pilotprojekten skapar säkert nya handlingskoncept just för detta behov, berättar Anttonen.
Målet är att pilotprojekten inleds år 2019. När landskapen planerar och inför sina egna tjänster, kan de utnyttja de erfarenheter som gjorts i samband med pilotprojekten för tillväxttjänster och social- och hälsovårdstjänster.
Lagändringar möjliggör förberedelser för landskapsreformen
Regeringen föreslår att lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice ändras. Syftet är att underlätta förberedelserna för landskaps- och tillväxttjänstreformen. Ändringarna gör det också möjligt att inleda pilotförsök med tillväxttjänster.