Konkurrenskraftsministrarna diskuterar det aktuella ekonomiska läget i EU med tanke på den inre marknaden och den gröna omställningen samt öppenhet i forskningen
EU:s ministrar med ansvar för konkurrenskraft samlas till informella möten i Stockholm i början av februari 2023. Teman för mötet om inre marknaden och industripolitiken anknyter till den pågående diskussionen om EU:s ekonomi och globala konkurrenskraft, särskilt när det gäller den inre marknaden och den gröna omställningen. Vid forsknings- och innovationsmötet diskuteras forskningsinfrastrukturer och vetenskapliga publikationer.
Vid det informella mötet mellan konkurrenskraftsministrarna den 6–7 februari behandlas frågor som gäller den inre marknaden och industrin. Arbetsminister Tuula Haatainen företräder Finland. Forsknings- och innovationsfrågor behandlas den 7–8 februari. Finland representeras av näringsminister Mika Lintiläs statssekreterare Ann-Mari Kemell. Inga beslut fattas vid de informella ministermötena.
Konkurrens på den inre marknaden är viktigt
Vid mötet i rådet för inre marknad och industri kommer ministrarna att diskutera det aktuella läget för EU:s konkurrenskraft särskilt i fråga om statligt stöd, den gröna omställningen och en stark inre marknad. Ministrarna utbyter synpunkter om åtgärder på kort sikt och mål på lång sikt. Dessa diskussioner kommer att utgöra grunden för Europeiska rådets extra möte i slutet av samma vecka.
"Vi måste värna om Europas konkurrenskraft och satsa på att de valda insatserna tjänar konkurrenskraften också på lång sikt. Konkurrensen och öppenheten på den inre marknaden är Europas styrka. Det är viktigt att medlemsländernas statliga stöd riktas till att främja tillväxten samt den gröna och digitala omställningen så att jämlika verksamhetsförutsättningar förblir oförändrade för alla aktörer på den inre marknaden”, betonar arbetsminister Haatainen.
Kommissionen håller som bäst på att konsultera medlemsländerna för att göra reglerna om statligt stöd mer flexibla.
Öppenhet i forskningen bör utvecklas
Vid innovations- och forskningsmötet diskuterar ministrarna forskningsinfrastrukturer och vetenskapliga publikationer. Diskussionerna ska ligga till grund för rådets kommande slutsatser om öppen vetenskap och vetenskapliga publikationer.
”Med tanke på vår konkurrenskraft måste Europa vara en attraktiv plats för både offentliga och privata aktörer när det gäller forsknings- och innovationsverksamhet. Öppenheten i forskningen måste utvecklas, eftersom den främjar forskningens kvalitet, tillförlitlighet och framför allt genomslag”, säger statssekreterare Kemell.
Ytterligare information:
Taru Löyttymäki, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7177