Spara el på fredag – priset på börsel upp till 20 gånger högre än normalt
Priset på börsel stiger ovanligt högt på fredagen den 5 januari 2024. Även som billigast är timpriset på el, inklusive mervärdesskatt, över en euro mellan klockan 6 och 21, och mellan klockan 15 och 20 stiger timpriset till över två euro.
Elsystemet fungerar fortfarande normalt, men konsumenter, företag och andra slutförbrukare uppmanas att spara el och tillämpa flexibel förbrukning, vilket tryggar eleffektens tillräcklighet i Finland och minskar den egna elräkningen. För kunder med börsel kan morgondagens elräkning bli nästan 20 gånger så stor som under en genomsnittlig dag.
Den långa och mycket exceptionella köldperioden i Finland höjer stundvis toppförbrukningen av el till nästan 15 000 megawatt. Den inhemska elproduktionen kompletteras med import från Sverige och Estland. Den stränga kylan fortsätter i hela landet åtminstone över veckoslutet. Denna mycket exceptionella köldperiod kan jämföras med den stränga vinter som inträffade i slutet av 1980-talet.
På Nordpool:s webbsida kan du se timpriserna på el för ett dygn framöver. Till partipriset i tabellen ska läggas till Finlands mervärdesskatt på 24 procent och den marginal som fastställts av detaljförsäljaren av el (marginalen varierar mellan 0,3–1,0 cent/kWh). Om priset i tabellen till exempel är 1000,00, är partipriset på el på börsen 1 euro/kWh.
Risken för elbrist liten – Finland väl förberett
Fingrid Ab bedömer att den långvariga köldperioden håller elförbrukningen hög under hela resten av veckan. Efter söndagen förutspås vädret bli mildare, vilket underlättar situationen på elmarknaden och säkerställer att tillgången på el hålls på en god nivå. Även åtgärder som energisparande och flexibilitet, det vill säga att elanvändningen förläggs till timmar som faller utanför toppförbrukningen, förbättrar eleffektens tillräcklighet.
Risken för elbrist är för närvarande liten i Finland. Elbrist kan uppstå vid en kombination av flera faktorer, främst om den egna produktionskapaciteten under en långvarig köldperiod inte räcker till för att täcka toppförbrukningen och det i fråga om produktionen och importen av el uppstår betydande störningar vid elöverföringen eller produktionsanläggningarna.
I Finland har man förberett sig väl på risken för elbrist. Myndigheterna, stamnätsbolaget och distributionsnätsinnehavare har på förhand utarbetat anvisningar inför situationer med elbrist.
För situationer när elproduktionen och elförbrukningen ökar använder Fingrid en skala med tre nivåer: möjlig elbrist, hög risk för elbrist och elbrist. Om det uppstår situationer med elbrist, ber Fingrid distributionsnätsinnehavarna att införa begränsningar av förbrukningen. De genomförs så att de påverkar ett begränsat antal kunder under några timmar åt gången. Elavbrotten riktas så att de funktioner som är viktiga för samhället lämnas utanför avbrotten. Eventuella begränsningar uppskattas gälla mindre än 2 procent av Finlands totala konsumtion.
Vid arbets- och näringsministeriet har man inlett arbetet för en kapacitetsmekanism enligt regeringsprogrammet eller ett motsvarande system, vars syfte är att förbättra möjligheterna att reglera elsystemet så att det lättare går att hantera variationer i förbrukning och produktion. Även energilager kan öka elsystemets flexibilitet.
Ytterligare information:
Petteri Kuuva, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 064 819
Riku Huttunen, överdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 431 6518
Fingrid Ab: Information om elbrist
Motiva:s anvisningar för att spara el hemma och på arbetsplatser 4.1.2024 och 3.1.2024 (på svenska längre ner på sidan)