Hyppää sisältöön

Työttömälle mahdollisuus opiskella työttömyysetuutta menettämättä enintään kuusi kuukautta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 19.4.2018 13.50
Tiedote

Hallitus on antanut eduskunnalle 19.4.2018 esityksen työttömyysturvalain muuttamisesta siten, että työnhakijalla olisi oikeus opiskella työttömyysetuutta menettämättä, jos hän on täyttänyt 25 vuotta ja opinnot kestävät enintään kuusi kuukautta. Opinnot osoittaisivat ns. aktiivimallissa edellytettyä aktiivisuutta.

-Muutos tukee työttömän mahdollisuuksia parantaa opiskelemalla työllistymisen ja yritystoiminnan aloittamisen edellytyksiä. Samalla varmistetaan, että aktiivimalli kannustaa opiskelemaan eikä aiheuta opiskeleville työttömille taloudellisia seuraamuksia, työministeri Jari Lindström toteaa.

Edellytyksenä työttömyysturvalla opiskelulle olisi, että opinnot antavat ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa. Työttömällä säilyisi opintojen aikana työttömyysetuuden saamisen edellytyksenä velvollisuus hakea ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä sekä osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin niitä hänelle tarjottaessa. Opiskelu ei olisi pätevä syy kieltäytyä tarjotusta työstä tai palvelusta.

Muutokset ovat osa hallituksen työllisyyspakettia. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2018.

Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Juha Halttunen, puh. 050 574 0236
vanhempi hallitussihteeri Timo Meling, TEM, p. 029 50 49084

 
Sivun alkuun