Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Reboot Finland – Suomen uudelleenkäynnistäminen digitalisaation avulla

Työ- ja elinkeinoministeriö
13.7.2016 17.43
Tiedote

Suomen digitalisaation nykytilaa ja haasteita sekä digitalisaation etenemistä yrityksissä, organisaatioissa ja julkishallinnossa pohdittiin tänään Porin SuomiAreenassa, kun työ- ja elinkeinoministeriö, Tekes ja Finpro lanseerasivat Reboot Finland -hankkeen.

Digiaikaan sopivaa Reboot Finland -ajattelua esiteltiin Hack the Mummo – Reboot Finland -paneelissa. Keskustelijoina olivat suomalaiset edelläkävijäyritykset ja muutoksen huiput: Konecranesin Juha Pankakoski, BaseN Pasi Hurri, Slushin Marianne Vikkula ja Wirepasin Teppo Hemiä.

– Reboot Finland tarkoittaa 100 konkreettista uudistavaa tekoa, jotka tuovat digitalisaation ihmisten, kaupunkien ja yritysten arkeen, kertoi Tekesin digitalisaatiostrategiasta ja ohjelmista vastaava Pekka Sivonen. Kuntien ja kaupunkien avuksi tarjotaan selkosuomeksi kirjoitettua ”rautalankamallia” innovatiivisten julkisten hankintojen toteuttamiseksi start upien ja pk-yritysten avulla. – Kun tässä onnistutaan, Suomen innovaatiotoimintaan vuodessa käytettävä budjetti kasvaa 1,8 miljardilla eurolla, Sivonen vakuutti.

Reboot Finlandin avulla vauhditetaan suomalaista digitalisaatiota käytännössä, vahvistetaan paikallista innovaatiotoimintaa ja valjastetaan sen tuomat edut hyötykäyttöön kansalaisten kannalta. Lisäksi yrityksiä kannustetaan kansainvälistymään ja annetaan niille siihen konkreettisia työkaluja. Tavoitteena on tehdä Suomesta kansainvälisiä yrityksiä ja sijoittajia digiosaamisellaan houkutteleva maa.

Ilona Lundström työ- ja elinkeinoministeriön elinkeino- ja innovaatio-osaston ylijohtaja (1.8 alkaen) korosti paneelin loppupuheenvuorossa, että yhteistyötä eri toimijoiden kesken tarvitaan. ylijohtaja pyysi lopussa yleisöä vaihtamaan käyntikortteja.

– Verkostoissa on voimaa. Reboot Finland on digiosaajien ja loppukäyttäjien saumatonta yhteispeliä, Lundström totesi.

Reboot Finland on lumipalloilmiö, jonka tavoitteena on uudistaa Suomea digitalisaation avulla ja käynnistää 100-vuotias Suomi -neito uudelleen digitaaliseen aikaan. Reboot Finland on sarja konkreettisia tekoja, jossa arkielämän, yritystoiminnan sekä julkishallinnon haasteita ratkotaan tehokkaasti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Reboot Finland käynnistetään Oulussa, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja pääkaupunkiseudulla. Se laajennetaan koko Suomeen Suomen Yrittäjien, Keskuskauppakamarin, alueellisten kauppakamarien ja muiden kumppaneiden kanssa.

Ohjelma jatkuu SuomiAreenassa

Reboot Finland -ohjelmaa järjestetään SuomiAreena-viikon aikana tiistaina, keskiviikkona ja torstaina myös TEM:n teltalla Kansalaistorilla. Teltalla esitellään hyviä esimerkkejä siitä, miten digitalisaation avulla voidaan uudistua sekä miten yhteistyötä yritysten ja alueiden välillä voidaan tiivistää. Esimerkit ovat valikoituneet hackathoneista eri puolilta Suomea sekä Tekesin ja Finpron digiohjelmista. Teltalla on mahdollista kuulla muun muassa Turun, Oulun, Tampereen, Jyväskylän ja pääkaupunkiseudun alueilla tapahtuvasta innovatiivisesta yhteistyöstä. Lisäksi yleisölle tarjotaan mahdollisuus testata virtuaalitodellisuussovellusta ja jättää oman ehdotuksensa Suomen digiuudistamisesta.

Miksi ”rebuuttausta” eli uudelleenkäynnistystä tarvitaan ja miten se tapahtuu? Miten suomalaista digiosaamista voidaan viedä maailmalle sekä miten Suomeen saadaan houkuteltua investointeja ja osaamista? Mitkä ovat parhaita esimerkkejä siitä, miten digitalisaatio helpottaa arkielämää ja parantaa hyvinvointiamme? Esimerkiksi näitä kysymyksiä voit käydä kysymässä TEMin teltalla Porin Kansalaistorilla.

Lisätietoa Reboot Finlandin SuomiAreena -ohjelmasta http://www.digitalrebootfinland.com/

Lisätiedot:
Työ- ja elinkeinoministeriö kehittämispäällikkö Tapio Virkkunen puh. 029 506 0077 [email protected]

 
Sivun alkuun