TE2024: Suurin osa esitetyistä työllisyysalueista pääsee jatkamaan valmistelua
Työllisyyden ja yrittäjyyden ministerityöryhmä käsitteli 21.11.2023 työllisyysalueiden muodostumista. Työllisyysalueita on muodostumassa Suomeen yhteensä 44. Suurin osa kuntien ilmoittamista alueista täytti lain edellytykset, ja kuuden alueen osalta esitetään poikkeuslupahakemuksen hyväksymistä.
Alueista 31 täytti lain edellyttämän 20 000 henkilön työvoimapohjan sekä laadulliset lisäedellytykset maantieteellisesti yhtenäisestä alueesta ja työmarkkinoiden ja työssäkäynnin kannalta toimivasta alueesta. Alueet ovat muodostuneet kuntien omien päätösten mukaisina ja pääsevät jatkamaan valmistelua.
Mahdollisuutta poiketa säädetystä työvoimapohjavaatimuksesta haki yhteensä seitsemän aluetta. Näistä kuuden poikkeuslupahakemuksen arvioidaan täyttävän lain edellytykset ja niitä esitetään valtioneuvostolle hyväksyttäviksi:
• Hanko-Inkoo-Raaseporin työllisyysalue
• Pietarsaaren työllisyysalue
• Savonlinnan työllisyysalue
• Ylä-Savon työllisyysalue
• Tunturi-Lappi-Pellon työllisyysalue
• Pohjois- ja Itä-Lapin työllisyysalue
Esitykset on tarkoitus käsitellä valtioneuvostossa marraskuun lopussa, jonka jälkeen myös poikkeusluvan saaneet työllisyysalueet pääsevät jatkamaan valmistelua.
Valkeakosken kaupungin jättämä poikkeuslupahakemus esitetään hylättäväksi valtioneuvoston päätöksellä.
Seitsemän aluetta valtioneuvoston päätöksentekomenettelyyn
Seitsemän työllisyysalueen osalta on käynnistetty valtioneuvoston päätöksentekomenettely työllisyysalueen muodostamiseksi, eli nk. perälautamenettely.
Valtioneuvosto päättää työllisyysalueen muodostamisesta tai kunnan kuulumisesta työllisyysalueeseen, jos kunta tai alue ei täytä lainsäädännössä järjestämisvastuulle asetettuja edellytyksiä eikä valtioneuvosto ole myöntänyt poikkeuslupaa tai jos kunta jää työllisyysalueen ulkopuolelle.
Päätösten kohteena olevia kuntia kuullaan päätösluonnoksista (28.11.2023-2.2.2024). Kuulemisen jälkeen valtioneuvosto tekee päätökset helmikuussa 2024.
Lisätietoja:
työministerin erityisavustaja Veera Svahn, p. 0295 047 321
erityisasiantuntija Jenni Wessman, TEM, [email protected]
Usein kysyttyjä kysymyksiä työllisyysalueista
Lue lisää TE-palvelut 2024-uudistuksesta