Hyppää sisältöön
Media

Avaruusteknologiaa taivaalle

8.5.2017 13.42
Kolumni

Sentinel 2 B toimii suomalaisella teknologialla

SatelliittiRanskan Guayanan Kourussa laukaistiin 5.3.2017 avaruuteen Vega-raketti, joka toimitti 786 km korkeuteen kiertoradalleen Sentinel 2 B -satelliitin. Sentinel 2 B on tällä hetkellä avaruuden kehittynein kaukokartoitussatelliitti. Tämä satelliitti toimii suomalaisen teknologian ansiosta. Sentinel toimittaa avaruudesta käsin myös suomalaisille tärkeää kaukopaikannustietoa mm. meriliikenteen ja tietoliikenteen käyttöön.    

RUAG Space Finland Oy toimitti Sentinel 2 B -satelliitin elektronisen ohjaus- ja signaalinkäsittelylaitteen, joka mittaa satelliitin tilaan liittyviä olennaisia tietoja ja välittää ohjauskäskyjä satelliitin muille laitteille.

Kuva raketistaAvaruus on infrastruktuuri, jota Suomessakin tarvitaan

Sentinel-satelliitit kuvaavat maapallon pintaa, sen metsiä, ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja luonnonilmiöitä. Kaikki niistä saatava data ja kuvat ovat avoimeen käyttöön. Satelliitit ovat tärkeitä kellon ympäri. Ne palvelevat mm. meriliikennettä, tietoliikennettä ja tuovat tietoa luonnosta ja säästä.

Sentinel 2 B kulkee napojen kautta taivaankannen yli noin kolmen päivän välein. Sentinel 2 B:llä on kaksonen, noin vuosi sitten lähetetty Sentinel 2 A -satelliitti, ja lisäksi kiertoradoilla on muutama muu Sentinel-satelliitti. Tulevina vuosina saamme lisää Euroopan avaruusjärjestön ja EU:n Copernicus-ohjelman Sentinel-perheen kaukokartoitussatelliitteja.

Lataa ilmainen ESA Sentinel -app puhelimeesi. Siinä on tietoa satelliiteista ja reaaliaikaista tietoa siitä, missä ne kulkevat.

              
                 *******************************************************************************************************

Miltä raketin laukaisu näyttää ja tuntuu?

Harvoin suomalainen virkamies pääsee mukaan avaruusraketin laukaisuun. Vieläpä sellaiseen, jossa on satelliitille elintärkeää suomalaista teknologiaa. TEM:n avaruusasioissa työskentelevä neuvotteleva virkamies Tuija Ypyä pääsi.

Vega-raketti laukaisualustalla5.3.2017 Ranskan Guayanassa

Ranskan Guayanan Kourussa, lähellä päiväntasaajaa sain Euroopan avaruusjärjestö ESA:n valtiovieraana kokea jyrisevän lähdön ja pauhun, kun Vega-raketti laukaistiin noin 100 kutsuvieraan läsnä ollessa.

Ensin tutustuimme laukaisualustaan, jossa Vega-raketti oli lastattuna noin pienen auton kokoisella Sentinel 2 B -satelliitilla. Vega on eurooppalainen uusi raketti, joka on hieman pienempi kuin Ariane 5, mutta tehokas ja luotettava avaruusratsu. Tämä oli Vegan yhdeksäs laukaisu. Seurasimme laukaisuoperaatiota komentokeskuksesta, jossa jännittyneet insinöörit testailivat viimeisiä ohjelmia ja kello oli jo laitettu käyntiin. Minuun teki suuren vaikutuksen ohjelman esittely. Tunsin, että olemme aidosti mukana jossain suuressa, johon tarvitaan todellista yhteistyötä.

Vieraat seurasivat laukaisuaJännitystä, kyyneliä, helpotusta

Vain kaksi minuuttia ennen laukaisua komentokeskuksen ovet näköalaparvekkeille avattiin ja siirryimme katsomaan laukaisua, joka tapahtui yötaivaalle klo 22.49 paikallista aikaa. Voin rehellisesti sanoa, että tilanne jännitti aivan valtavasti. Menisikö kaikki hyvin? Pääsisikö Vega onnistuneesti ylös ja saisiko se lastinsa oikealle paikalle?

Yhtäkkiä taivaanrannan täytti tulimeri ja valkoinen Vega ampaisi taivaalle. Se oli jo hyvässä vauhdissa, kun meidät saavutti tärisyttävä jyrinä. Lähtö onnistui hienosti ja raketti pääsi nousemaan kohti avaruutta. Jännitystä kesti noin tunnin, kun seurasimme Vegan nousua kohti avaruutta. Vega teki työnsä hienosti ja jätti lopullisen lastinsa, Sentinel-satelliitin, 786 km korkeuteen.

Suurien tunteiden työmäärä

Kun Vegan viemä satelliitti oli viimein radallaan, kuultiin suuret hurraa-huudot ja taputukset. Koko komen-tokeskuksen väki halasi toisiaan helpotuksesta. Näin myös muutaman kyynelehtivän vieraan ja ymmärsin, mitä merkitsee pitkän ja monivuotisen työn tuloksen saattaminen matkaan. Kuten eräs liikuttunut kutsuvieras totesi – ”That was my whole life”.

Mietin itsekseni raketin noustessa, että toivottavasti saan joku yö näyttää Sentinel-satelliitin Suomen taivaalla lapsenlapsilleni ja kertoa, että tuota pientä pistettä oli mummo kerran saattamassa avaruuteen.

Tuija Ypyä
Neuvotteleva virkamies
18.4.2017

***********************************************************************************************************************

Tuija Ypyä on neuvotteleva virkamies työ- ja elinkeinoministeriössä elinkeino- ja innovaatio-osastolla. Tuijalla on pitkä
kokemus avaruusasioista. Parhaillaan Tuija on mm. Euroopan avaruusjärjestön talous- ja hallintokomiteassa
Suomen delegaatti ja kansallista avaruuslainsäädäntöä valmistelevan työryhmän jäsen.

***********************************************************************************************************************

Kolumni
Sivun alkuun