Regeringen lämnade en proposition med förslag till lagstiftning om tryggande av arbetstagarnas ställning vid gränsöverskridande omstruktureringar
Regeringens proposition grundar sig på ett EU-direktiv som tryggar arbetstagarnas ställning när arbetsgivaren planerar eller genomför gränsöverskridande omstruktureringar. Det kan vara fråga om gränsöverskridande fusion eller delning av bolag eller om gränsöverskridande flyttning av ett bolags hemort.
Den 13 oktober 2022 lämnade regeringen en proposition till riksdagen med förslag till lagändringar som genomför bestämmelserna om tryggande av arbetstagarnas ställning i bolagsrättsliga direktivet om gränsöverskridande omstruktureringar.
Syftet med propositionen är att trygga arbetstagarnas ställning när arbetsgivarbolaget planerar eller genomför gränsöverskridande fusion, delning eller flyttning av hemorten. Genom bestämmelserna tryggas
- arbetstagarnas fortsatta rättigheter som grundar sig på ett anställningsförhållande
- arbetstagarnas gällande rätt till förvaltningsrepresentation
- samråd med och information till arbetstagarnas när arbetsgivaren bereder omstruktureringar
Personalens rätt till medverkan
Syftet med EU-direktivet är att säkerställa personalens medverkan och representation i bolagets förvaltning. Bestämmelserna om personalens förvaltningsrepresentation avviker mellan olika EU-länder, och alla länder har inte förvaltningsrepresentationer.
Enligt samarbetslagen i Finland har personalen rätt att utse en företrädare i arbetsgivarbolagets förvaltning, om bolaget har över 150 anställda. Kontinuiteten för personalens förvaltningsrepresentation tryggas redan i dagsläget vid gränsöverskridande fusion eller delning av bolag. Nu föreslår regeringen att bestämmelserna i fortsättningen också ska gälla vid flyttning av ett bolags hemort, så som direktivet förutsätter.
På bolag som uppkommer till följd av gränsöverskridande omstruktureringar och som har hemort i Finland tillämpas i regel Finlands lagstiftning. I vissa situationer tillämpas dock de förfaranden som gäller europabolag.
Samråd med och information till arbetstagarna om planerna
Direktivet förutsätter att arbetstagarna informeras i rätt tid och att bolaget ordnar samråd med dem om planerade omstruktureringar. Regeringen föreslår att bolaget ska informera arbetstagarna och ordna samråd med dem innan en utredning eller plan gällande arbetstagarnas ställning vid omstruktureringarna behandlas vid bolagsstämman.
Arbetstagarna ska också ges ett motiverat svar på de synpunkter som de framfört i fråga om utredningen eller planen innan beslut om omstruktureringar fattas.
Kontinuitet för arbetsgivarförpliktelser
Arbetsgivarförpliktelserna omfattar bland annat betalning av lön enligt kollektivavtalet samt förpliktelser som hänför sig till arbetsrätt, arbetarskydd, företagshälsovård och finansiering av den sociala tryggheten. Regeringens proposition säkerställer att arbetsgivarförpliktelserna fortsätter vid gränsöverskridande omstruktureringar, så som direktivet förutsätter.
Om det är fråga om överlåtelse av rörelse tillämpas bestämmelserna om överlåtelse av rörelse i arbetsavtalslagen och lagen om sjöarbetsavtal. Enligt propositionen ansvarar de bolag som bildas genom fusion eller som flyttar hemort för arbetsgivarförpliktelserna också i andra fall.
Vid delning av bolag ska det i delningsplanen fastställas vilket av de bolag som bildas som är arbetsgivare och ansvarar för kontinuiteten för anställningsvillkoren och andra arbetsgivarförpliktelser.
De ändringar som regeringen föreslår ska träda i kraft den 31 januari 2023. Direktivet förutsätter också vissa bolagsrättsliga bestämmelser som genomförs genom en regeringsproposition som har beretts vid justitieministeriet och lämnats till riksdagen den 19 september 2022.
Ytterligare information:
Liisa Heinonen, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 064 131
Arbets- och näringsministeriets pressmeddelande 6.7.2022: Lagutkast om skydd av arbetstagarnas ställning vid gränsöverskridande företagsarrangemang på remiss
Justitieministeriets pressmeddelande 19.9.2022: Bestämmelserna om gränsöverskridande företagsarrangemang förenhetligas i EU