Sähköä syytä säästää perjantaina – pörssisähkön hinta jopa 20-kertainen
Pörssisähkön hinta nousee perjantaina 5.1.2024 poikkeuksellisen korkealle. Sähkön tuntihinnat ovat klo 6–21 välillä halvimmillaankin arvonlisäveroineen yli euron tasolla ja klo 15–20 yli kaksi euroa.
Sähköjärjestelmä toimii edelleen normaalisti, mutta kuluttajia, yrityksiä ja muita sähkön loppukäyttäjiä kehotetaan sähkön säästöön ja kulutusjoustoihin, mikä varmistaisi sähkötehon riittävyyden Suomessa ja vähentäisi omaa sähkölaskua. Pörssisähköasiakkailla huominen sähkölasku voi olla liki 20-kertainen keskiarvopäivään verrattuna.
Pitkään jatkunut erittäin poikkeuksellinen pakkaskausi Suomessa nostaa sähkön huippukulutuksen hetkittäin liki 15 000 megawattiin. Kotimaista sähköntuotantoa täydennetään tuonnilla Ruotsista ja Virosta. Kireä pakkanen jatkuu koko maassa ainakin viikonloppuun saakka. Nykyinen erittäin harvoin toistuva pakkaskausi vertautuu ankaruudessaan 1980-lopulla koettuun pakkastalveen.
Sähkön tuntihintoja voi tarkastella Nordpoolin vuorokausi eteenpäin -hintasivulta. Taulukossa olevaan tukkuhintaan tulee lisätä Suomen 24 prosentin arvonlisävero ja sähkön vähittäismyyjän marginaali (0,3-1,0 snt/kWh) Esimerkiksi luku 1000,00 taulukossa tarkoittaa, että sähkön tukkuhinta pörssissä on 1 euro/kWh.
Sähköpulan riski Suomessa pieni – sähköpulan mahdollisuuteen varauduttu
Fingrid Oy:n arvion mukaan pitkittynyt pakkasjakso pitää sähkön kulutuksen korkealla tasolla koko loppuviikon ajan. Sunnuntain jälkeen ennustettu säätilan lauhtuminen helpottaa tilannetta sähkömarkkinoilla ja varmistaa, että sähkön riittävyys pysyy hyvällä tasolla. Myös energiansäästö ja joustot eli sähkön käytön ajoittaminen huippukulutustilanteiden ulkopuolelle, parantavat sähkötehon riittävyyttä.
Sähköpulan mahdollisuus on Suomessa tällä hetkellä pieni. Sähköpulaan voidaan ajautua useamman tekijän yhteisvaikutuksesta, jos pitkän ja kovan pakkasjakson aikana oma tuotantokapasiteetti ei riitä huippukulutustunteina kattamaan huippukulutusta ja samalla sähkön tuotannossa ja tuonnissa olisi yhtä aikaa merkittäviä sähkönsiirron tai tuotantolaitosten häiriöitä.
Sähköpulaan on Suomessa varauduttu. Viranomaiset, kantaverkkoyhtiö ja jakeluverkonhaltijat ovat laatineet ennakolta toimintaohjeet sähköpulatilanteen varalta.
Fingrid käyttää sähkön tuotanto- ja kulutustilanteen kiristyessä kolmiportaista asteikkoa: sähköpula mahdollinen, sähköpulan riski suuri ja sähköpula. Jos sähköpulaan jouduttaisiin, pyytäisi Fingrid jakeluverkonhaltijoita toteuttamaan kulutuksen rajoituksia. Ne toteutettaisiin vain rajalliselta määrältä asiakkaita muutamaksi tunniksi kerrallaan. Sähkökatkot kohdistetaan siten, että yhteiskunnan kannalta tärkeät toiminnot rajattaisiin niiden ulkopuolelle. Rajoitusten määrä olisi arviolta alle kaksi prosenttia Suomen kokonaiskulutuksesta.
Työ- ja elinkeinoministeriössä on aloitettu työ hallitusohjelman mukaisesta kapasiteettimekanismista tai vastaavasta järjestelmästä, jolla parannetaan sähköjärjestelmän säätökykyä, jotta voidaan paremmin hallita kulutuksen ja tuotannon vaihteluja. Myös energiavarastoilla voidaan lisätä sähköjärjestelmän joustoa.
Lisätiedot:
teollisuusneuvos Petteri Kuuva, TEM, p. 0295 064 819
ylijohtaja Riku Huttunen, TEM, p. 050 431 6518
Tietoja sähköpulatilanteesta (Fingrid Oy)
Motivan ohjeita sähkönsäästöön kotona ja työpaikoilla