Hyppää sisältöön

Elinkeinoministeri Lintilä Brasiliaan ja Argentiinaan

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 25.10.2017 15.01
Tiedote

Elinkeinoministeri Mika Lintilä tekee Team Finland -vierailun Brasilian São Pauloon, Brasiiliaan ja Rio de Janeiroon sekä Argentiinan Buenos Airesiin 30.10.–3.11.2017. Matkalle osallistuva yritysvaltuuskunta koostuu pääosin koulutus- ja tietoliikenneteknologia-alojen yrityksistä. Vierailun tavoitteena on edistää suomalaisyritysten vientiä, kehittää jo solmittuja yhteistyösuhteita ja avata ovia uusille kumppanuuksille.

Elinkeinoministeri Lintilä tapaa vierailun aikana useita Brasilian ja Argentiinan hallitusten ministereitä. Suomalaisten yritysten vientiä ja maiden välistä yhteistyötä Suomen kanssa pyritään edistämään myös tapaamalla monipuolisesti Brasilian ja Argentiinan koulutus- ja tietoliikenneteknologia-alojen keskeisiä toimijoita.

Brasilia on Suomen suurin kauppakumppani Latinalaisessa Amerikassa. Suomen vuosittainen vienti Brasiliaan on noin miljardi euroa. Maassa toimii 54 suomalaisen yrityksen tytäryhtiöt, joiden liikevaihto on noin 1,6 miljardia euroa.

Brasilian ja koko Etelä-Amerikan tärkein taloudellinen keskus on São Paulo, johon on syyskuussa avattu Suomen konsulaatti. Ministeri ja yritysdelegaatio osallistuvat konsulaatin viralliseen avajaistilaisuuteen.

Suomen keskeisiä intressejä Brasiliassa ovat koulutus- ja tiedeyhteistyön sekä koulutusviennin edistäminen. Suomalaisen koulutusjärjestelmän hyvä maine ja Brasilian panostukset koulutuksen kehittämiseen luovat edellytykset ja avaavat vientimahdollisuuksia suomalaisille koulutusalan yrityksille ja toimijoille. Brasilian on määrä nostaa korkeakouluopiskelijoiden määrä noin 8 miljoonasta 15 miljoonaan vuoteen 2022 mennessä.

Argentiina tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Argentiinan nykyinen hallitus ajaa avoimempaa kauppapolitiikkaa ja pyrkii systemaattisesti vähentämään kaupan esteitä. Maan talous on jo kääntynyt kasvuun, jonka odotetaan jatkuvan lähivuosina.

Vuonna 2016 Suomen ja Argentiinan välinen kauppa kasvoi 82 prosenttia edellisvuodesta. Maiden välinen kauppa kokonaisuudessaan oli arvoltaan noin 234 miljoonaa euroa. Kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla sekä tuonti että vienti ovat olleet edelleen vahvassa kasvussa.

Uusia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille löytyy erityisesti tietoliikenneteknologia-alalta, energia-alalta sekä infrastruktuurin rakentamisessa. Myös koulutusviennillä on erinomaiset mahdollisuudet.

Matkalle osallistuvat yritykset ja toimijat: Bittium, Cloudstreet Oy, Exomi Oy, Finnvera Plc, Nokia, Synopsys Finland Oy, Tecnotree Corp, Aalto University Executive Education Ltd, Claned, Finhow Oy, Not a Bad Idea/University of Turku, seppo, Soprano Plc - MIF and Tieturi, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Wärtsilä.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Jannika Ranta, puh. 050 340 2250
elinkeinoministerin virkamiesavustaja Akseli Koskela, TEM, puh. 046 923 2584

 
Sivun alkuun