Kilpailukykyministerit keskustelevat EU:n ajankohtaisesta taloustilanteesta sisämarkkinoiden ja vihreän siirtymän näkökulmasta sekä tutkimuksen avoimuudesta
EU:n kilpailukyvystä vastaavat ministerit kokoontuvat helmikuun 2023 alussa epävirallisiin kokouksiin Tukholmaan. Sisämarkkina- ja teollisuuspolitiikkakokouksen aiheet kytkeytyvät käynnissä olevaan EU:n taloutta ja globaalia kilpailukykyä koskevaan keskusteluun erityisesti sisämarkkinoiden ja vihreän siirtymän osalta. Tutkimus- ja innovaatiokokouksessa keskustellaan tutkimusinfrastruktuureista ja tieteellisestä julkaisemisesta.
Epävirallisessa kilpailukykyministerikokouksessa käsitellään sisämarkkina- ja teollisuusasioita 6.-7.2. Suomea edustaa työministeri Tuula Haatainen. Tutkimus- ja innovaatioasioita käsitellään 7.-8.2., jolloin Suomea edustaa elinkeinoministeri Mika Lintilän valtiosihteeri Ann-Mari Kemell. Epävirallisissa ministerikokouksissa ei tehdä päätöksiä.
Sisämarkkinoiden kilpailullisuus keskeistä
Sisämarkkinat- ja teollisuuskokouksessa ministerit keskustelevat ajankohtaisesta EU:n kilpailukykytilanteesta koskien erityisesti valtiontukia, vihreää siirtymää ja vahvoja sisämarkkinoita. Ministerit vaihtavat näkemyksiä lyhyen aikavälin toimista sekä pitkän aikavälin tavoitteista. Näiden osalta keskustelut pohjustavat saman viikon lopulla kokoontuvan ylimääräisen Eurooppa-neuvoston kokousta.
"Euroopan kilpailukyvystä on pidettävä huolta ja on panostettava siihen, että valitut toimet palvelevat kilpailukykyä myös pitkällä aikajänteellä. Sisämarkkinoiden kilpailullisuus ja avoimuus on Euroopan vahvuus. On tärkeää, että jäsenmaiden valtiontuet kohdistuvat kasvun sekä vihreän ja digitaalisen siirtymän edistämiseen siten, että sisämarkkinoilla säilyvät tasavertaiset toimintaedellytykset kaikille toimijoille", työministeri Haatainen painottaa.
Komissiolla on parhaillaan käynnissä jäsenmaiden konsultaatio valtiontukisääntöjen joustavoittamiseksi.
Tutkimuksen avoimuutta kehitettävä
Innovaatio- ja tutkimuskokouksessa ministerit keskustelevat tutkimusinfrastruktuureista ja tieteellisestä julkaisemisesta. Keskusteluiden on tarkoitus antaa pohjaa neuvoston tuleville päätelmille avoimesta tieteestä ja tieteellisestä julkaisemisesta.
”Kilpailukykymme kannalta Euroopan tulee olla houkutteleva paikka tutkimus- ja innovaatiotoiminnalle niin julkisille kuin yksityisille toimijoille. Tutkimuksen avoimuutta on kehitettävä, koska sillä edistetään tutkimuksen laatua, luotettavuutta ja ennen kaikkea vaikuttavuutta”, valtiosihteeri Kemell kertoo.
Lisätiedot:
erityisasiantuntija Taru Löyttymäki, TEM, p. 0295 047 177