Hyppää sisältöön
Media

Ministerityöryhmät
Varautumisen ministerityöryhmä käsitteli Venäjään liittyvän lähialueyhteistyön rahoitusta ja maakaasun saatavuutta

työ- ja elinkeinoministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 13.5.2022 10.33
Tiedote
Varautuminen, ministerityöryhmä.

Varautumisen ministerityöryhmä linjasi perjantaina 13. toukokuuta, että Venäjään liittyviä lähialueyhteistyön hankkeita ei toistaiseksi edistetä. Lisäksi työryhmä käsitteli maakaasun saatavuutta.

Lähialueyhteistyön Venäjä-liitännäiset kahdenväliset hankkeet on tällä hetkellä lähtökohtaisesti keskeytetty tai jäädytetty. Monenkeskisissä hankkeissa Venäjä puolestaan on suljettu toteutuksesta ulkopuolelle. Yksi mittavimmista Venäjän kanssa toteutettavista hankkeista olisi ollut Saimaan kanavan peruskorjaus.

Varautumisen ministeriötyöryhmä totesi, että suunniteltuja hankkeita ei toistaiseksi edistetä. Työryhmä linjasi, että hallitus selvittää ja valmistelee syksyn 2022 budjettiriiheen mennessä ehdotukset itäisen Suomen elinvoimaa vahvistavista toimenpiteistä ja siitä, miten lähialueyhteistyön rahoitusta tullaan käyttämään. Ministeriryhmä päätti samalla asettaa valtiosihteerityöryhmän tämän asiakokonaisuuden valmistelua varten.

Maakaasun tuonnin katkeamiseen on varauduttu

Varautumisen ministerityöryhmä kävi läpi maakaasun saatavuutta. Kaasua käytetään teollisuuden eri prosesseissa, esimerkiksi energiateollisuudessa, metsäteollisuudessa, terästeollisuudessa, elintarviketeollisuudessa sekä muussa teollisuudessa. Kaasua käytetään myös jonkin verran kotitalouksissa.

Suomessa on varauduttu venäläisen maakaasun tuonnin katkeamiseen. Kotitalousasiakkaiden ja välttämättömien yhteiskunnan palvelujen kaasun tarve katetaan myös häiriötilanteissa. Energiayhtiöt voivat vaihtaa ja ovat jo vaihtaneetkin kaasua muihin polttoaineisiin markkinaehtoisesti.

Teollisuuden toimitus- ja huoltovarmuustarpeiden kattamiseksi Suomeen ollaan hankkimassa kelluvaa LNG-terminaalia. Neuvottelut terminaalista ovat hyvässä vaiheessa. Hallitus on jo aiemmin päättänyt kasvattaa merkittävästi kotimaista biokaasun tuotantoa sekä tukea sen käyttöä raskaassa liikenteessä.

Varautumisen ministerityöryhmä ohjaa varautumista, joka liittyy Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vaikutuksiin. Ministerityöryhmän puheenjohtajana toimii valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Lisätietoja:

Valtiovarainministerin erityisavustaja Joel Kuuva, puh. 050 414 6444 
Elinkeinoministerin erityisavustaja Antti Siika-aho, puh. 050 575 4118 

 
Sivun alkuun