Hyppää sisältöön

EU:n Innovaatiorahaston ensimmäinen hakukierros käynnissä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 11.9.2020 10.15
Tiedote

EU:n Innovaatiorahasto investoi ensimmäisellä hakukierroksella noin miljardi euroa puhtaan teknologian käyttöönottoon Euroopassa. Heinäkuussa avautuneen hakukierroksen hakemusten jättöaika päättyy 29.10.2020 klo 16 Suomen aikaa. Euroopan komissio tekee hakemuksiin perustuen rahoituspäätöksiä kaksivaiheisen valintaprosessin jälkeen loppuvuodesta 2021.

Ensimmäinen hakukierros koskee investointikustannukseltaan (CAPEX) yli 7,5 miljoonan euron hankkeita. Tätä pienempiä hankkeita koskeva hakukierros avattaneen joulukuussa 2020.

Jäsenmaiden konsultointi on osa prosessia

Osa rahoitettavien hankkeiden valintaprosessia on jäsenmaiden konsultointi. Tästä syystä työ- ja elinkeinoministeriö toivoo, että suomalaiset rahoituksen hakijat ovat yhteydessä ministeriöön mahdollisimman aikaisin, kuitenkin viimeistään välittömästi haun sulkeutumisen jälkeen. Jäsenmaan suhtautuminen hankkeeseen voi vaikuttaa sen menestymismahdollisuuksiin.

EU:n Innovaatiorahaston tukea saavat hankkeet voivat hyödyntää rahoituksessaan myös muita julkisia rahoitusinstrumentteja. Eri kansallisten rahoitusmuotojen käyttökelpoisuudesta ja suhteesta Innovaatiorahastosta rahoitettaviin hankkeisiin tehdään arvio tapauskohtaisesti.

Tulevia infotilaisuuksia – komission webinaari 15.9 – myös TEM:n tilaisuus tulossa

Euroopan komissio järjestää 15.9.2020 Innovaatiorahaston ensimmäistä hakua koskevan avoimen webinaarin (”Innovation Fund webinar 2: GHG emission avoidance & FAQs). Linkki webinaariin ja tallenne tilaisuuden jälkeen tulee komission verkkosivuille. 

Myös työ- ja elinkeinoministeriö suunnittelee oman webinaarin järjestämistä hakuprosessista. Tilaisuudessa käydään läpi Suomeen hankkeita suunnittelevien toimijoiden kysymyksiä ja komission tai muiden relevanttien EU-instituutioiden edustajien antamia vastauksia näihin kysymyksiin.

Kysymykset esitellään webinaarissa (ajankohta ilmoitetaan myöhemmin) ilman lähettäjätietoja. Vastaukset ovat kaikkien nähtävissä tai kuultavissa. Tilaisuudessa esitettäviä kysymyksiä voi lähettää  työ- ja elinkeinoministeriöön 16.9.–22.9.2020 osoitteeseen: eos(at)tem.fi otsikolla ”Kysymys  innovaatiorahastosta”.

Tärkeitä hakua koskevia aineistoja Euroopan komission ja INEA:n internet-sivuilla

Ensimmäisen hakukierroksen osalta tärkeää aineistoa, kuten pisteytysperusteet sisältävät hakemusasiakirjat ja -lomakkeet, löytyvät EU:n rahoitus- ja tarjousportaalista (Funding and Tenders Portal). 

Yksityiskohtaista tietoa hausta on myös EU:n Innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston (INEA) verkkopalvelussa

Jos hakijalla on kysyttävää haun yksityiskohdista, parhaiten apua saa INEA:lta, jonka Helpdesk-palveluun voi ottaa yhteyttä esimerkiksi tämän linkin kautta

Innovaatiorahastosta löytyy lisätietoja myös Euroopan komission verkkosivulta

Komission sivuston kohdassa ”Large-Scale Projects” löytyy muun muassa ensimmäistä hakukierrosta koskevan webinaarin 14.7.2020 aineistot. Sivuston policy-kohdan alaosasta on mahdollista löytää myös materiaaleja maa- ja toimialakohtaisista tilaisuuksista.

Yksi tilaisuuksista järjestettiin Helsingissä 14.1.2020. Tallenne löytyy TEM:n tallennearkistosta  nimellä: 2020-01-14-Innovation Fund.

Tietoja ja vastauksia eräisiin kysymyksiin ensimmäisen hakukierroksen osalta on saatavissa myös Virossa järjestetyn tilaisuuden tallenteesta (komission edustajan osuus alkaen 46:20)

Työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijat (alla) vastaavat mielellään yleisluontoisempiin kysymyksiin.

Lisätiedot:
teollisuusneuvos Juhani Tirkkonen, TEM, puh. 029 506 2140
erityisasiantuntija Juho Korteniemi, TEM, puh. 029 504 7054
teollisuusneuvos Timo Ritonummi, TEM, puh. 029 506 4798

 
Sivun alkuun