Hyppää sisältöön
Media

ESR 60 vuotta: Investointeja ihmisiin

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 16.2.2017 12.36
Tiedote

Euroopan sosiaalirahasto ESR täyttää pyöreät 60 vuotta. ESR:n tuella on saatu aikaan onnistumistarinoita kautta vuosikymmenien. Sadat tuhannet ihmiset ja kymmenet tuhannet yritykset ja työpaikat ovat Suomen EU-jäsenyyden aikana olleet tavalla tai toisella osallisena ESR-hankkeissa. Vuoden teemaksi onkin valittu ” Investointeja ihmisiin”.

ESR:n juhlakaravaani starttasi torstaina 16.2.2017 Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla, jonka juhlasali muuntui interaktiiviseksi messutilaksi. Tilaisuuden avasi oikeus- ja työministeri Jari Lindström, joka muistutti, että vaikka ESR:n osuus Suomen valtion budjetissa saattaa vaikuttaa pieneltä, sillä on merkittävä vipuvaikutus. Sen avulla on kyetty rahoittamaan monenlaista kehittämistä, jota ei muuten olisi voitu tehdä.

ESR-rahoituksella on mm. kehitetty rakenteita ja toimintamalleja, jotka ovat jääneet pysyviksi kuten monialainen yhteistyö työllistymisen edistämiseksi. Maahanmuuttajien palvelumallit sekä nuorille suunnatut neuvontapalvelut vaikuttavat lupaavilta.  Rahoitus on ollut merkittävää myös opetukseen liittyvässä kehittämisessä sekä työssä, jolla on mm. edistetty opiskelijoiden opintojen loppuun saattamista. Meillä on kehitetty sosiaalisen osallisuuden keinoja ja työpajatoimintaa. Meillä on edistetty yrittäjien valmiuksia ja kehitetty työelämän toimivuutta. Kuluvalla ohjelmakaudella ESR:llä pyritään kaupungeissa edistämään kansalaisten mahdollisuuksia osallistua paikalliseen kehittämiseen.

Tilaisuuden kolme teemaa olivat osaaminen, osallisuus sekä työllisyys ja yrittäjyys. Lavalla nähtiin ja kuultiin taidetta, tutkimusta ja mielipiteitä. Äänensä sai kuuluviin mm. läänintaiteilija, köyhyystutkija, kitaristi, Työelämä 2020 -hankkeen vetäjä ja kyläkauppias. Musiikista vastasivat mm. romani- ja saamelaistaiteilijat. Hankkeet esittäytyivät myös noin 20 ständilla.

Tilaisuus saa vahvistusta vuoden aikana eri puolilla Suomea olevista tapahtumista.

Tilaisuutta on valmisteltu TEM:n, OKM:n, STM:n sekä Hämeen ELY-keskuksen ja muiden ESR-toimijoiden kanssa.

ESR:n löydät Twitteristä ja Facebookista: #onnistumistarinat #ESR60

Lisätiedot:
ylitarkastaja Leena Lyra, TEM, p. 029 504 9289

 
Sivun alkuun