Regeln om tre/sex månaders arbetslöshet träder i kraft i juni 2025

I och med reformen blir uppehållstillstånd på grund av arbete starkare knutna till arbete och övervakningen av dem mer systematiserad. Dessutom kommer statsrådet i början av juni att utfärda en förordning om branscher med brist på arbetskraft, inom vilka innehavare av uppehållstillstånd för arbetstagare i fortsättningen flexiblare kan söka ett nytt jobb.
Ändringarna träder i kraft den 11 juni 2025.
I fortsättningen har arbetstagare som vistas i Finland med uppehållstillstånd på grund av arbete tre månader på sig att hitta ett nytt jobb, om deras anställningsförhållande upphör i förtid. Om de inte hittar ett nytt jobb eller om det inte längre finns någon annan grund för att vistas i landet, återkallas uppehållstillståndet.
Följande grupper ska i stället för tre månader ha sex månader på sig att hitta ett nytt jobb:
- specialsakkunniga (inklusive innehavare av EU-blåkort)
- alla som har haft uppehållstillstånd på grund av arbete i Finland i över två år
- personer i ledningsuppgifter på högsta nivå eller mellannivå i företag
- utstationerade experter och chefer som flyttas inom företaget.
Det har även tidigare varit möjligt att återkalla uppehållstillståndet om anställningsförhållandet upphör. I lagstiftningen har emellertid inte fastställts hur länge en person kan vara arbetslös innan tillståndet återkallas, och övervakningen har inte varit systematisk.
Arbetstagarna kan flexiblare söka jobb inom branscher med brist på arbetskraft
I fortsättningen kan en arbetstagare som vistas i Finland med uppehållstillstånd på grund av arbete få byta till ett jobb inom en annan bransch utan ett nytt uppehållstillstånd, förutsatt att branschen i hela Finland har fastställts vara en bransch med brist på arbetskraft. Hittills har innehavare av uppehållstillstånd för arbetstagare kunnat byta arbetsgivare inom samma bransch, men inte till en arbetsgivare inom en annan bransch utan ett nytt uppehållstillstånd.
I den förordning av statsrådet som utfärdas i början av juni föreskrivs det om branscher med riksomfattande brist på arbetskraft. Förordningen uppdateras i fortsättningen regelbundet i samarbete med utvecklings- och förvaltningscentret och närings-, trafik- och miljöcentralerna för att förteckningen över branscher med brist på arbetskraft alltid ska motsvara den aktuella situationen i Finland.
Arbetsgivarens skyldighet att lämna underrättelser gör efterhandskontrollen mer systematisk
Arbetsgivaren ska i fortsättningen underrätta Migrationsverket om anställningsförhållandet upphör i förtid för en person som vistas i Finland med uppehållstillstånd på grund av arbete. Detta görs enklast i e-tjänsten Enter Finland. Underrättelsen ska lämnas inom 14 dagar från det att anställningsförhållandet upphörde.
Det är inte nödvändigt att underrätta Migrationsverket om ströjobb eller tilläggsarbete som upphör, om arbetstagaren utöver det har ett anställningsförhållande som hänför sig till uppehållstillståndet.
Mer information:
Teresa Salminen, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047 318 (frågor till arbetsministern)
Jarmo Tiukkanen, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 355
Vanliga frågor om regeln om tre/sex månaders arbetslöshet
Regeringens åtgärder för arbetsrelaterad invandring
Projektportalen