Finland stöder EU:s mål att förbättra arbetsförhållandena och de sociala rättigheterna för personer som arbetar via plattformar
Statsrådet överlämnade torsdagen den 3 februari 2022 en U-skrivelse till riksdagen om kommissionens förslag till direktiv om förbättrade arbetsvillkor på digitala plattformar. Statsrådet stöder målet med förslaget att förbättra arbetsvillkoren och de sociala rättigheterna för personer som arbetar via plattformar. Genom förslagen stöds förutsättningarna för hållbar tillväxt för digitala plattformar som är verksamma i EU och förmedlar arbete.
Med plattformsarbete avses arbete som företag förmedlar till arbetstagare eller egenföretagare via digitala plattformar. Kunderna kan erbjudas till exempel transport av mat och varor eller tjänster via nätet.
Europeiska kommissionen föreslår bestämmelser om fastställande av yrkesställningen för personer som utför plattformsarbete och om nya rättigheter för personer som utför plattformarsarbete i förhållande till den algoritmhantering som används av plattformen. Dessutom ska myndigheterna ges nya möjligheter att få information om plattformsarbete som utförs inom en medlemsstats territorium. Kommissionen lade fram sitt förslag till direktiv den 9 december 2021.
”Jag är nöjd över att man på EU-nivå söker lösningar på spelreglerna för plattformsarbetet, som är ett gränsöverskridande fenomen. Vi ställer oss i princip positiva till direktivförslagets allmänna mål”, säger arbetsminister Tuula Haatainen.
Behandlingen av förslaget har bara inletts, och därmed preciseras Finlands ståndpunkt i takt med att behandlingen framskrider. Enligt en preliminär granskning uppfyller Finlands lagstiftning kraven i direktivförslaget i fråga om vissa detaljer, men till många delar förutsätter förslaget också ny reglering.
”Arbetstagarnas rättigheter enligt arbets- och sociallagstiftningen ska vara desamma oberoende av hur arbetet har organiserats. Det är också viktigt att säkerställa lika verksamhetsförutsättningar för företag vid fullgörandet av skyldigheter som hänför sig till arbets- och socialskyddslagstiftningen och annan lagstiftning”, fortsätter minister Haatainen.
Kommissionen föreslår en anställningspresumtion för plattformsarbete
Ett mål med förslaget till direktiv är att se till att yrkesställningen för de personer som arbetar via digitala arbetsplattformar har fastställts på rätt sätt och att de kan åtnjuta de arbetsrättigheter och sociala förmåner de har rätt till.
Om en digital plattform som förmedlar arbete har bestämmande inflytande över utförandet av arbetet, antas den anställda stå i anställningsförhållande till plattformen (anställningspresumtion). Plattformen anses ha bestämmande inflytande över utförandet av arbetet, om två av de fem kriterier som anges i förslaget uppfylls. Både plattformsföretag och arbetstagare skulle kunna hävda presumtionen i ett rättsligt eller administrativt förfarande med åberopande av begreppet anställningsförhållande enligt den nationella lagen.
I Finland tillämpas ingen anställningspresumtion utan frågan om huruvida ett anställningsförhållande existerar avgörs utifrån de kännetecken för ett anställningsförhållande som anges på ett tvingande sätt i arbetsavtalslagen. Finland strävar efter att i förhandlingarna skapa klarhet i förhållandet mellan den anställningspresumtion som ingår i direktivförslaget och den nationella lagstiftningen och praxisen samt konsekvenserna för verksamheten vid de myndigheter som bedömer om ett anställningsförhållande föreligger.
De som utför plattformsarbete ska få nya rättigheter vid algoritmhantering
Kommissionen föreslår dessutom nya rättigheter för arbetstagare och egenföretagare i situationer där s.k. algoritmhantering utnyttjas. Med det hänvisas till utnyttjande av automatiserade system som stöder eller ersätter hanteringsfunktioner i arbetet. Digitala plattformar som förmedlar arbete ska ge dem som utför plattformsarbete information om automatiserade system för uppföljning och beslutsfattande. Direktivet ser också till att tillsynen över algoritmerna utövas av människan. Dessutom ska den som utför arbetet ges rätt att bestrida automatiserade beslut.
Statsrådet ställer sig i princip positivt till de nya rättigheterna för dem som utför plattformsarbete i förhållande till algoritmhanteringen och till att förslaget säkerställer skyddet för plattformsarbetarnas personuppgifter.
U-skrivelsen upprättas om de ärenden som det fattas beslut om i EU och som till sitt innehåll skulle höra till riksdagens behörighet om Finland inte var medlem i EU. Skrivelsen omfattar det huvudsakliga innehållet i EU-förslaget och statsrådets ståndpunkt i ärendet.
Ytterligare information:
Iiris Niinikoski, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7372 (frågor till arbetsministern)
Elli Nieminen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8247